Pazar Sohbeti

Güncelleme Tarihi:

Pazar Sohbeti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bekle Çeşme geliyorum

Ünlü organizatör Ahmet San, altı yıl aradan sonra turistik ilçe için kolları sıvadı, belediye ile dört yıllık anlaşmaya imza attı.

DÜNYACA ünlü starları Türkiye'ye getiren, büyük konserler düzenleyen, dev prodüksiyonlara imza atan İzmirli Ahmet San, ilk gözağrısı Çeşme için tekrar kolları sıvadı. 1982'de Çeşme'de disko işletmeciliğiyle başlayan macerasını, ünlü yıldızların katılımıyla düzenlediği festivallerle adını tüm dünyaya duyurarak sürdüren San, ilçenin tekrar dünya gündemine oturması için belediyeyle dört yıllık anlaşma imzaladı. Bu haftaki konuğumuz Ahmet San. 2000 yaz sezonu öncesi San'la Çeşme'yi değerlendirdik.

Çeşme'yle tanışmanız nasıl oldu?

İzmir doğumluyum. Ortaokulu Saint Joseph'te okudum. Yaz tatillerimi Çeşme'de geçirirdim. 1982'de Çiftlikköy'de ‘‘Değirmen’’ adlı diskoyu ortaklarımla açtım. Hafta sonları 400 kişilik bu yere 1500 kişi geliyordu. Bu, iki yaz her hafta sonu sürdü. Ayrıca o yıl, benim önerim olan Çeşme Festivali'nin ilki gerçekleşti. O zamanki adıyla Çeşme Deniz Şenlikleri'ni, Güney Deniz Saha Komutanlığı, Donanma Vakfı'yla düzenliyorduk. Bir yıl sonra ilçenin girişinde 2001 adlı bir disko açtım. Amacım rekorumu kırarak 2001 kişiyi aynı diskoda toplamaktı. Her hafta sonu 2500 kişiye hizmet verdim. Üçüncü olarak da anahtarlı kulüp olan Key Club'a açtım.

Çeşme nereden nereye geldi?

İlk diskomu açtığım zamanlar Çeşme kasabaydı. İzmirliler'in dışında kimse bilmiyordu. Bütün Türkiye ve dünyanın Çeşme'yi tanımasını istedim ve ünlü starları ağırlayan kasaba, bir anda tatil beldesi oldu. 1987'de artık Uluslararası Şarkı Yarışması olan, 20-25 Avrupa ülkesini ağırlayan, ünlü starların boy gösterdiği bir festivalle Çeşme, San Remo, Cannes kadar adından söz ettiriyordu. Zamanın siyasileri, milletvekilleri, bakanlar ve başbakanlar yaz tatilleri için Çeşme'yi tercih ediyordu. Eski belediye başkanlarından Nuri Ertan, bunu iyi değerlendirip altyapı yatırımlarına destek alıyordu. Otoyol, yat limanı gibi tesisler o zamanki ilginin ürünüdür. Aklıma ilk gelen Brigitte Nielsen, La Toya Jackson, Sabrina, Bo Derek, Ursula Andress, Ornella Muti, Julio Iglesas... Bunlar sadece Çeşme'nin değil, Türkiye'nin tanıtımında rol oynadı.

Çeşme'nin bugünkü eğlence potansiyeli nedir?

İzmir'i anlamak zor. Bir eğlence yerine adapte olurlar, 2-3 yıl başka yere gitmezler. Beğenmedikleri yere öldürseniz kimse gitmez. Çeşme'de hálá benim rekorum kırılmadı. Aynı sezonda 5 bin kişilik 9.5 Disko, 1100 kişilik Bar Marina, 2 bin kişilik Disko 10'u işlettim. Haftasonu bir gecede bu üç yeri 8 bin kişi ziyaret etti. 1994'te Nuri Ertan ve Faik Tütüncüoğlu'na kırıldım, Çeşme defterini kapattım.

Yeni projeleriniz nedir?

Çeşme'ye gittiğimde tuvaletçiden taksi şoförüne, belediye başkanına kadar herkes benim olduğum günleri ve olayları hatırladıklarını söylüyor. Çeşme hep gönlümdedir. Bu yıl Başkan Faik Tütüncüoğlu ve meclis üyeleriyle toplantı yaptık. Çeşme'yi tekrar Avrupa'ya hatırlatmak için 4 yıllık bir projede anlaştık. Bu organizasyonun başında ben varım. Bu yaz Çeşme'deyim. Ama gerçek Çeşme'yi 2001 yazında göreceksiniz. Bunu şimdiden müjdeliyorum.

Şu anki işletmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hakan Dalokay'ın başlattığı konsepti, diğer işletmeciler geliştirdi. Özellikle ABD, Küba ve Meksika'da bu tür eğlence yerleri görmüştüm. Aynısını başarıyla uygulamışlar. Dünyanın önemli turizm beldelerinde bu tür konseptler var. Yerel yöneticiler bu yerleri desteklemeli, siyasetçiler engellememeli. Çeşme artık şaha kalkmalı. Potansiyeli fazlasıyla var.

Çeşme'nin bir de sezon kısalığı gibi sorunu var?

Çeşme'nin sezonu hep 45 gündür. Amacımız bunu 100 güne çıkarmak. Gündeme oturtmak, yatırımları çekmek. Amaç, Avrupa'da Türkiye'yi tanıtmak.

Dört yıllık plandan biraz söz eder misiniz?

Bu planın uygulaması sürpriz olsun istiyorum. Ama şunu söyleyebilirim. Bu yazı Çeşme'de geçireceğim. Restoran sahibinden pansiyoncuya, disko işletmecisinden her türlü turizmciye kapım açık. Fikir alışverişinde bulunacağız. Ayrıca küçük bir sürprizimiz olacak. Ama bunları şimdi anlatmak istemiyorum, yaşayarak göreceğiz.

Çeşme'yi yeniden Avrupa'ya hatırlatmak için Belediye ile 4 yıllık proje hazırladık. Bu yazı Çeşme'de geçireceğim. Çeşme için sürprizlerim var. Gerçek Çeşme'yi 2001'de göreceksiniz.

Kimdir?

1953 İzmir doğumlu. 1969'da Saint Joseph Lisesi orta bölümünden, 1973'te Galatasaray Lisesi'nden mezun oldu. Paris Sorbonne Üniversitesi İşletme Fakültesi İş İdaresi Bölümü'nü 1977'de bitirdi. Ahmet San Organizasyon'un Genel Müdürü olan San, birçok ünlü starı Türkiye'ye getirdi. San, evli ve iyi derecede Fransızca, İngilizce biliyor.

Ünlülerin dostu

AHMET San, Türkiye'dekilerin yanı sıra dünyaca ünlü starların da yakın dostu. Uluslararası birçok organizasyonda imzası bulunan San, Michael Jackson, Madonna, Pavarotti gibi ünlüleri ülkemize getirerek konserler düzenledi. San, ayrıca Çeşme'ye de dünyaca ünlü birçok sanatçıyı getirdi. Julio Iglesas, Brigitte Nielsen, La Toya Jackson, Ursula Andress, Bo Derek, Francessa Dellara gibi starlar festivallerde Çeşme'yi ziyaret ederek, hareket getirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!