Turizmin gönüllü rehberleri

Güncelleme Tarihi:

Turizmin gönüllü rehberleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2016 10:37

MUĞLA’nın Milas İlçesi’nde doğa tutkunlarının uğrak yerlerinden biri olan Bafa Gölü ve çevresinde, yerli ve yabancı turistlerin rehberliğini köylü kadınlar yapıyor. Turistlere yaptıkları el işi ürünlerinden satan kadınlar hem ekonomik gelir elde ediyor hem de bölgenin tanıtımına katkı sağlıyor.

Haberin Devamı

Turizmin gönüllü rehberleri

Milas’a 37 kilometre uzaklıktaki Antik Latmos körfezinde yer alan Kapıkırı Mahallesi, Bafa Gölü ve çevresinde yaşayan binlerce kuşu görmek isteyen kuş fotoğrafçıları ve yürüyüş gruplarının sıklıkla tercih ettiği yerler arasında yer alıyor. Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlere çevreyi gezdiren köylü kadınlar, el işlerini satışa sunuyor.

Turizmin gönüllü rehberleri

Çevreyi tanıtacak kadar İngilizce, Almanca, Rusça ve Fransızca bilen kadınlar; boncuk, oya, bandana, yemeni, yelek, masa örtüsü ve nazar boncuklu bileklik gibi el işi ürünleri 5 ile 50 lira arasında değişen fiyatlarla satıyor.

Haberin Devamı

Turizmin gönüllü rehberleri


BAĞ-KUR’DAN EMEKLİ OLDU

Bin yıllık zeytin ağaçları, surlar, gözetleme kuleleri ve tarihi kalıntılar hakkında turistlere bilgi veren 44 yaşındaki Zeynep Yıldırım, sattığı ürünlerle mutfak ihtiyaçlarını karşıladığını belirtti. Boş vakitlerini değerlendirdiğini söyleyen Fadiye Aydın (63) ise "Aylığım olmadığı için elim boş kalmasın istiyorum. Mutfak giderimize katkı da sağlıyorum" dedi. Müzeyyen Çakır (62) bağ ve bahçe işlerinden arta kalan zamanlarında 30 yıldır el işi yapıp battığını söyledi. Selma Aydın (57) ise "Bu elişleri sayesinde kocama muhtaç olmadan Bağ-Kur’dan emekli oldum. Ayrıca evimin geçimine yardımcı oldum. Hayvanlarımız ve zeytinimiz var" diye konuştu. Özellikle yaz aylarında çok sayıda turist geldiğini söyleyen Meliha Aslan (33) "Kadınlarımızın harçlığı bu. Hiçbir kadınımız burada eşlerinden para istemiyor. Kendimizi idare ediyoruz" dedi.





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!