Turist cenneti memur zindani

Güncelleme Tarihi:

Turist cenneti memur zindani
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

Eglence dunyasi ve turizmin gozde merkezi Bodrum, memurun kábusu oldu. Turistin tatil icin can attigi ilceye tayini cikan memurlar ya kacmanin yolunu ariyor, ya da meslegi birakiyor.

Kiralar astronomik

BODRUM'da turistler ve yuksek gelir duzeyindekiler icin tum ihtisamiyla devam eden hayat, memurlar ve dargelirliler icin cekilmez hale geldi. Temel ihtiyac maddelerinin, diger kentlere oranla yuksek fiyata satildigi kentte ozellikle astronomik ev kiralari, savciyi bile isyan ettirdi.

Dayanilir gibi degil

AGIR yasam kosullari yuzunden memurlarin Bodrum'a gelmedigi, devlet dairelerinin yaz nufusu 1 milyonu bulan ilcede yetersiz kadroyla hizmet verdigi ortaya cikti. Kusadasi, Marmaris gibi kentlerde de benzer sikintinin yasandigi, ancak Bodrum'da had safhaya ulastigi belirtildi.

Memura ev vermiyorlar

SIRADAN evin 200 milyon liradan kiralandigi Bodrum'da konut sahiplerinin memura ev vermek istemedigini soyleyen Cumhuriyet Savcisi Ali Savari, ‘‘Artik savciya, hakime bile ev vermiyorlar’’ dedi. Savari, bu sikintiyi, Adalet Bakani Sami Turk’un kenti ziyaretinde de dile getirdi.

Ikamet koylerde

ILCEDE 20 yildir emlakcilik yapan Muhsin Ozdemir, ‘‘Bodrum'da 2 bin dolara bile ev var. 150-200 milyon lira maasli memur koylerde, Milas'ta ya da kent merkezinde kucuk depolarda oturmayi tercih ediyor. Memurlar, ev sahiplerine gore, konut kiralanmayacaklarin basinda geliyor’’ dedi.

Kadrolarin yarisi bos

BODRUM'da en az 700 ogretmen olmasi gerekirken 525 ogretmenin gorev yaptigi, adliyede 45 kadrodan 24'unun dolu oldugu ogrenildi. Ilceye tayini cikan ogretmen, polis, adliye personeli, vergi memurunun, yuksek kiralar nedeniyle rapor, izin alma, tayini durdurma yoluna gittigi, pekcok gencin de daha yolun basinda meslegine veda ettigi vurgulandi. Yasamini surdurmeye calisanlarin ek is yapmak zorunda kaldigini, bu durumun memurun verimini dusurdugunu belirten Kaymakam Ugur Boran ‘‘Bodrum'a 25 bin olan kis nufusuna gore memur kadrosu veriliyor. Bunun da yuzde 60'i gelmiyor. Yaz aylarinda nufus bir milyona dayaniyor. Bircok kurumdaki personel buyuk ozveriyle calisiyor’’ dedi.

Fiyatlar en az iki kat

BODRUM'da yasayan sabit gelirliler, hayatlarini surdurmeye calisirken eglenmeyi de unuttu. Temel gida maddelerinin Bodrum ve yakin merkezlerdeki perakende satis fiyati soyle:

Turu Izmir-Aydin

Yatagan-Milas Bodrum

Domates 250 bin 600-800 bin

Biber 250 bin 350-450 bin

Peynir 2 milyon 2.5-4.5 milyon

Kiyma 2.4-2.8 milyon 3.5-4.5 milyon

Zeytin 1-1.2 milyon 2-3 milyon

Cilek 700 bin 1.2-1.4 milyon

Kiraz 700 bin 1.8-2.5 milyon

Salatalik 150 bin 250 bin

Patlican 250 bin 450 bin

Kavun 700 bin 1.2 milyon

Tek cozum lojman ama...

MILLI Egitim Muduru Turgay Kilavuz, memurun yasam standardini yukseltmek ve verimli hale getirebilmek icin lojman aciginin kapatilmasi gerektigini soyledi. Kilavuz, ‘‘Son yillarda buraya tayini cikanlar, gelip zor kosullarda yasamaktansa meslegi birakiyor. 525 ogretmenimizden sadee 24'u lojmandan yararlanabiliyor. Bodrum kosullari ogretmenler icin uygun degil. Bu nedenle okul arsalarina lojman insa etmek ve personelimizi kira yukunden kurtarmak icin hazirladigimiz projeyi valilige sunduk. Onaylanmasini bekliyoruz’’ dedi. Bu arada savci ve hakimlerin 400-450 milyon lira maas alip, 200 milyon lira kira vermek zorunda kaldigini belirten Cumhuriyet Savcisi Ali Savari de ‘‘Ben bile ev buluncaya kadar binbir gucluk cektim. Cunku ev sahibi, kirasini alamayacagi endisesiyle savciya, hakime de ev vermiyor’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!