ROTA: Güzelbahçe

Güncelleme Tarihi:

ROTA: Güzelbahçe
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Burnumuzun dibinde

İzmir'in yakın ilçelerinden Güzelbahçe, denizi, dağı, ormanıyla farklı beğenileri olan kişilere tatil ve gezi olanakları sunuyor.

SEFERİHİSAR'dan dönüyoruz. ‘‘Otoyola mı çıkalım, eski yoldan mı gidelim'' derken gözümüz Payamlı Köyü'nü gösteren levnaya takılıyor. Cesur'la önce birbirimize, sonra saate bakıyoruz ve adını bir pekmez kavanozunda gördüğümüz köye dönüyoruz. Önce göreceğiz, sonra anlatacağız.

DAĞA doğru kıvrıla kıvrıla uzanan, yeşillikler arasındaki asfalt yol her dönemeçte sürprizler sunuyor. Beyaz badanalı evlerin tepelerde oluşturduğu görüntüye doyamadan, karşımıza rengarenk yamaç paraşütleri çıkıyor. Hemen altta yeni kuzulamış koyunlarıyla büyük bir sürü, biraz ilerde ahırının önüne bağlanmış bir at, çevrede eşinen tavuklar giriyor görüntüye. Açık camdan içeri dolan ılık rüzgar, binbir koku getiriyor. Yol tepeye doğru kıvrıla büküle ilerlerken, Payamlı'nın doyum olmaz razaki üzümlerinin yetiştiği bakımlı bağları geçiyoruz. Ben yol kenarında dalları çiçekten görünmeyen bir erik ağacını selamlarken, Cesur otomobili aniden durduruyor. Bu sarsıntıyla başımı çevirip bakıyorum. Görüntü inanılmaz. Henüz tomurcuklanan dallarıyla iki ulu kavağın arasında, küçücük köy camisinin mütevazı minaresi görünüyor. Sanki sislerin içinde bir masal köyü duruyor.

KUŞLARIN cıvıltıları, yeni bahar şarkıları söylerken köyün girişindeki evden çıkan ihtiyar, ‘‘Hoş geldiniz, Uğur ola'' diyor gülerek. Güleryüzle karşılandığımız köyde bir tur atıyoruz. Bir cumartesi dinginliğinde akıp giden zaman bu köyde durmuş gibi. Sokakları çığlıklarıyla inleten çocuklar, ulu çınara bağlanmış sahibini bekleyen katır, kahvede sohbet koyultan yaşlılar. Üzümü ve pekmeziyle ünlü Payamlı'dan dönerken rotamızı da belirliyoruz. Bu hafta, birbirinden güzel fotoğraflarla bu geziyi sizinle paylaşacağız, Rota köşemizde dilimiz döndüğünce Güzelbahçe'yi anlatacağız.

Ne yapılır?

GÜZELBAHÇE, İzmir'in çok yakınında kırsal yaşamı bulabileceğiniz bir yer. Özellikle bu mevsimde Payamlı ve Büyükkaya köylerine giden yolların çevresinde piknik yapabileceğiniz çok alan var. Güzelbahçe'nin milli park kabul edilen 40 hektarlık çam ormanında da ateşsiz piknik yapmak mümkün. Yaklaşık 100 yıl önce gelin kınalarının yıkandığı Derepınar, ilçenin en güzel mesirelerinden biri.

GÜZELBAHÇE, yamaç paraşütü sporu için çok uygun. Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinin yamaç paraşütü kulüpleri Güzelbahçe'de sık sık eğitim çalışmaları yapıyor.

6.5 kilometrelik sahili olan Güzelbahçe, özellikle balık sevenlerin gözbebeği. İzmir - Çeşme yolu kenarındaki restoranlar ve balıkçı barınağı, yalnız hafta sonları değil, her gün ziyaretçi akınına uğruyor. Son yıllarda başlayan ev dışında tatil kahvaltısı keyfi yaşanacak salonlar da var.

GÜZELBAHÇE, İzmir'e en yakın denize girilebilecek sahili olma özelliğini koruyor. Kentin ilk sayfiyelerinden Güzelbahçe, kolay ulaşımı, güleryüzlü insanlarıyla her aradığınızı bulabileceğiniz bir ilçe. Bu arada ekmeğinin de balığı kadar meşhur olduğunu söylemeliyiz.

Ne yenir?

TARİHİ M.Ö. 7. yüzyıla kadar inen, Dorlar'dan Persler'e, Romalılar'a pek çok imparatorluğun egemenliğine giren Güzelbahçe, her dönemde askeri birliklerin gözdesi olmuş. Orduların konuşlandığı sahil, çok yıllar önce Karadenizli balıkçıların dikkatini çekmiş. Bugün binlerce ailenin geçim kaynağı olan balıkçılık, Güzelbahçe'nin

turizmini de etkiliyor. Tuttukları balık ve kalamar, ahtapotun en güzellerini İspanya ve İtalya'ya da satan balıkçılar, barınaktaki dükkanlarında en taze deniz ürünlerini İzmirliler'e sunuyor. Balığınızı, kalamarınızı, midyenizi alıp, arkadaki restoranlarda istediğiniz gibi pişirtebilir, diğer restoranlara oranla çok ucuza ziyafet çekebilirsiniz.

Nasıl gidilir?

GÜZELBAHÇE

Güzelbahçe İzmir'e 24 kilometre uzaklıkta. Özel otomobiliniz yoksa belediye otobüsüyle de gidebilirsiniz. Köylere de minibüslerle ulaşmak mümkün.

Hava durumu

HAFTA sonunda hava mevsim normallerinden daha sıcak olacak. Bulutlanma var, ancak yağış beklenmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!