Suriye’de soldu Ege’de can buldu

Güncelleme Tarihi:

Suriye’de soldu Ege’de can buldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2013 00:00

SURİYE Halep’te yaşayan ve Ataki ailesinin 5’inci çocuğu olan 2.5 yaşındaki Riham hastalandı, hepatit yüzünden karaciğer nakli gerektiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Ancak Suriyeli doktorlar, ülkenin bulunduğu ortamda, bir şey yapılamayacağını söyledi. Bunun üzerine aile, Türkiye’ye gelme kararı aldı. Anne Menal ve babaanne Emel Ataki, Riham’la Türkiye’ye girmek için Kilis’teki sınır kapısına geldi. Sadece babaannenin pasaportu olmasına rağmen Riham’ın ağır hasta olması göz önüne alınarak sınırdan geçişe izin verildi. Kilis Devlet Hastanesi’ne getirilen Riham için Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi’ne haber verildi. Sağlık Bakanlığı’nın ambulans uçağıyla Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi’ne getirilen Riham’ın durumu ağırlaşınca acil karaciğer nakline karar verildi.

Babaya Ege’den ulaşıldı

Anne ve babaannenin karaciğerinin uyuşmaması, kadavradan da acil organ bulunamaması yüzünden tek çare Suriye’deki baba Abdullah Ataki’nin Türkiye’ye getirilmesi oldu. Bu noktada devreye Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okuyan son sınıf öğrencisi Suriyeli Muhammed Azfour girdi. Suriye’deki doktorlarla bağlantıya geçen Azfour, babaya ulaştı. Baba Ataki de pasaportu olmamasına karşın sınırdan geçirildi. dört günde İzmir’e ulaştırıldı. Babaya yapılan testler sonucu karaciğerinin uyumlu olması sebebiyle Riham’a nakil şansı doğdu.

Haberin Devamı

Öğrencilerden yardım

Doç. Dr. Murat Sözbilen, Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, Prof. Dr. Orkan Ergün’den oluşan ekip 2 Haziran’da nakli gerçekleştirdi. Ege Üniversitesi’nde okuyan Suriyeli 20 öğrenci de aralarında para toplayarak aileye destek oldu. Nakilden sonra Riham salığına kavuşarak Çocuk Hastanesi’nde “Servisin Reyhan’ı” olarak anılmaya başlandı.

Baba Abdullah Ataki ise Türkiye’ye geldiği ve kızının hayatı kurtulduğu için çok mutlu olduğunu belirterek, “Eşim ve annem kızımızı iyi ki Türkiye’ye getirmiş. Kızım Türk doktorları ve Türk yetkililer sayesinde kurtuldu. Çok mutluyum” diye konuştu.

Üçü bu kadar şanslı değildi

Suriye’de nakil olamayarak Ege Üniversitesi’ne başvuran üç çocuğun organ bulanamadığı için yaşamını yitirdiğini belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Aydoğdu, Ataki ailesi için durumun farklı olduğunu söyledi. Ülkede yaşanan iç karışıklıklar sonrası çok sayıda Suriye vatandaşının modern teknoloji gerektiren sağlık imkanlarına kavuşmasının engellendiğini söyleyen Aydoğdu, “Suriyeli küçük bir kızın hayatını kurtarmak büyük bir gururdur. Din ve dil ayrımı gözetmeksizin hizmet vermek büyük mutluluktur” dedi.

Haberin Devamı

Doç. Sözbilen, Riham’ı sağlığına kavuşturmaktan dolayı büyük mutluluk yaşadıklarını, Prof. Hoşcoşkun ise benzer olaylarda yardıma her zaman hazır olduklarını belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!