Sertel'den emekliler için teklif

Güncelleme Tarihi:

Sertelden emekliler için teklif
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2016 12:57

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, emekliler arasındaki maaş adaletsizliklerini giderecek kanun teklifini Meclis’e sundu.

Haberin Devamı

Türkiye’de sayıları 11 milyonu bulan emeklilerin açlık sınırının altında bir maaşla geçinmek zorunda bırakıldığını vurgulayan Atila Sertel, emeklilerin ekonomik kambur olarak görüldüğünü dile getirdi. Emeklilerin yaşam standartlarının mutlaka yükseltilmesi gerektiğini belirten CHP Milletvekili Sertel, "Türkiye’de emekli olanlar, insanca yaşayamadıkları için tam dinlenecekleri yaşlarda ya bazı özel kurumlarda çalışmak ya da serbest bir iş yapmak zorunda kalıyor. Bugün ülkemizde 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar, 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arasında sigortalı olanlar ve 30 Nisan 2008 sonrasında sigortalı olanlar olmak üzere üç farklı sistem uygulanıyor. Bu üç sistem arasında çok ciddi gelir adaletsizliği var. Bu farklı sistemler nedeniyle 650 lira emekli aylığı alan bile var. Verdiğimiz kanun teklifi ile emeklilerimiz arasındaki gelir adaletsizlikleri ciddi oranda giderilmiş olacak. 2008 sonrası için çalıştıkça düşen emekli aylıkların düşmesinin önüne geçilmiş olacak" dedi.

5510 Sayılı Kanun’da yapılacak değişiklikle herkesin hakettiği aylığı alacağını ve eşitsizliklerin ortadan kalkacağını kaydeden Atila Sertel, düzenlemeden işçilerin, Bağkur’luların ve 01.10.2008 sonrası işe giren memurların faydalanabileceğini ifade etti.

Yüzde 30 olan güncelleme katsayısının yüzde 100’e çıkarılması ve aylık bağlama oranlarında önemli oranda iyileştirme yapılmasını öngören kanun teklifini Meclis’e sunduğunu açıklayan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, "Bugün Türkiye’deki emekli sayısı yaklaşık 11 milyon. Bu kanun teklifinin yasalaşması halinde 2000 yılı sonrası emekli olan 5 milyona yakın intibak mağduru bu düzenlemeden faydalanmış olacak. Güncelleme katsayısı yüzde 30’dan yüzde 100’e çıkacak ve bugün 600 lira alan bir emeklinin maaşı yaklaşık bin 500 lira olacak" diye konuştu.


BAKMADAN GEÇME!