Travmayda Berlin modeli

Güncelleme Tarihi:

Travmayda Berlin modeli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2012 12:18

100 yılı aşkın bir süredir başarıyla işletilen tramvay sistemlerini incelemek için Almanya'ya giden İzmir Büyükşehir Belediyesi heyeti, Bremen'den sonra Berlin'de de temaslarda bulundu.

Haberin Devamı



Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Berlin Eyaleti Çevre ve Şehir Gelişiminden Sorumlu Senatörü Michael Müller ile bir araya gelerek Berlin ve İzmir'in ulaşım sorunları ve çözüm yolları üzerine detaylı bir görüşme yaptı. Berlin'in Ulaşım Danışmanı Dr. Fiedemann Kunst ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Raif Canbek'in de katıldığı görüşmede, ağırlıklı olarak tramvay sistemleri üzerinde duruldu. İzmir'de kuracakları tramvay sistemi öncesinde, 100 yılı aşkın bir süredir elektrikli tramvay geleneği olan Berlin'in deneyimlerinden yararlanmak istediklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Toplu ulaşımda lastik tekerlekli sistemden raylı sisteme geçmek istiyoruz. Bunu yaparken de, yeni teknolojileri yakından tanımaya çalışıyoruz. Örneğin katanerli yerine alttan beslemeli sistemi yakından inceliyoruz. Ancak bu sistem Avrupa'nın en gelişmiş kentlerinde bile henüz uygulanamıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Travmayda Berlin modeli

Berlin Eyaleti Çevre ve Şehir Gelişiminden Sorumlu Senatörü Michael Müller ise toplu ulaşımda önceliği tramvaya verdiklerini belirterek, ulaşım sistemlerini üreten önemli grupların Berlin'de olmasının kendilerine büyük bir avantaj sağladığını ifade etti. 1910 yılında atlı tramvayları elektrikli sisteme çeviren Berlin'de 190 kilometrelik tramvay hattı bulunduğunu hatırlatan Müller, “Karayolu trafiğindeki azalmayı görür görmez, toplu ulaşım sistemleri ile bisiklet entegrasyonu üzerinde çalışmaya başladık. Elektrikli otobüs sisteminde henüz yerine oturmayan şeyler var. Biz de bu süreçte, mazottaki hava kirliliğini sıfıra indirebilmek için otobüslerimizin tamamına özel bir filtre taktık” dedi.
Berlin temasları sırasında, kentteki toplu taşıma sistemlerini işleten BVG firmasının merkezini de ziyaret eden Başkan Aziz Kocaoğlu, burada tramvay sistemlerinin işleyişi ve yapısı, işletim sistemi sırasında en sık karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları, tramvay hatlarının trafiğin yoğun olduğu bölgelerle dar yollarda yerleşimi ve tramvay hatlarının diğer ulaşım sistemleriyle entegrasyonu gibi konularda bilgi aldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve beraberindeki İzmir heyeti, BVG'nin işlettiği “2010 dizayn ödüllü” tramvayla bir şehir turu da yaptı.
Berlin temaslarının sonunda, Türkiye'nin Başkonsolosu Mustafa Pulat ve Müşavir Konsolos Zeynep Yılmaz'ı ziyaret eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ekim sonunda yeni atandığı Nijerya Büyükelçiliği görevine gidecek olan Pulat'ı kutladı.
foto

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!