Turizmde hesap şaştı

Güncelleme Tarihi:

Turizmde hesap şaştı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2012 00:00

Krizlere rağmen başarılı bir sezon geçiren turizm sektörünün daha iyiye ulaşmasını dış politika etkiledi. Arap Baharı sektöre Ortadoğu’dan 2.5 milyon turist kaybettirdi.

Haberin Devamı

Ege Turistik İşletmeler Derneği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, bu yıl büyüme tahminleri yapılırken siyasi ve askeri krizlerin hesaba katılmadığına işaret ederek, buna rağmen büyük başarı kaydedildiğini, ancak Suriye, İran ve İsrail gibi ülkelerden en az 2.5 milyon turistin kaybedildiğini belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan derlediği güncel verileri DHA’ya değerlendiren ETİK Başkanı Mehmet İşler, Türkiye’ye sadece Temmuz ayında 4 milyon 571 bin, Ocak-Temmuz arasındaki ilk 7 aylık dönemde ise 17 milyon 295 bin yabancı turistin geldiğini aktardı. Yıl sonuna kadar turist sayısının tavan yaptığı 2011 yılı ile ya başa baş ya da biraz daha üstünde rakamlar beklediklerini anlatan İşler, turizmcilerin 2012 için beklemedikleri siyasi ve askeri gelişmelere dikkat çekti.
Haziran ayına kadar yaşanan yüzde 2’ler civarındaki düşüşlerin Temmuz ayında toparlandığını anlatan İşler, “Düşüşün ana nedenleri olarak İran riyalinin Amerikan doları karşısında değer kaybetmesi ve Suriye’de yaşananlar gösterilebilir” diye konuştu. Ülkeler bazında da turizmi değerlendiren İşler, Ocak-Temmuz döneminde Suriyeli turist sayısında yüzde 39, İranlı turist sayısında ise yüzde 38 azalma yaşandığını kaydetti. İşler, “Yaklaşık 1 milyon turist İran’dan, 750 bin turist Suriye’den, 500-600 bin turist de İsrail’den geliyordu. Şu anda yaşanan konjonktürden dolayı bunları kaybetmiş durumdayız” dedi.

Haberin Devamı

Çoğu yüz güldürdü
İşler, “Bu ülkelerdeki düşüşün aksine Iraklı turistler yüzde 31, Birleşik Arap Emirlikleri yüzde 6, Bahreyn yüzde 30, Katar yüzde 44, Kuveyt yüzde 49, Suudi Arabistan yüzde 35 ve Yemen yüzde 39 artış gösterdi” diyerek, Hollanda ve Almanya pazarlarında yükselişin mevcut olduğunu, Rusya pazarındaki gelişmelerin sürdüğünü dile getirdi. İşler, İsveç, Norveç ve Danimarka gibi ekonomik büyüme kaydeden ülkelerden turist sayısının artmasının yanı sıra Kazakistan, Özbekistan ve Tacikistan gibi ülkelerde ise yüzde 30’ların üzerinde artışlar yaşanmasının memnuniyet verici olduğunu kaydetti. İşler, Çin, Hindistan ve Brezilya’nın da bu yıl artış rakamlarıyla turizmcinin yüzünü güldürdüğüne işaret etti.

Haberin Devamı

TAHMİN ETMEDİK
2012 yılının ilk 8 aylık döneminde en fazla turist sayısı artışını yüzde 28.9 ile İstanbul’un gerçekleştirdiğini anlatan İşler, İzmir’e gelen ziyaretçide ise yüzde 1’lik artış yaşandığını belirtti. İşler, sezona başlarken Türkiye turizminin yüzde 4, İzmir’in ise yüzde 8-9 büyüyeceğini tahmin ettiklerini kaydederek, “Ancak bunu söylerken Suriye, Irak, İran, İsrail ve ABD gündemindeki durumun bu kadar ateşlenmeyeceğini, doğuda büyük infial olacağını düşünmemiştik. Bu kadar şiddetli bir öngörü yoktu” dedi.

YİNE DE REKOR
Dış politika gündeminin karmaşık olduğu, dünyadaki ekonomik krizin sürdüğü, Arap Baharı ile başlayan kaosun hala hissedildiği bir dünyada turizm rakamlarını aynı seviyede tutmanın da büyük bir başarı olduğunu vurgulayan İşler, “Türkiye bu kadar sıkıntıya rağmen 35 milyon turistle rekorlar kırılan 2011 yılını ya başa baş ya da biraz farkla geçecektir. Akdeniz çanağındaki ülkelerin karamsar tahminlerde bulunduğu dönemde bu başarıları sağlamak Türkiye’nin turizmde doğru yöntemler ortaya koyduğunu da göstermektedir. Rakiplerimiz fiyat kırıp promosyon yapmasına rağmen biz aynı seviyede tutmaya gayret ettiysek, bu sektörün endüstri haline geldiğini gösterir” diye konuştu.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!