Rüşvet havuzda toplanıyordu

Güncelleme Tarihi:

Rüşvet havuzda toplanıyordu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

SON bir ayda DGM'ye sevk edilen 50 hayaliciden 25'inin tutuklandığı Balina Operasyonu'nda Zonguldak Gümrük Başmüdürü T. Turan Zaman (45), muayene memurları aynı yerden Ramazan Şişman (32), Sinop'tan Serdar Sezgin (52), Trabzon'dan Erkan Uzunalioğlu (33) ve Haydarpaşa'dan Mustafa Kıvanç (45) ile daha önce saflığından faydalanılıp imzası taklit edildiği gerekçesiyle serbest bırakılan, ancak 1 milyon 100 bin dolarlık bir hayali ihracatta daha imzası çıkınca yeniden gözaltına alınan oduncu Sinan Gündoğdu'nun sorgusu tamamlandı.

ZONGULDAK Başmüdürü Zaman'ın ifadesinde rüşveti kabullenerek, ‘‘Havuz normaldir. İşlerin hızlanması için herkes 3-5 kuruş atar’’ dediği öğrenildi. Zaman'ın isimlerini vermediği bazı siyasiler tarafından sürgünle tehdit edildiğini, kendisine her biri 500 bin dolar değerinde iki hayali gemi teklif edildiğini söylediği belirtildi.

İZOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Niyazoğlu'nun sahibi olduğu öne sürülen Yeşer Tekstil'in kurucularından ve hakkında gıyabi tutuklama kararı olan mimar Hüseyin Beşikçi'yle 20 yıllık dost olduğunu söyleyen Zaman'ın, daha önce firari sanıklardan gümrük muayene memuru Müjdat Çelik'in atıldığı Haydarpaşa Gümrüğü'nde müdürlük görevinde de bulunduğu ortaya çıktı.

MALİ Polis'in hayali olmadığı varsayılan malın İzmir Limanı'ndan kolaylıkla ihraç edilebileceği halde, neden İzmir'den İstanbul'a oradan da Zonguldak'a götürüldüğü sorusuna yanıt veremeyen zanlılar, ‘‘bavul ticareti’’ni de kullandıklarını söyledi.

GÜMRÜK muayene memuru Ramazan Şişman ifadesinde, hayalici şirketlerin işlerin en yoğun olduğu zamanlarda, örneğin Zonguldak'ta cumartesi gümrüğe geldikleri ve alelacele işlemlerini yaptırdıklarını söyledi. Genellikle karanlıkta iş yaptıklarını belirten Şişman, ‘‘Mallar geliyordu. Kalitesiz olduğunu görüyordum, ama çoğu zaman kıymet araştırması yapamıyordum. Gelen mallar belki de bavul ticareti mallarıydı. Çoğunlukla mal görüp görmediğimizi bile hatırlamıyoruz. Karanlıkta kumaş kalitesini anlamak da mümkün olmuyor’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!