"Sizi almaya geldik sayın valim"

Güncelleme Tarihi:

Sizi almaya geldik sayın valim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2013 00:00

İZMİR Büyükşehir Belediyesi’nin kentin farklı kesimlerini temsil eden 190 kişilik katılımcı grubuyla gerçekleştirdiği Diyarbakır programı başladı.

Haberin Devamı


190 Kişilik katılımla Diyarbakır’a giden İzmir heyetinin temasları sürüyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve beraberindeki heyet, kısa bir kent turunun ardından Diyarbakır Valiliği’ni ziyaret etti. Başkan Kocaoğlu, İzmir’e atanan Vali Mustafa Toprak’a “Sizi almaya geldik Sayın Valim” dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin davetlisi olarak bu kente giden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu öncülüğündeki İzmir heyetinin ilk durağı Diyarbakır Valiliği oldu. Ziyaret öncesi Başkan Kocaoğlu ve beraberindeki heyet, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile birlikte Sur ilçesindeki Gazi Caddesi’nde kısa bir gezinti yaptı. Vatandaşların yakın ilgi gösterdiği iki Başkan yol boyunca halkla selamlaştı. Heyete Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş da eşlik etti. Ev sahibi Osman Baydemir, gezinti sırasında turistik eşya satıcısından aldığı tespihi Başkan Aziz Kocaoğlu’na hediye etti.

Haberin Devamı

“YEREL YÖNETİMLER VE HALKLAR BİRBİRİNİ TANIMALI”
İzmir’e atanan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, konuklarını makamının girişinde karşıladı. Başkan Kocaoğlu, Vali Toprak’a “Sizi almaya geldik Sayın Valim” dedi. Başkan Kocaoğlu ve beraberindekilere “Hoş geldiniz” diyen Vali Mustafa Toprak, “Ziyaretiniz bizi onurlandırdı. Çok teşekkür ediyorum. Bir ve beraber olduğumuzun anlaşılması için bu tür ziyaretler gerekiyor” diye konuştu.
Başkan Aziz Kocaoğlu ise makamda gerçekleşen ziyaret sırasında Diyarbakır’a uzun süredir gelmek istediklerini belirterek, “Bizim inancımıza göre yerel yönetimlerin, halkların birbirlerini tanıması, kaynaşması sosyal, kültürel, ekonomik hayatı paylaşması kalıcı barışın olmazsa olmazlarından. Bu ziyareti de bu yüzden gerçekleştirdik” dedi.
Ziyaret anısına Vali Toprak’a İzmir Saat Kulesi motifli bir plaket hediye eden Başkan Aziz Kocaoğlu, “İzmir’deki makamınızdan baktıkça kentimizin simgesi olan bu Saat Kulesi’ni göreceksiniz” diye konuştu. Başkan Kocaoğlu ayrıca bugüne kadar yapılmış en kapsamlı çalışma olan Kent Arşivi ve Müzesi’nin hazırladığı İzmir Kent Ansiklopedisi’ni hediye olarak Vali Toprak’a sundu. Vali Toprak da Başkan Kocaoğlu’na Diyarbakır’a özgü bakır işlemeli kahve seti hediye etti.

Haberin Devamı

EXPO KONUŞULDU
Makamındaki ziyaretin ardından Vali Toprak, heyetin tamamını Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Salonu’nda ağırladı. Burada yaptığı konuşmada İzmir’in EXPO 2020 adaylığından bahseden Toprak, “Çok az zaman kaldı. Tüm Yürütme ve Yönlendirme Kurulu üyeleri, onu sarmalayan dinamiklerle birlikte hedeflediğimiz güzel sonucu alacağımıza inanıyorum” dedi.
Ziyaretten duyduğu mutluluğu da ifade eden Diyarbakır Valisi Toprak, şunları kaydetti:
“Sizin bu kadim kente ziyaretiniz, teşrifiniz apayrı bir anlam taşıyor. Bütünleşme adına olumlu sonuçların olacağına inanıyoruz. Birbirimizi dinlemeli ve anlamalıyız. Aileler içinde bile bazen birbirimizi dinlemediğimiz, geçiştirdiğimiz için kırgınlıklar olabilir. Yurt sathında her birey bu eksiklerin giderilmesi için çaba göstermeli. Bu bizim sevgi borcumuzdur. Bu ziyaret aralanan kapıyı daha da açtı. İnsanların gözünün içi gülüyor.”
İzmir heyetinin Diyarbakır kentine gerçekleştirdiği ziyaret programına yerel basın da yoğun ilgi gösteriyor.

