Rakibi yok

Güncelleme Tarihi:

Rakibi yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2015 01:35

Bugüne kadar 680 milyon dolar yatırım yapan Philip Morris/Sabancı, yarattığı istihdam ve artan ihracat hacmiyle liderliğini sürdürüyor.

Haberin Devamı

“EN İyi İşveren” ve “En Gözde Şirketler” araştırmalarında üst sıralarda yer alan, tütün sektörünün lideri Philip Morris/Sabancı, yatırım, ihracat ve yarattığı istihdamla ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Üst üste 8 kez kurumlar vergisi birincisi olarak rekora imza atan şirket, Türkiye’nin toplam vergi gelirinin yaklaşık yüzde 4.4’ünü de tek başına karşılıyor. Philip Morris/Sabancı’nın kuruluşundan bu yana 680 milyon dolarlık yatırım yaptığını belirten Kurumsal İlişkiler Direktörü Filiz Yavuz Diren, 2014 yılında toplam tütün endüstrisinin sağladığı ÖTV gelirinin yüzde 50’sinden fazlasına denk gelen, 12.5 milyar liranın şirketlerine ait olduğunu söyledi. Diren, “Özellikle son beş yılda ihracat hacmimiz yaklaşık üç katına çıktı ve satış yaptığımız ülke sayısı 22’ye ulaştı. 2014 yılını 160 milyon dolar ihracatla kapattık, EİB’den ‘İhracatın Yükselen Yıldızları’ ödülü alarak, büyük bir gurur yaşadık. Daha önce Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından ‘3. En Büyük Üretim Kuruluşu’ ve Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından da ‘2013 İhracat Şampiyonları’ ödüllerine layık görülmüştük. 2015 yılında ihracatımızı daha da yukarılara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

TÜTÜN KALKINMA PROGRAMI
Türkiye’de yaklaşık 80 bin çiftçinin geçim kaynağını oluşturan tütün üretimi yaklaşık 450 milyon dolar ihracat geliri sağlıyor. Tütün üretiminin ekonomimize ve çiftçilere katkısını artırmak için rekabet gücü yüksek, kaliteli ve ihraç edilebilir tütün yetiştirilmesi önemli. Philip Morris/Sabancı, bu amaçla 2009 yılından bu yana ‘Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı’ ile ihracata uygun kalitede ürün yetiştirilmesine destek veriyor. Philip Morris International’ın Türkiye’den son on yılda 2 milyar dolarlık tütün alımı yaptığını kaydeden Diren, “Program, ‘bilgi ve teknoloji transferi’, ‘iyi tarım uygulamaları’, ‘tütün tarımında eğitimler’ ve ‘sosyal projeler’ olmak üzere dört temel başlıktan oluşuyor. Hedef; oryantal tütün üretiminde dünyada birinci sırada olan Türkiye’nin rekabet gücü yüksek, kaliteli ve ihraç edilebilir tütünü yetiştirmesi” diye konuştu.

Haberin Devamı

SOSYAL KATKI
Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı sayesinde elde edilen ekonomik ve sosyal iyileştirmelerin, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından yapılan araştırma ile somutlaştırıldığını ifade eden Diren, “BETAM raporuna göre, programın hayata geçirildiği bölgelerde, hane gelirleri arttı. Köylerdeki mevsimsel işçi olarak çalışanların sayısı üçte bire düştü. Bu anlamda, sağladığımız katkının ekonomik iyileştirme ile sınırlı kalmayarak sosyal olarak da faydalı olduğunu görmek çok sevindirici” dedi.

YENİ YATIRIM
Ülke ekonomisine sağladığı katkı ve yarattığı istihdama ek olarak, başarılı insan kaynakları uygulamalarıyla da dikkat çeken Philip Morris/Sabancı’dan yeni yatırım sinyali de var. Filiz Yavuz Diren, yatırım ortamının iyileştirilmesi ile yeni yatırımları hayata geçirmeye devam edeceklerini belirterek, “Önümüzdeki aylarda detaylarını kamuoyuyla paylaşacağımız yeni yatırımımız sayesinde, üç yıllık dönemdeki ihracat hacmimizi önemli ölçüde artırmayı öngörüyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!