Tatari'ye altı kurşun

Güncelleme Tarihi:

Tatariye altı kurşun
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2001 00:00


Reşit ÇAĞLIYANGİL
Haberin Devamı

Ünlü işadamına fabrikasının önünde tabancayla ateş edildi. Saldırgan polise teslim oldu. 71 yaşındaki işadamı saldırıyı iki bacağından yaralanarak atlattı.

İZMİR'in eski tekstil kuruluşlarından olan ancak iflas eden Taç Sanayi'nin sahibi Necip Tatari, dün saat 09.00 sıralarında Çamdibi'ndeki fabrikanın önünde silahlı saldırıya uğradı.

Hayati tehlike yok

İBRAHİM Şinasi Demirci, tabancayla 6 el ateş etti, Tatari'nin 2 bacağına 2 kurşun isabet etti. Saldırgan Demirci olaydan sonra polise teslim olurken hastaneye kaldırılan Tatari'nin hayati tehlikesi olmadığı açıklandı.

500 bin dolar için

DEMİRCİ, ‘‘Tatariler'in, gemi işletmecisi Deniz Tuncer'e 500 bin dolar borcu var. Ben de Tuncer'den alacaklıyım. Bu parayı bana vermesini istedim, görüşmeyince kurşunladım’’ dedi.

Bomba da patlamıştı

TÜRKİYE'nin en büyük tekstil fabrikaları arasındayken Necip ve Halit Tatari kardeşlerin anlaşmazlığı yüzünden iflas masasına devredilen Taç Sanayi'nde 2 ay önce de el bombası patlamıştı.

NECİP Tatari dün saat 09.00'da yönetimi iflas masasında olan ve tasfiye işlemleri devam eden Çamdibi'ndeki Taç Sanayi Fabrikası'nın önünde otomobilden indi. Bu sırada 6 el ateş eden saldırgan Tatari'yi sağ ve sol bacaklarından birer kurşunla vurarak kaçtı.

71 YAŞINDAKİ Tatari, şoförü tarafından Özel Ege Sağlık Hastanesi'ne götürüldü. Kurşunlardan biri bacağını sıyıran, diğeri delip geçen Tatari'nin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

Polise teslim oldu

POLİS, saldırganın bir hafta önce Tatari'yle görüşmek isteyen İbrahim Şinasi Demirci olduğunu belirledi. 54 yaşındaki Demirci, olaydan kısa süre sonra Asayiş Şubesi Cinayet Bürosu'na teslim oldu. Demirci, ‘‘Tatariler'in, gemi işletmecisi Deniz Tuncer'e 500 bin dolar borcu var. Ben de Tuncer'den alacaklıyım. Parayı Tuncer yerine bana vermesini istedim. Fakat o ne benimle görüştü, ne de bunu kabul etti’’ dedi.

2 AY önce el bombası da atılan fabrikanın sahibi Necip Tatari'ye saldırıyla ilgili soruşturmaya Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi el koydu. ‘‘Tetikçi’’ olduğu öne sürülen Demirci'yi teslim alan polis, soruşturmayı çok yönlü sürdürürken Tuncer'i de aramaya başladı.

Kardeşine vermiş

BU arada kurşunlamaya neden olan 500 bin dolarlık senetin Necip Tatari'nin ortaklıktan çekilen kardeşi Halit Tatari'ye olan borcundan kaynaklandığı öne sürüldü. Taç Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Necip Tatari'nin, Halit Tatari'ye payına karşılık 2 milyon 200 bin dolarlık senet verdiğini, bunun 1 milyon 700 bin dolarlık bölümü ödenirken, 500 bin dolar borç kaldığı bildirildi. Ağabeyiyle arası açık olan Halit Tatari'nin 500 bin dolarlık seneti bir süre önce gemi işletmecisi Deniz Tuncer'e verdiği öne sürüldü. Necip Tatari, bu parayla ilgili anlaşmanın kardeşiyle kendi arasında olduğunu belirterek ödemeye yanaşmazken, 2 ay önce Taç Sanayi binasına el bombası atılması olayların ilk sinyalini vermişti.

Olaylı aile, olaylı şirket

KAMUOYU İzmir'in en köklü ailesi Tatariler'le Taç Sanayi merkezli olaylara yabancı değil. Türkiye'nin en eski tekstil şirketlerinden Taç Sanayi, kardeşler arasında kavgalarla gündeme geldi. Fabrikanın en büyük hissedarı ağabey Necip Tatari ile anlaşmazlığa düşen Halit Tatari 8 yıl önce kendi payının bir bölümünü Seçkin Özbey'e satmış, yeni ortak da hisselerini yeraltı dünyasının ünlü isimleri Berber Yaşar, Oflu Osman ve Ahmet Cevahiroğlu'na devretmişti. O zamanlar Halit Tatari, ağabeyi ile anlaşma yollarının kapandığnı söyleyip, ‘‘Hissemi satıp ayrılmasaydım birbirimizi öldürecektik’’ demişti.

NECİP Tatari'nin oğlu Mehmet Tatari de, İstanbul'da bacağından kurşunlanmıştı. Tatari, kendisini kurşunlatanın yeni ortaklarından Seçkin Özbey ve adamları olduğunu öne sürmüştü. Daha sonra Tatari Ailesiyle bu ortaklar anlaşmışı.

1996'DA bu kez Necip Tatari'nin kızı Zuhal Tatari, Alsancak'taki apartmanlarının dördüncü katından atlayıp ölmek istemişti. Yaralı kurtulan Zuhal Tatari, babasının mal varlığından pay vermediğini öne sürmüştü.

Trilyonluk fabrika

ÇAMDİBİ'nde 90 dönümde 1954'te kurulan Taç Sanayi Fabrikası'nda 1990'lı yıllarda 1220 işçi çalışıyor, milyonlarca dolarlık ihracat gerçekleşiyordu. Fabrika Tatariler'indi. İki ağabeyi öldükten sonra 1980'li yıllarda İstanbul'dan gelen Necip Tatari yeğenlerinin hisselerini de alıp yönetimi ele geçirdi, en büyük ortak oldu. Necip Tatari ile işleri beraber yürüttüğü kardeşi Halit Tatari arasında sorunlar başgösterdi.

BU arada fabrika iyice kötüye gitti. Paralarını alamayan işçiler günlerce eylem yaptı. Alacaklılar kapndan ayrılmaz oldu, peşpeşe davalar açıldı. 8 ay önce İzmir 11'nci İflas Dairesi, Taç Sanayi'nin iflasına karar vererek ‘‘Kayyum’’ atadı. Şirketin borcunun 25 trilyon lirayı bulduğu vurgulanırken, İflas Dairesi gayreminkullerle makinaları satışa çıkardı. 90 dönümlük alanda kurulan fabrikanın toplam değerinin 35 trilyon lirayı bulduğu belirtilirken, ilk satış alıcı çıkmadığı için ertelendi.

FABRİKANIN boyahane ve dokuma bölümleri Necip Tatari'nin yeğenlerine kiraya verilerek Befa ve Orkinos Tekstil olarak faaliyetine devam etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!