KOCAOĞLU TARANCI’NIN DİZELERİYLE SESLENDİ: “MEMLEKET İSTERİM”
İzmir heyetinin kentte büyük heyecan yaratan Diyarbakır temasları kapsamında her iki kentin belediye başkanları ortak bir basın toplantısı düzenledi. Başkan Aziz Kocaoğlu, karşılıklı barış ve kardeşlik mesajlarının verildiği toplantıda sözlerini Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Memleket isterim” şiiriyle noktaladı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, İzmir heyetinin kente yaptığı ziyaret programı kapsamında Diyarbakır Belediye Binası’nda ortak bir basın toplantısı düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yaptığı konuşmada gördükleri misafirperverlik nedeniyle teşekkür ederek, “İzmir’de tekrar ev sahipliği yapmaktan onur duyacağız. Sizleri tekrar İzmir’e bekliyoruz” dedi.
Diyarbakır’ın, Mezopotamya’nın en önemli merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, şunları kaydetti:
“Anadolu’nun her köşesinden bir hoşgörü, bir tevazu, bir kardeşlik fışkırıyor. Biz böyle bir ülkenin insanıyız. Biz her yerde dayanışma ruhumuzla, bu özelliklerimizle genel kabul görüyoruz. Ülkemizde hiç birimizin istemediği bir süreç yaşandı. Tüm Türkiye bu sürecin bitmesini istiyor. Burada yerel yönetimlere çok büyük görev düşüyor. Tabi ki esas belirleyici olan merkezi hükümetler. Ama biz karınca misali yerel yönetimler kentini, varlarını, zenginliklerini, kentlisini ve isteklerini talep, gelenek göreneklerini daha iyi tanıyoruz.”

Haberin Devamı

“FARKLILIKLARA TAKILMAYALIM”
Başkan Aziz Kocaoğlu, ziyarete yönelik eleştirileri de normal karşıladığını belirterek, “İzmir’de belli homurtuları biz de duyar gibi olduk. Tabi demokrasinin gereği olarak zıt düşünceler olacaktır. Ama bildiğimiz kadarıyla İzmirli hemşehrilerimiz bizim buraya gelmemize çok büyük destek veriyorlar. 64. akil insan sıfatı önerdiği için AKP İzmir Milletvekili İlknur Denizli’ye teşekkür ediyorum. Biz, asırlardır bu topraklarda birlikteyiz. Bizim bir iki ufak farklılığa takılmamamız ve bu sonsuz özelliklerimizle birbirimizi sevmemiz, saymamız ve kalıcı barışa hizmet etmemiz gerekir” dedi.
Yerel yönetimlerin kuracağı ilişki ve kardeşlik bağının, kalıcı barışın en önemli anahtarı olacağını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Biz Diyarbakır’a bu düşüncelerle geldik. Bir nebze de olsa katkımız olursa, buraya gelenlerle birlikte tüm İzmirlilerin de selam ve sevgilerin getirdik” diye konuştu. Başkan Kocaoğlu sözlerini, Diyarbakırlı Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Memleket isterim” şiiri ile bitirdi.

Haberin Devamı

“KALPLERDEN KALPLERE BARIŞ VE DOSTLUK KÖPRÜSÜ KURULDU”
Osman Baydemir ise İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin bir ilke imza attığın ifade ederek Baydemir şunları söyledi:
“İlk kez iki kentin belediyesi bu denli geniş kapsamlı delegasyonla bir araya geliyor. Değerli Diyarbakırlı hemşehrilerim ve İzmirli hemşehrilerimin huzurunda Başkan Aziz Kocaoğlu’na içtenlikle teşekkür etmek istiyorum. Hamlet oyunu Kürtçeye çevrilmişti ve Başkanın ev sahipliğinde İzmirli kardeşlerimizle buluşmuştu. Bugün ise, İzmir- Diyarbakır buluşmasının ikinci bölümünü yaşıyoruz. Herkesin inancına hürmet gösteriyoruz. Bugün bu salonda inananlar ve inanmayanlar var. Kiliselerden, diyanetten de insanlar var. Tüm inançlar eşitçe, kardeşçe ve özgürce yaşamayı hak ediyorlar ve bu salonda görüldüğü gibi bir arada yaşamayı başarabiliyoruz. Bu coğrafya inşallah yakın gelecekte bir daha asla annelerin gözyaşlarına tanıklık etmeyecek. İzmir’e gelişimiz Diyarbakır ve İzmir’i daha da yakınlaştırdı. Kalplerden kalplere bir dostluk ve barış köprüsü kuruldu. Umuyorum bu köprü, bu inşa ilelebet, kardeşlik ve haklar ve hukuk içinde devam eder. Türkü, Kürdü, Ermenisi, Süryanisi, Musevisi, Alevisi, dindarı, laikiyle aydınlık bir gelecek kurulması konusunda kararlıyız.”
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, İzmir’in kendisi için manevi değeri olduğunu da belirterek şöyle devam etti:
“İzmir, ülkemizin sembol kentlerindendir. İzmir ve Diyarbakır temel sütunlarından bir tanesidir. Birlikte yaşam kültürü ve arzusunun inşasında 30-40 yıl içinde yaşanan travmaların ve önyargıların alınmasında siyasetçilerin rolünü çalmadan belediye başkanlarımızın bu çabasını desteklemesini istiyorum herkesin. 90 gündür Diyarbakır’dan tek bir cenaze gitmedi. Tek bir cenaze gelmedi. 90 gündür bu ülkede tek bir anne ağlamadı. Bu sürecin en büyük başarısıdır. Bu benim için çok önemli. Gelin hep beraber etnik, inançsal, siyasi kimliğimiz ne olursa olsun nihai barış için çaba gösterelim. Bütün yurttaşların ekonomik ve sosyal kalkınmasını da beraberinde getirecektir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu takdire şayan çabasının tüm belediye başkanlarına örnek olmasını diyorum. Gelen de gelemeyenler de başımızın tacıdır. Hiçbir kimseye zerre kadar kırgınlık yoktur. İzmir’e geldiğimizde ben belediye başkanı arkadaşlarımı da ziyaret etmek istiyorum. İyi ki varsınız, iyi ki geldiniz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun basın toplantısında okuduğu Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Memleket isterim” şiiri:

