ROTA: Gümüşlük

Güncelleme Tarihi:

ROTA: Gümüşlük
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Keyif ve huzur yeri

Anılardaki Bodrum'u yaşamak, 3 bin yıllık tarihin fısıltılarını dinlemek, güneşin anlatılamaz güzellikteki batışını izlemek istiyorsanız, işte Gümüşlük

ANADOLU'nun en eski ve kutsal içkisi şaraba su kattıkları anlaşıldığında, onlara ‘‘deniz suyu içicileri'' dediler. Myndos, tarihte hep bu ünvanla anıldı. Kutsal içkinin tadını bozan kavmin mirasçıları, binlerce yıl sonra yörelerini, ‘‘İçkinin büyük bir keyifle içildiği yer'' yaparak atalarının intikamını aldı. Eski Bodrum'un özlemiyle çıktığımız gezide rotamız, son 20 yılda içkinin su gibi içildiği, balığın, kalamarın, midyenin en lezzetlisinin yendiği Gümüşlük'e düştü.

TARİHTE kötü şarabıyla ünlenen Myndos, Gümüşlük adını nasıl aldı? Kendi adına bastırdığı gümüş sikkelerden mi? Yoksa hemen yakınındaki gümüş madenlerinden mi? Bence bu tartışma, günbatımını Gümüşlük'te izleyene kadar sürer. Güneş ufka kavuşurken kızaran göğün altında, iki yarımadanın kollarındaki Myndos Koyu gümüş bir tepsiye benzer. Öyle ki pırıltısı gün kavuştuktan sonra bile göz kamaştırmaya devam eder.

Nasıl gidilir?

GÜMÜŞLÜK'e Bodrum ve Turgutreis'ten kalkan minibüslerle gidilebileceği gibi, özel araçla Torba kavşağından, Yalıkavak üzerinden ulaşmanız mümkün. Eğer tekneniz varsa, ‘‘Denizden gidin'' derim.

Hava durumu?

HAFTA sonu bölgede hava parçalı bulutlu olacak. Aralıklı yağmur bekleniyor. Sıcaklık mevsim normallerinde.

Ne yapılır?

Tarihin izleri

GENELLİKLE yemek yemek için gidilse de Gümüşlük gerçekten görülmeye değer bir belde. Antik çağda Lelegler'in kurduğu 8 kentten birisi Myndos'tu. Mousolos, yaşayan Leleg halkını Halikarnassos'a (Bodrum) taşırken Myndos'u, Helenleşen Karia Krallığı'ndan daha büyük bir yerleşim merkezi haline getirdi. 2 mil uzunluğunda surla çevrilen kentte iyi korunmuş bir de liman vardı. Myndos, İskender'in, Perslerin, Suriye Krallığı'nın boyunduruğuna girdi. Daha sonra Rhodos, Myndos'a özgürlüğünü bağışladı. Özgürlüklerini ele geçiren Myndoslu'lar kendi adlarına ilk gümüş parayı bastı. Myndos, bir süre de Roma boyunduruğunda kaldı. Bu dönemde Cesar'ın katili Brütüs'ün de Myndos'ta yaşadığı biliniyor.

GÜNÜMÜZDE ‘‘Eklisia'' adıyla sanat ve kültür etkinlikleri düzenlenen, yaşlı Gümüşlüklü'lerin Arap Kilisesi dedikleri tarihi manastır ve batık kent Gümüşlük'te ziyaret edilebilecek yerler. Yıllarca ‘‘Tavşan Adası'' olarak anılan, daha sonra paçalarını sıvayıp dizlerine kadar suya batarak giden aşıklar yüzünden ‘‘Aşk Adası'' adını alan yarımadadaki Myndos surlarının kalıntıları, dünyanın 7 harikasından birisi olan Mosoleum'un yapımında kullanılan mermerlerin çıkarıldığı ocaklar, Myndos'un zengin tarihini yansıtan belgeler. Büyük bölümü SİT olarak korunan, Halikarnas Dönemi'nin ünlü liman kenti Myndos'da, antik kalıntıların yanısıra yaz aylarında kurulan hediyelik eşya standları, yıl boyunca hizmet veren, resim ve elişi eserlerin sergilendiği ‘‘Gümüşlük Sanat Merkezi'' beldenin görülecek yerleri. Gümüşlük'ün dar sokakları arasına serpiştirilmiş kahvelerde yaşlı balıkçı ve süngercilerle sohbetin tadına da doyamıyacaksınız.

Ne yenir?

DERLER ki, Zeki Müren, Gümüşlük'ü gördükten sonra yaşamının kalan bölümünü Bodrum'da sürdürmeye karar vermiş. Adı, neredeyse Bodrum'la özdeşleşen sanatçı, o dönemlerde yolu bile olmayan Gümüşlük'e tekneyle gider, doğanın doyum olmaz güzelliğine sarınır, gümüş renkli dalgacıklar ayaklarını ıslatırken masasını donatıp ruhunu dinlendirirmiş.

BUGÜN biraz kalabalık da olsa Gümüşlük konuklarına yine aynı huzuru vaadediyor. Gün kavuşken kıyı lokantalarından yayılan balık, kalamar, salata, zeytinyağı ve anason kokuları iştah açıyor. Bu lokantalarda her türlü deniz ürününü. ünlü ‘‘Kabak çiçeği dolması'' olmak üzere yörenin mutfak zenginliğini yansıtan soğuk mezelerini yiyebilirsiniz. Yirmiyi aşkın balık lokantası Bodrum'un özelliklerini yansıtan yapıları, otantik balıkçı dekorları ile çipuranın, levreğin, kefalin, dil balığının, karidesin, kalamarın, ahtapotun en tazesini, en lezzetlisini sunuyor. Gümüşlük'e gelenler, livarlardan yeni alınmış, ızgara ya da tavadan masaya gelen balıklarını, çıtır çıtır kızarmış kalamarlarını, yerli zeytinyağı ile lezzetlendirilmiş ahtapot salatasını afiyetle yiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!