Sagalassos Antik Kenti Bodrum'da tanıtıldı

Güncelleme Tarihi:

Sagalassos Antik Kenti Bodrumda tanıtıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2016 14:20

ARKEOLOG-Yazar Nezih Başgelen, tarihi eserlerin toplumla buluşturulması gerektiğini belirtip, Burdur'daki Sagalassos Antik Kenti'ni Muğla'nın Bodrum ilçesinde tanıttı.

Haberin Devamı


Bodrum'daki Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü Orhan Kemal Meydanı'nda Sagalassos Antik Kenti'ndeki kazı ve kurtarma çalışmalarıyla ilgili konferans düzenlendi. Yaklaşık 200 kişinin izlediği konferaransa Arkeoloğ ve Yazar Nezih Başgelen, konuşmacı olarak katıldı. Sinevizyon eşliğinde Sagalassos Antik Kenti'ndeki çalışmalar hakkında bilgi veren Başgelen, "aşadığımız coğrafya insanlığın en eski evrelerinden itibaren çok önemli yerleşimlere sahne olmuş. Özellikle Psidya Bölgesi Anadolu'nun dağlık ve dağlık olduğu kadar da çok ilginç yerleşimlerine sahne olmuştur. Göller yöresinin önemli bir kısımını kapsıyor. Bu bölgenin son yıllarda dünya çapında öne çıkan en önemli antik kentlerinden biride Sagalassos" dedi.

Sagalassos Antik Kenti Bodrumda tanıtıldı

Haberin Devamı


38 yıldır yaşadığı bölgenin zenginliklerini toplumla buluşturmak gibi bir misyon edindiğini belirten Başgelen, "Sagalassos Antik Kenti'nin kazı başkanı ya da üyesi değilim, Ancak, daha ilk araştırmalarından itibaren bütün çalışmaları yakından izleyen, kazı sempozyumlarında bütün safahatı en yakınından kayda geçmiş bir editörüm. Bu nedenle de Sagalassos'u ilk seyyahların geldiği dönemden günümüze kadar nerden nereye geldiği konusunda bilgileri izleyicilere aktarıyorum. Burdur, sarp dağların çevrelediği geniş ve sulak ovalarıyla salt çağdaş Anadolu'nun değil, antik çağların da önemli yerleşim alanlarından biridir. Gerçekten de şu ya da bu biçimde örgütlenmiş ilk yerleşimci topluluklardan, gösterişli sütunlarla bezenmiş geniş meydanlara sahip görkemli kentlere değin farklı süreçlere tanıklık eden Burdur kültür tarihi, Anadolu arkeolojisinde hatırı sayılır bir yere sahiptir. Burdur Antalya bölgesinde Aspendos hariç Sagalassos ve Termessos Psidia bölgesinin dağ kentleridir. Hem doğal zenginliği hem de arkeolojik kalıntıları ile muhteşem bir bütünlük oluşturur. Bunların yanında Aspendos'u da görmek bir ayrıcalıktır. Bizim için önemli olan bir avuç insanın değil toplumun tamamına yakının bu değerlerimizi varlıklarımızı bilmesi bilincinde olması. Tarihi eserlerin toplumla buluşturulması gerekir. Birçok köyde ve ilçede yaşayanlar 200 metre ilerideki tarihi eserden habersiz. Bu herkesin sorunu ve ayıbı. Bir avuç insanın tarihi bilmesine son vermeliyiz" dedi.
Söyleşi sonrası gelen izleyicilerin sorularını da cevaplayan Başgelen, ardından kitaplarını imzaladı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!