Türk zeytinyağını Avrupa’ya tanıttı

Güncelleme Tarihi:

Türk zeytinyağını Avrupa’ya tanıttı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2012 00:00

Balıkesir Gömeç’in Karaağaç Beldesi’nde kurduğu fabrikada butik zeytinyağı üretimi yapan Mahir Manisalı, yurtdışında aldığı ödüllerle Avrupa’da adını duyururken, iç pazarda imza attığı yeniliklerle sofralara renk getirdi.

Haberin Devamı


Denizli’de ÖzEm Tıbbi Cihaz ve Aletleri sağlık sektöründe hizmet verirken, iki yıl önce zeytin diyarı olarak da bilinen Gömeç’in Karaağaç Beldesi’nde, sadece kendi yetiştirdiği zeytinleri işleyerek zeytin ve zeytinyağı üretimine başlayan Mahir Manisalı, dev adımlarla ilerledi. Ürettiği yağ, ilk yıl Zeytin Dostu Derneği tarafından düzenlenen 4. Ulusal Natural Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda birincilik ve ikincilik ödülünü aldı. “ÖzEm Zeytinyağları” adıyla butik tarzda üretilen yağ, ikinci üretim yılı olan 2012’nin Mayıs ayında ise merkezi Belçika’nın Bürüksel kentinde bulunan Uluslararası Üstün Lezzetler ve Kalite Enstitüsü (International Taste-Quality Instutute-İTQİ) tarafından düzenlenen, dünya genelinde ün yapmış firmaların yeraldığı, Türkiye’den de 9 firmanın 25 ürünle katıldığı “İTQİ-2012 Üstün Lezzet ve Kalite Test Yarışması”nda ödüle layık görüldü.
ÖzEm aile işletmesi
“Soğuk sıkım erken hasat zeytinyağı” kategorisinde birincilik ödülünü Türkiye’ye kazandıran ÖzEm Zeytinyağları’nın sahibi Mahir Manisalı, Türk zeytinyağını Avrupa’ya tanıtmaktan gurur duyduklarını belirtti. Butik bir işletme olarak uluslararası bir ödül almaktan duyduğu onuru, Edremit Körfezi’nin zeytin üreticileri ile paylaşmaktan mutlu olduğunu ifade eden Manisalı, “ÖzEm Zeytincilik bir aile işletmesi. Eşim Hacer ve oğlum Mehmet zeytin işletmesinin başında. Zeytinin hasadından işlenmesine kadar büyük bir titizlik gösteriyoruz. Yıllık 22 ton üretimimiz var. Bunun 5 tonu erken hasat yağlardan oluşuyor. Körfezdeki tüm yağlar ödül alabilir. Ancak hasattan zeytinin işlenmesine kadar gereken özen gösterilmeli. Üretmek kadar tanıtım ve pazarlama da çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

ÖZEL ZEYTİNE ÖZEL SIKIM
Kendi zeytinliklerinden elle tek tek toplanan zeytinlerin soğuk sıkım yöntemi kullanılarak yağa dönüştürüldüğünü anlatan Mahir Manisalı, “Zeytinlerimiz maksimum 28 derecede sıkıma girer ki, bu sayede içindeki yararlı antioksidanların ve vitaminlerin uçması önlenmiş olur. Bahçelerimizden elle toplanan tek tip zeytinler, türler birbirine karışmadan birkaç saat içerisinde sıkıldığı için zeytinyağımızın asit oranı en düşük seviyede. Amacımız maliyet adına kaliteden ödün vermeden doğal haliyle tüketilebilen zeytinyağı üretmek” diye konuştu.

Haberin Devamı

EGE’NİN OTLARI
Hasat zamanlarına göre değişen ÖzEm Zeytinyağları’nın üretim yelpazesi, sekiz farklı lezzet alternatifini barındırıyor. Ekim, Kasım, Aralık, Ocak olmak üzere hasat zamanlarını sınıflandırarak, 15 ayrı bölümde muhafaza edilen zeytinler çift fazlı sistemle sıkıyor. Zeytin bitkisel suyunun azaltılması, daha kaliteli ve raf ömrü daha uzun zeytinyağının elde edilebilmesi için uygulanan iki fazlı ekolojik sistemle hazırlanan ürünler, tarladan sofralara lezzet taşıyor. Ürün yelpazesinde filtre edilmemiş “Soğuk Sıkım Naturel Sızma”, “Erken Hasat Soğuk Sıkım Naturel Sızma”, “Kekik Çeşnili”, “Biberiye Çeşnili”, “Bergamot Çeşnili” olmak üzere 5 çeşit zeytinyağı ve “Sele Zeytin”, “Çizik Zeytin”, “Salamura Zeytin” olmak üzere 3 çeşit zeytin bulunuyor.

Haberin Devamı

OTEL DE VAR
Manisalı, fabrikalarının bahçesinde kurdukları Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı “Akkız Han” isimli otele gelen konukların zeytinin hasadından işlenmesine kadar olan tüm evreleri uygulamalı olarak gördüğünü kaydetti. Manisalı, “Akkız Han’da, her sabah kahvaltıda bazen de aperitif olarak tükettiğimiz zeytinin hangi aşamalardan geçerek tüketiciye ulaştığı uygulamalı olarak konuklara gösteriliyor. Konuklar zeytin hasadı turunda zeytin toplarken, meyvesinin inceliklerini öğreniyor, akıllarında kalan sorulara yanıt bulabiliyor. İyi zeytin veya zeytinyağı nasıl anlaşılır, zeytin ağacı nasıl budanır? gibi birçok soruya yanıt bulabiliyorlar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!