Santral için ağaç kıyımı

Güncelleme Tarihi:

Santral için ağaç kıyımı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2009 00:00

Köyceğiz Yuvarkalçay’a Beyobası Hidroelektrik Santralı kurmak için Akfen Holding 48 yıl 2 ay süreyle üretim izni aldı.

Santral ve yardımcı tesisler için kamulaştırma tamamlandı, köylülerin paraları bankalara yatırıldı. Ancak, yılda sadece 60 bini yabancı olmak üzere yaklaşık 200 bin kişinin ziyaret ettiği Yuvarlakçay’da, çok sayıdaki endemik bitkinin zarar göreceği, binlerce ağacın kesileceği ve arazilerin sulanamayacağı gerekçesiyle köylüler ve bölgedeki restoran
sahipleri yürütmeyi durdurma istemiyle Danıştay’a dava açtı. Dava henüz sonuçlanmazken, santral çalışmalarının başlatıldığı ve tesise gidecek orman yolunun genişletilmesi amacıyla yüzlerce ağacın kesildiği ortaya çıktı. Restoran sahipleri, köylüler ve çevreciler tepki gösterdi.
Karşı değiliz ama
Restoran sahiplerinden Cemal Sıkkın, santrala karşı olmadıklarını belirtti, şunları söyledi:
“Bizler mağdur edilmeden bu santral çok rahat kurulabilir. Bölgemizde bunun örnekleri mevcut. Yürütmeyi durdurma için dava açtık bunu bile dikkate almıyorlar. Mahkeme devam etmesine rağmen harıl harıl santral çalışmaları sürüyor. Şu anda sadece araçların rahat çalışabilmesi için mevcut ortam yollarını genişletmek amacıyla yüzlerce ağaç kesildi. Çalışacak işçilere lojman tutuldu. Yakıt alınacak petrol istasyonları ile anlaşmalar tamamlandı. İleride ağaç kıyımı binleri aşar. Köylüler ve bölge yaşayanları olarak binlerce imza toplayıp gereken yerlere ulaştırdık.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!