Pirinadan mangal kömürü ürettiler

Güncelleme Tarihi:

Pirinadan mangal kömürü ürettiler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2015 13:16

KUŞADASI’nda yaşayan iki arkadaş hem zeytincilik hem de mangal kömürü üretimi için bir proje geliştirerek TÜBİTAK Temiz Teknoloji İş Fikirleri Yarışması’nda yarı finale kaldı. Zeytin çekirdeğini presleyerek mangal kömürü üreten genç girişimciler Oğuzhan Yılmaz ve Tolga Şarlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da ilgilendiği projeye yatırımcı arıyor.

Haberin Devamı

Pazarlama Uzmanı Oğuzhan Yılmaz ve Makine Mühendisi Tolga Şarlayan, zeytincilik sektörünün en önemli atıklarından biri olan zeytin çekirdeğinden (pirina) mangal kömürü üretti. Genellikle toprak üzerinde, açık alanda üretilen mangal kömürünü kazanlarda üreterek çevreye iki kat fayda sağlayan ikili, TÜBİTAK Temiz Teknoloji İş Fikirleri Yarışması’nda da öne çıkarak yarı finale kaldı. Finali önümüzdeki ekim ayında sonuçlanacak projeyi tüm hızıyla sürdüren Yılmaz ve Şarlayan, dünyada ilk kez gerçekleştirilen projeleriyle uluslararası alanda da seslerini duyurdu.

Kokusuz ve yüksek kaliteli
Proje detaylarını Hürriyet’e açıklayan Makine Mühendisi Tolga Şarlayan, uzun süredir minareller üzerine çalışma yaptığını ve bunu ucuza mal etme yöntemlerini araştırdığını, iki yılın sonunda da bir prototip geliştirerek fikirlerini yarışma için de değerlendirmeye karar verdiklerini anlattı. Pirinayı pişirme kazanlarında kömürleştirerek ardından presleyip fırınladıklarını ifade eden Şarlayan, kokusuz, dumansız, yüksek kalorili, yağ düştüğünde alev almayan ve tamamen doğal ve kanserojen olmayan bir mangal kömürü ürettiklerini belirtti.

Haberin Devamı

“Yatırımcı arıyoruz”
Mangal kömürünün yüzde 93’ünün ithal edildiğini, yurt içinde Küba, Endonezya, Malezya ve Gana’daki tropik ağaçlardan elde edilen kömürlerin yoğunlukla kullanıldığını aktaran Şarlayan, projelerinin yaygınlaşması halinde ithalatın da önemli ölçüde azalacağını söyledi. Şarlayan, pirina atığının yüksek ısı kalitesinden sadece mangal kömüründe değil pek çok sektörde kullanılabileceğinin altını çizerek “Şimdi bu fikrimiz için yatırımcı arıyoruz” dedi.

Bakanlık’tan davet
Geçen hafta da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldıkları davetle Ankara’ya gittiklerini belirten Şarlayan, “Mevcut mangal kömürü üretimi açık alanda, toprak üzerinde yapılıyor. Bizim üretim koşullarımızda çevreci kaygılar öne çıktığı için Bakanlık yetkilileri projemizin kendilerine mantıklı geldiğini, bu konuda düzenlemeler yapılabileceğini söylediler” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!