Saint Joseph'ten yeşil devrim

Güncelleme Tarihi:

Saint Josephten yeşil devrim
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2014 01:23

İZMİR Özel Saint Joseph Fransız Lisesi'nde, sürdürülebilir bir atık yönetim modeli oluşturma, bu modeli uygulayarak proje sonunda atıklarını azaltmış bir okul haline gelme, geri dönüşümden elde edilecek gelirle oluşturulacak fonla okul ormanı yaratma projesi "Project Zero' protokolü törenle imzalandı.

Haberin Devamı


İzmir Özel Saint Joseph Fransız Lisesi okul bahçesinde düzenlenen törenle, Okul Müdürü Elizabeth Maire, Türk Müdür Yardımcısı Serhat Yalamanoğlu ve Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Metin Gençol hazırlanan protokolü imzaladı. Projeyi yürüten ekip sözcüsü Gülce Odaman, imzalanan protokolle Saint Joseph Fransız Lisesi'nin bundan böyle geri dönüşümden elde ettiği fonu Ege Orman Vakfı'na bağış yoluyla aktarmaya başlayacağını belirtti. Ege Orman Vakfı'nın da Çeşme-Ildırı ağaçlandırma sahasında okul ormanı için arazi tahsis edeceğini söyledi.

Saint Josephten yeşil devrim

1707,75 KG ATIK
İlk olarak, aylık bir periyot içinde yapılan ölçümlerle, okulun her ay ortalama 1707.75 kilogram atık ürettiğinin anlaşıldığını ifade eden Odaman "Bilgilerle zenginleştirerek hazırladığımız proje tanıtım sunumumuzu, okulumuzdaki tüm sınıflarla tek tek paylaştık. Arkadaşlarımıza geri dönüşüm konusunda eğitimler verdik. Böylece tüm okul, projenin paydaşı haline geldi" dedi. Projeyi tanıtarak destek almak üzere gittikleri Konak Belediyesi yetkililerinin kendileri ve projeyle yakından ilgilendiğini belirten Gülce Odaman, "Hem geri dönüşüm kutularının sağlanması hem de atıkların lisanslı bir geri dönüşüm firması tarafından her gün okuldan alınması konusunda destek verdiler. Konak Belediyesi tarafından sağlanan geri dönüşüm kutuları okulumuza geldiğinde, proje ekibimiz kutuları tüm sınıflara ve seçili yerlere yerleştirdi. Araştırmalarımız sırasında, projemizdeki "atıkları azaltma' hedefine yönelik olarak, yemekhane atıklarını arasında yer alan sebze, meyve kabukları ve posaları, çay, kahve gibi değerli organik atıkları, vermikompost yöntemi ile yüzde 100 organik solucan gübresine dönüştürebileceğimizi öğrendik. Bu amaçla Eisenia Eisenia Foetida cinsi solucanlardan edinip işe koyulduk. Sonuç harikaydı ve istenirse mutfak atıklarının çok değerli bir gübre haline getirilebileceğini görmüş olduk. Daha önce çöpe giden 1707.75 kilogram atık, SJ Atık Yönetimi Modeli ile geri dönüşüme gitmeye ve fidan olarak okulumuza geri dönmeye başladı. Şu anda aylık ortalama 1000 kilogram atık geri dönüşümle ekonomiye kazandırılırken, çevre ve dünyamız için hep beraber bir şeyler yapmanın haklı gururunu duyabiliriz" diye konuştu.
Gülce Odaman, bu proje ile ortaya koydukları modelin yaygınlaşması ve diğer okullar tarafından da uygulanmasını hedeflediklerini dile getirdi. Bu amaçla, İspanya'dan Camino de Santiago Catering College ile işbirlikli çalışma yürütmeye başlayacaklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!