"Şiddeti asla kabullenmeyin"

Güncelleme Tarihi:

Şiddeti asla kabullenmeyin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2013 01:28

ABD’nin Georgia eyaletinde Berry College’da Aile Çalışmaları Bölüm Başkanı olan Dr. Brian Jory, Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM) tarafından düzenlenen ‘Evlilik ve Aile Terapisi’ sertifika programına eğitimci olarak katıldı.

Haberin Devamı

Dünyada 9 yıldır uygulanan ‘Yakın İlişkide Adalet Ölçeği’ testinin yaratıcısı psikolog Jory, Türkiye’de kadına yönelik şiddet olaylarına farklı bir bakış açısı getirdi.
ABD’de hukuki düzenlemelerin şiddet yoluyla mağdur edilen kadınların lehine işlediğine dikkat çeken Brian Jory, bu konuda ağırlaştırılmış hapis cezalarını hatırlattı. Jory, “Şiddetin öncelikle psikolojik bir rahatsızlık mı yoksa bir güç gösterisi olarak mı yapıldığını tespit etmek ve bu yönde bir yöntem geliştirmek gerekiyor. Şayet bunun bir güç gösterisi olarak uygulandığı tespit edilirse kanunların devreye girmesi gerekmektedir” dedi.
Şiddeti kabullenen kadınlara da uyarılarda bulunan Dr. Jory, “Türkiye’de çoğu zaman kadınlar şiddeti ya kabulleniyor ya da ‘her şeye rağmen kocam beni çok seviyor’ diyerek şiddeti yüceltiyorlar. Ancak bunu bir savunma mekanizması haline dönüştürmeden gerçeği bir an önce kabul etmek gerekiyor. Kadını destekleyen sosyal politikalar yoksa kadın çaresiz kalıyor. Kadının ekonomik özgürlüğünün bulunması şiddet karşısında sessiz kalmaması için çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

Küçük yaşlarda hayvanlara şiddet uygulayan çocukların gözlem altına alınması gerektiğini belirten Dr. Jory, “Hayvana şiddet uygulayan bir çocuğu ileride kadına şiddet uygularken çok rahat görebiliriz. Dolayısıyla biz bu tür çocukları dikkate alıyoruz ki ileride aile içi şiddet yaşanmadan tedbir alınmış olsun” dedi. Şiddetin hem öğrenilmiş, hem de genlerden gelen bir tarafı olduğunu ifade eden Jory, “Bir çocuk şiddet uyguluyorsa illa ki bu annesi veya babası ona şiddet uyguladığı için değildir. Bir çocuk anne ve babasının birbirine karşı uyguladığı şiddetten de ağır etkilenebilir. Dolayısıyla ailenin birbirine karşı tutumu çok önemlidir” uyarısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!