Haberin Devamı

Memleket isterim.
Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;
Kuşların, çiçeklerin diyarı olsun.
Memleket isterim.
Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun;
Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.
Memleket isterim.
Ne zengin fakir, ne sen-ben farkı olsun;
Kış günü herkesin evi barkı olsun.
Memleket isterim.
Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;
Olursa bir şikayet ölümden olsun.


Diyarbakır ziyaretine katılan İzmir heyetinde yer alanlar şöyle:
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürü Aytül Büyüksaraç, Diyarbakır Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Saran, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Kurucu ve Onursal Başkanı A.Kemal Baysak, Anadolu Birliği Başkanı Koç Ali Al, Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Jak Kaya, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Ünlütürk, Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İl Genel Meclis Üyesi Doğan Albayrak, İ.B.B Meclis Üyesi Yusuf Kenan Çakar, İl Genel Meclis Üyesi Ahmet İncesu, İzmir Ticaret Odası eski Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Deniz Ticaret Odası Başkanı Geza Dologh, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu, Ege Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman, İzmir Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Baran, Ege Genç İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği İzmir Şubesi Başkanı Abdurrahman Çabuk, İzmir Genç İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Timuroğlu, Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyon Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Şükürer, İnci Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Şerife İnci Eren, İZKA Meclis Başkanı Kemal Çolakoğlu, Enda Enerji Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Bşk. Samim Sivri, ESİAD Üyesi Moris Bencuya, PETKİM Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Balçova Belediye Başkanı M.Ali Çalkaya, Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Beydağ Belediye Başkanı Süleyman Vasfi Şentürk, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Dikili Belediye Başkanı Yusuf Altıparmak, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa, Kiraz Belediye Başkanı İsmet Korkmaz, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Çimentaş Grup Genel İlişkiler Koordinatörü Mustafa Güçlü, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, İBB Meclis Üyesi Şerif Sürücü, Meclis Üyesi Abdülkadir Sıddık Soysal, Meclis Üyesi Erkan Gül, İZTO Üyesi Necip Kalkan, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi, Ege Bölgesi Sanayi Odası eski Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özkara, İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Müdür Yardımcısı Aykut Mis, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Bora Oktan, İl Genel Meclisi Üyesi Seyfettin Şen, BASİFED Danışma Kurulu Başkanı Hüseyin Porsuk, İZSİAD Danışma Kurulu Başkanı Cengiz Yavaş,  İBB Meclis Üyesi Adnan Yaşar Görmez, Meclis Üyesi Mahmut Özçift, İzmir Özel Türk Koleji Danışmanı Prof. Dr. Atilla Sezgin, ESBAŞ CEO’su Faruk Güler, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemal Öztürk, Tarihi Kemeraltı Derneği eski Başkanı Mehmet Gülaylar, İzmir Kent Konseyi Başkanı Güman Kızıltan, İzmir Kent Konseyi Genel Sekreteri Gülgün Erdoğan Tosun, İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Aydın, İzmir Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Uğur Doylu, İzmir Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Mahmut Açıkkar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Şehmuz Kayapınar. (Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar heyetten ayrı olarak İstanbul’dan katıldı)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!