Sağduyu kazandı

Güncelleme Tarihi:

Sağduyu kazandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Çanakkale’deki Ermeni Kilisesi’nin ibadete kapatılmasından, Hürriyet EGE’nin yayını üzerine vazgeçildi. Kilise, pazar günleri açık olacak.

FEVZİPAŞA Mahallesi'nde 1887'de yapılan ve bir bölümü Etnoğrafya Müzesi olarak kullanılan Ermeni Kilisesi'nin ibadete kapatılma girişimi ses getirdi, bölgedeki hıristiyanların tepki gösterdiği uygulamadan vazgeçildi.

İL Kültür Müdürü Mustafa Sevim, restorasyon çalışmalarında küçük bir değişiklik yapılacağını, ‘‘niş’’ adı verilen ibadetin yapıldığı bölümün hıristiyan geleneklerine göre düzenlenip açık tutulacağını açıkladı.

Çanakkale Kültür Müdürü Mustafa Sevim restorasyon çalışması süren kiliseyi ziyaret edip bölgedeki 500 hıristiyanı rahatlatan açıklamayı yaptı. Sevim, kilisenin sahne bölümünün ibadete açık kalacağını söyledi.

Kilise kurtuldu

ÇANAKKALE'de tarihi Ermeni Kilisesi'nin Etnografya Müzesi'ne dönüştürülmesi için yapılan restorasyon çalışmaları son aşamaya gelirken, Alman Hemşire Susanne Mitehl'in, ‘‘Kilise ibadete kapatılmasın’’ çağrısı ses getirdi. Müzenin ‘‘niş’’ adlı ibadet yerinin Hıristiyan geleneklerine göre döşenerek ibadete açık kalmasına karar verildi.

FEVZİPAŞA Mahallesi'nde 1887 yılında inşa edilen Ermeni Kilisesi'nde Kültür Bakanlığı'nca restorasyon çalışması iki yıl önce başlatıldı. 110 milyar lira harcanan projede, ‘‘niş’’ adlı bölümün yer aldığı sahte kısmının dolaplar yerleştirilerek ibadete kapatılması planlandı. Restorasyon sürerken, kiliseden yararlanan Hıristiyanlar, binanın müzeye dönüştürüldüğünde ibadete kapanacağını öğrendi, büyük üzüntü yaşadı. Alman Susanne Mitehl de, yetkililere, ‘‘Burada yaşayan Hıristiyanlar'ın başka ibadet yeri yok. Binanın sahne kısmı pazar günleri ibadete açık kalsın’’ çağrısı yaptı.

KONUYLA ilgili haberler yayınlanınca, yetkililerin dikkatini çekti. Müze projesini hazırlayan Kültür Bakanlığı İstanbul Röleve Müdürlüğü mimarları, sahne kısmında bulunan, ibadet yerinin Hıristiyan geleneklerine göre döşenmesine karar verdi. Mimarlar, Çanakkale Kültür Müdürü Mustafa Sevim'i arayarak, müzenin ibadet yeri olarak da kullanılabilmesi için sahne kısmında küçük bir değişiklik yapılmasına karar verildiğini söyledi.

Sahnede değişiklik

KÜLTÜR Müdürü Sevim, ‘‘Sahne kısmındaki üç niş kapatılacaktı. Ancak, Hıristiyan ailelerin isteğini dikkate alan İstanbul Röleve Müdürlüğü, sahnenin ortasında bulunan nişin korunmasına karar verdi. Ortadaki nişin içine Hıristiyan geleneklerine göre İncil, şamdan, haç ve ikona konulacak, isteyenler pazar günleri gelip dua edebilecek’’ dedi.

Haberin Devamı

Tek ibadet yeri

TÜRKİYE Seyahat Acentaları Birliği 2'nci Başkanı Hanefi Araz, Emniyet Müdürlüğü kayıtlarına göre Çanakkale ve ilçelerinde geçici ikamet tezkeresi alarak yaşayan 500 yabancının tek ibadet yeri olan Ermeni Kilisesi'nin sahne bölümünün ibadete açık kalmasının büyük yarar sağlayacağını söyledi. Araz, ‘‘Yerleşik yabancıların yanı sıra Çanakkale'ye yılda 100 bin yabancı turist geliyor. Projede yapılması gereken değişiklik Çanakkale'de yaşayan yabancıların ibadet özgürlüğünün yanı sıra kente gelen turistler için de çekici bir etken olacak. İbadete açık bir kilise-müzenin bulunması turizmciler ve turistlerin işine gelir. Bu sahne sayesinde müzeyi ziyaret eden turist sayısı da artar’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!