Siyah incir kıskançlığı

Güncelleme Tarihi:

Siyah incir kıskançlığı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2012 00:00

‘BURSA Siyah İnciri’ olarak bilinen incir türünün üretiminde kullanıldığı için ihracatı tehdit ettiği ileri sürülen “ethephon” isimli hızla olgunlaşma sağlayan hormonla ilgili uyarının arkasından, “iller arası rekabet” çıktı.

Haberin Devamı



Siyah incirin yüzde 90’ını tek başına üreten Bursa’da bulunan Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda kaçak kullanılan ethephon maddesinin meyvelerde sahte olgunluk yarattığı ve meyve içini karartarak kalitesini bozduğunu kaydetti. Söz konusu kalıntıya ‘Bursa Siyah İnciri’ analizlerinde rastlanması halinde ihracatın durma noktasına geleceği uyarısında da bulunan UİB yetkilileri, gerekli önlemlerin alınmasını ve üreticilerin uyarılmasını istedi.

Bakanlıklara şikayet
Öte yandan Bursa’da yayın yapan yerel gazetelerden internet sitelerine kadar pek çok yayında, “Bursa incirine sahip çıkmalı” denilerek bu kentte etephon kullanımının olmadığı belirtilerek Aydın, Mersin, Hatay, Manisa ve İzmir’in bu konuda “tehlike saçan iller” olduğu ileri sürüldü. Ayrıca bu beş ilin gözetim altında olduğu da kaydedilerek şikayetlerin Gıda Tarım ve Hayvancılık ile Ekonomi bakanlıklarına iletildiği bildirildi.

Haberin Devamı

Önceliği kaptırma korkusu
Tarımı ve Hayvancılığı Geliştirme Birliği’nden (HAGEL) ihracatçı birliklerine kadar pek çok kurumun iddialarına Tariş İncir Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Aydın Ticaret Borsası Meclis Üyesi Hasan Hüseyin Karazor’dan sert yanıt geldi.
İddialarda olduğu gibi Aydın’da 3 bin ton siyah incir üretilmediğini, rakamları önümüzdeki günlerde netleştireceklerini dile getiren Karazor, şunları söyledi:
“Bu konuda Borsa fikrimi sorduğunda ilk değerlendirmem şöyle oldu. Yanılmıyorsam UİB’in bazı şüpheleri var. Bursa’ya özgü kendi ürünlerinin Aydın bölgesinde yetiştirilmesinden çekiniyorlar. Bursa’nın bu konudaki önceliği kaptırma gibi bir korkuları var diye düşünüyorum. Aydın’da 3 bin ton siyah incir üretilmesi olanaksız gibi görünüyor. Bu girişimlerin Aydın’ın önünü kesmeye çalışan manipülasyonlar olduğunu, pazar kaygısının bulunduğunu görüyoruz.”


“Siyah incir Ege Bölgesi’nde şu anda yaygın değil ama yaygınlaşmayacak da değil” diyen Karazor, şu anda 30, 20 ve 15 dekar gibi alanlarda 3-5 bahçede deneme üretimi yapılıp başarı sağlandığını aktardı. Karazor, iklimsel olarak bu bölgede siyah incirin Bursa’ya göre 15-20 gün önce olgunlaştığını, bu yüzden rekabet kaygısı yaşayanların bu tür açıklamalara ihtiyaç duyduğunu savundu.

Haberin Devamı

Karalamaya kalkışma
Karazor, ürünü erken pazara sunmak için ilaç kullanılmasını doğru bulmadıklarını, ancak ihracatta sorun çıkarsa bunun da Bursa’dan kaynaklanacağına işaret ederek, şöyle konuştu:
“Öne geçeceğimizi düşünerek, önümüzü kesmeye çalışıyorlar. İddialar gerçek değil. Aydın bölgesinde yetişen incirin sera etkisiyle çabuk olgunlaşma kabiliyeti var. Marmara ile Ege’nin havası aynı değil. Şikayet edenlerin böyle bir kaygıları varsa kendi üreticilerini ıslah etme yolunu seçmelerini ve başka illeri karalama kampanyasına girmemelerini tavsiye ediyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!