Seferihisar’da tohum- takas şenliğinde ücretsiz tohum dağıtılacak

Güncelleme Tarihi:

Seferihisar’da tohum- takas şenliğinde ücretsiz tohum dağıtılacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2015 01:21

İZMİR’in Seferihisar Belediyesi tarafından ilçede, tohum- takas şenliği yapılacak. Üç bin paket tohumun ücretsiz dağıtılacağı etkinlikte ayrıca yerel tohumu korumanın yollarının konuşulacağı çalıştay düzenlenecek.

Haberin Devamı

Türkiye’de 2006 yılında çıkan yerli tohum satışının yasaklanmasını öngören yasaya karşı ilçede ilki 2011 yılında yapılan tohum takas şenliğinin yenisi start alıyor. Önümüzdeki cumartesi günü saat 10.00’da, ilçede kurulan Can Yücel Tohum Merkezi’nde üretilen tohumlar, Belediye Kapalı Pazaryeri ve Kültür Sarayı’nda üreticiler ile paylaşılacak. Geçen yıl 50 bin sebze fidesinin dağıtımının yapıldığı, bu yıl da beş çeşitten oluşan üç bin paket yerel tohumun ücretsiz dağıtılacağı açıklandı.

Seferihisar’da tohum- takas şenliğinde ücretsiz tohum dağıtılacak

Etkinlikle ilgili bilgi veren CHP’li Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Can Yücel Tohum Merkezi’mizde çimlendirme serası ve uygulama bahçesinde yapılan üretimin yanı sıra ’Seferihisar Yerel Tohum Ağı Üreticileri Birliği’ adı altında bölge köylülerimiz ve üreticilerimiz ile ortak çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalar her yıl daha fazla insana ulaşmamızı sağlıyor. 2014 yılı yaz sezonunda 50 bin sebze fidesi dağıttık. Ayrıca İstanbul’dan Mersin’e, Ordu’dan Afyonkarahisar’a kargo yoluyla binlerce tohum yolladık. Bu yolla on iki ay yaşayan takas yöntemini gerçekleştirmiş oluyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Seferihisar’da tohum- takas şenliğinde ücretsiz tohum dağıtılacak

TOHUMLARIN YOK OLMAMASI İÇİN MÜCADELE

Gerek fide gerekse dağıtılan tohumların tamamını merkezlerinde ürettiklerini belirten Başkan Soyer, "Kendi üretmediğimiz tohumun dağıtımını yapmıyoruz. Tohumu gizli bölmelerde saklayarak ya da onların karakterleri ile oynayarak değil ’Tohumun Bankası Topraktır’ diyerek üretmeyi ve daha fazla tüketiciye ulaşmayı ilke edinerek çoğaltıyoruz. Hiçbir bedel beklemeden gerçekleşen bu hizmetin maliyetini Seferihisar Belediyesi olarak karşılıyoruz. Böylelikle tohumları yok etmeye yönelik tohum yasasına karşı yerel tohumun yaşaması, çoğalması ve gelecek nesillere aktarılması için büyük bir mücadele veriyoruz. Tohumların yok olmaması daha fazla üretilmesi için mücadelemiz sürecek" diye konuştu. Seferihisar Belediyesi, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) ve Seferihisar Kent Konseyi ortaklığıyla; Köy Enstitülerinin 75’inci Kuruluş Yıldönümü ve enstitünün kurucusu olan eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in ölümünün 53’üncü yılının anısına düzenlenecek Tohum Çalıştayı’nda yerli tohumu korumanın yolları konuşulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!