Sel nedeni: Her şeyi ben bilirim

Güncelleme Tarihi:

Sel nedeni: Her şeyi ben bilirim
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 00:00

Denizli’de geçen cumartesi günü etkili olan ve yaşamı felce çeviren yağış, tartışma yarattı. CHP İl Başkanı Zafer Gönenç, “Bilimadamları ve uzmanların görüşlerine başvurmazsanız, meteorolojiyi dinlemezseniz, herşeyi ben bilirim derseniz tabii ki kenti sular basar” dedi.

Haberin Devamı

DENİZLİ’de geçen cumartesi günü metrekareye 62 kilogram yağışın düşmesinin ardından yaşanan sel konusunda, “Tüm sorumluluk bende” diyen Denizli Belediye Başkanı AKP’li Nihat Zeybekci, muhalefetin tepkisinden kurtulamadı. CHP İl Başkanı Zafer Gönenç, belediyenin, “Yüzyılın dev altyapı projesi” adını verdiği projeyi başlatırken, bilimadamlarının ve uzmanların görüşlerini almayıp, meteorolojiyi dinlemediğini ileri sürdü.
Gönenç, Denizli’de baharn ve yaz yağmurlarını herkesin bildiğini savunarak şunları söyledi:

Neden hesap yok

“Çatı yapan inşaatçılar ve mühendisler bile en az 100 kiloluk yağışa göre hesap yapar. Peki ‘battı çıktı kavşakları’ yapan belediye, projeyi hazırlayan mühendisler neden yağış miktarını hesap etmez? 300’ü aşkın ev ve işyerini su bastı. Altyapısı tamamlanan yollar çöktü. Araçlar çukurlara düştü. AKP’nin trafik mucizesi köprülü kavşaklar göle döndü. İnanılacak gibi değil, Fatih Köprülü Kavşağı’nda şişme bot yüzdürdüler, dalgıçlar geldi. Şükürler olsunki, can kaybı yok. Ama milyonlarca lira zarar var. Kurtarma çalışmalarını geç saatlere kadar yerinde inceledik. Kurtarma çalışmalarına katılan tüm emekçileri kutluyorum. Yağmur çok yağdı, geçmişte de yağdı, yağmaya da devam edecek. Ama bu projeleri yapanlar, iki ayda 4 kez kavşaklara sel basarken her seferinde ilk defa yağmur yağmış gibi davranıyor. Altyapı yaparken, köprülü kavşak yaparken, kimseyi dinlemezseniz, bilimadamlarından, uzmanlardan yararlanmasanız, hadi hepsini bir yana bırakın meteorolojiye bile danışmaz ve ‘bir tek ben bilirim’ derseniz, olacağı budur. Başkan sorumluluğu üstlendiğine göre, bu kentten AKP zihniyetini kurtarmalıdır.”

Altyapı yok

CHP Merkez İlçe Başkanı Osman Bartal da, Denizli’nin kıl payı çamurla karışık tatlı su denizi olmaktan kurtulduğunu aktaran Bartal, şöyle konuştu:
“AKP, ülkenin her köşesinde olduğu gibi Denizli’de de ‘ben bilirim’ mantığıyla hareket ediyor, felaketler yaşatmayı sürdürüyor. Can kaybı olsaydı bunun vebalini Başkan Zeybekci nasıl ödeyecekti? Denizlililer’in milyonlarca lira parasını har vurup harman savurursan, aynı yeri 10 kez kazarsan, olacağı budur. Kaldı ki, altyapı çalışması falan yapılmıyor, bol bol boru döşeniyor.”

Zarar görene maddi destek

Haberin Devamı

Bu arada, Küçük ve Orta Ölçekli
İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme
İdaresi Başkanlığı Denizli İşletme Müdürlüğü (KOSGEB), sel baskınından zarar gören işletmelere 100 bin TL’ye kadar sıfır faizli destek kredisi verileceğini duyurdu. Kurumdan yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: “Denizli’de yaşanan sel ve su baskınları dolayısıyla bazı işletmeler zarar görmüştür. Selden zarar gördüğünü işletmelerin belgelemesi durumunda, KOSGEB Veri Tabanı’na kayıtlı işletmelere finansal destek sağlanacak. Acil Destek Kredisi için ilgili
işletmeler, Akbank, Denizbank, Finansbank,
Fortisbank, Garanti Bankası, HSBC Bank,
Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası,
Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar
Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası
şubelerine başvurabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!