Sağlıklı beslenme

Güncelleme Tarihi:

Sağlıklı beslenme
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2000 00:00

Güneş AYNACI
Haberin Devamı

Her mevsim dondurma

NEDENSE dondurma yalnızca yazın yenilen bir tatlı olarak düşünülür. Oysa dondurma her mevsim rahatlıkla yenilebilecek bir tatlıdır.

GELİŞEN teknoloji dondurmanın, daha sağlıklı ve daha çok yere ulaşmasını sağlıyor. Bu nedenle de dondurma eskiye göre daha fazla tüketiliyor.

DONDURMA, besin değeri yüksek olan bir tatlı. Nedeni çocuklarımıza ‘‘Aman soğuk!’’ diye korkarak yedirdiğimiz dondurma, aslında çikolata ve cipse göre çok daha yararlı. Çünkü dondurma sütten yapılır. Süt, kalsiyum ve proteinden yana zengindir. Sütün çocuk beslenmesindeki yerini anımsayalım. Kalsiyum, kemik gelişmesinde önemli bir mineral. Özellikle çocukluk çağlarında yeterince alınan kalsiyum, kemiklerde depolanabilir ve sağlam bir iskeletin oluşmasını sağlar. Böylece yaşlılıktaki kemik erimesi dediğimiz osteoporozu önler.

SÜT ve yoğurdu az tüketiyorsanız; mutfağınızdan sütü, yoğurtlu çorba ve yemekleri, ayran ve cacığı, sütlü tatlı ve dondurmayı eksik etmeyin derim.

DONDURMANIN çok eskiden bal ya da meyve suyunu kara karıştırmakla yapıldığı sanılmakta. Eski Romalılar zamanında da dondurma yenildiği bilinmekte Marco Polo'nun Çin'den getirdiği dondurma tarifleri İtalyan aşçılarca geliştirilmiş. dondurmanın yaygınlaşması 1900'den sonra soğutucu makinelerin geliştirilmesiyle gerçekleşti.

GÜNÜMÜZDE piyasada satılan dondurmalar, krema yada sütün kaymağının, şeker ve tatlandırıcıların karıştırılmasıyla yapılır. Karışım, dondurma işlemi sırasında sürekli çalkalanır. Elde edilen karışımın bakteri ve mikroplardan arınması için öncelikle pastörize edilmesi gerekir. İşte dondurma soğuk olduğu için değil, doğru olarak pastörize edilmezse hasta eder. Bu nedenle güvenilir yerlerden dondurma almaya özen göstermeliyiz.

DONDURMA nedense hep çocuk yiyeceği olmuş. Hala da öyle değil mi?

BELKİ de çocukluğumuzdaki en büyük sevinçlerden biriydi dondurmayı yediğimiz anlar. Yaramazlık yapmazsak dondurma alırdı annemiz. Şimdi ise dondurmacıyı beklemiyoruz, köşedeki bakkaldan alıveriyoruz hemen. Acaba çocuklar hala aynı tadı, sevinci alabiliyorlar mı bizim gibi... Eski şarkıyı anımsadım..

Mini mini hanımlara

Sevdalı beylere

Parasını almadan, DONDURMA.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!