Seralar kimlik bunalımında

Güncelleme Tarihi:

Seralar kimlik bunalımında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2010 00:00

Tarım Bakanlığı’nın ‘sanayici’, Sanayi Bakanlığı’nın ise ‘tarımcı’ olarak gördüğü modern seracılar sahipsiz kaldı. Sektör temsilcileri bu yüzden yatırımların durduğunu söyledi.

Haberin Devamı

SANAYİ ve Tarım Bakanlığı arasında kalarak kimlik bunalımına giren modern seraların büyüme hızı düştü. Son iki yıldır yüksek elektrik fiyatı, imar izni ve iş kanunu gibi sorunlar 2002 yılından beri hızla büyüyen sektörün gelişimini durdurdu. Sorunlara çözüm bulmak için Tarım Köyişleri Bakanlığı’na gittiklerinde ‘Siz sanayicisiniz’ diye geri çevirilen sektör temsilcileri, Sanayi Ticaret Bakanlığı’ndan da ‘Tarımcısınız’ yanıtıyla geri döndürülünce kimlik sorunu yaşamaya başladı. Yaklaşık 30 firmanın faaliyet gösterdiği modern seracılık sektöründe yaşanan sıkıntılar nedeniyle bu yıl 4 firma el değiştirdi. Sektör temsilcileri, sorunlara çözüm bulunmaması halinde kapanmaların da gündeme geleceğini belirtti.

Arada kaldılar

Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şentürk, son iki yıldır sektörde yatırımların durma noktasına geldiğine dikkat çekti. Şentürk, şu anda 30 firmanın 5 bin dönümlük topraksız alanda üretim yaparak, yaklaşık 6 bin kişiye iş imkanı sunduğunu belirtti, “Sorunların çözülmesi halinde sektörün hedefi 2015’de 50 dönüm alanda üretim yapmak. Bu, şu anda 200 milyon dolar olan ihracatın 2 milyar dolara çıkması demek. Bu nedenle sektörün önündeki engellerin kaldırılması şart” dedi.Türkiye’de yaklaşık 500 dönüm alanda seracılık yapıldığını söyleyen Şentürk, “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın, vereceği desteklerle bunların yarısını modern seralara çevirmesi halinde, 2020’de 20 milyar dolarlık bir ihracat potansiyeline ulaşabiliriz” dedi. Şentürk, bugüne kadar yaklaşık 350 milyon euroluk yatırım yapıldığını ifade etti.

HEDEF HOLLANDA

Haberin Devamı

Modern seracılık konusunda 50 bin dönümlük alanda üretim ile Hollanda’nın lider olduğunu, bunu İspanya’nın takip ettiğini söyleyen Şentürk, Türkiye’nin ise şu anki üretimi ile Avrupa 3’üncüsü olduğunu söyleyedi. Şentürk, “Gerekli çalışmaların yapılması halinde hedefimiz Avrupa’da Hollanda’nın tahtına oturmak. Bizde bu potansiyel var. Devletin önümüzdeki engelleri kaldırması yeter” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!