Sinagog tahsisi geldi

Güncelleme Tarihi:

Sinagog tahsisi geldi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2009 00:00

İzmir’in Bergama İlçesi’nde eskiden "Yahudi Mahallesi" olarak bilinen Turabey Mahallesi’nde yer alan sinagogun restorasyonu için önemli bir adım atıldı.

Bergama Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Gönenç, şu an harap olan sinagogun restorasyonuna başlanabilmesi için Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden tahsis talebinde bulundu. Tahsise olumlu cevap veren genel müdürlük, sinagogu koruma ve kültürel amaçlı faaliyetlerde kullanılmak üzere Bergama Belediyesi’ne tahsis etti. Gönenç, bu tahsisle restorasyon için atılan adımlardan birinin olumlu sonuçlandığını ifade ederek, "Şimdi önümüzde tek bir engel var. O da gerekli finansmanı sağlamak. Bu sorunu çözdüğümüzde restorasyona başlayacağız" dedi. Turabey Mahallesi’nde bulunan sinagogun restorasyonu için rölöve projelerinin hazır olduğunu açıklayan Gönenç, "Ocak ayında restorasyon projesiyle, İzmir Valiliği İl Özel İdare Fonu’na kaynak kullanma müracaatı yapacağız. Eğer projemiz uygun görülüp, gerekli parayı alabilirsek, çalışmalara 2010’da başlayacağız" dedi.

100 bin dolar hazır

Sinagogun restorasyon çalışmaları ile Bergama doğumlu olan ve 4 yaşına kadar ilçede yaşayan İsrail’in Türkiye Büyükelçisi Gabby Levy’nin yakından ilgilendiğini söyleyen Gönenç, büyükelçinin geçen hafta Bergama’ya yaptığı ziyarette 100 bin dolarlık bağışla ilgili açıklamalar yaptığını hatırlattı. Gönenç, "Restorasyona başladığımızda İstanbul’da yaşayan bir Musevi vatandaş 100 bin dolarlık bağışta bulunacak. Tabii bu para yeterli değil. Projemizin İzmir Valiliği tarafından kabul edilmesi halinde, belediyemize aktarılacak olan kaynağı da kullanacağız" diye konuştu.

Bedesten restorasyonu

Eski Osmanlı Çarşısı Arasta içerisinde bulunan Bedesten’in de yıkılmaktan kurtarılması için çalışma başlattıklarını açıklayan Gönenç, "Bedesten’in için Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile görüşmelerimiz devam ediyor. Restorasyon karşılığı tahsisini alabilmek yönünde çalışmalar yapıyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!