Pazar Sohbeti

Güncelleme Tarihi:

Pazar Sohbeti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ege is dunyasinin duayeni Selcuk Yasar'dan genclere tavsiye...

Selcuk Yasar, Izmir ekonomsinin gerilemesine oldukca uzuluyor ve soyle konusuyor: ‘Mazhar Zorlu'nun dedigi gibi Megakoy'de insan kendisini nasil gelistirir ya da bu heyecani nasil hisseder. Profesyonel olsam ben de Istanbul'a kacardim. Kar da cok, maas da... Gelecekle ilgili beklentileriniz de fazlaysa neden genc profesyonel Izmir'de kalsin. Ne olacak Izmir'de?’

EGE is dunyanin duayeni Selcuk Yasar'in sanayiciliginin yaninda bir de spor adamligi kimligi vardir.

Karsiyaka Spor Kulubu'ne oldugu kadar Izmir sporunun her alaninda emegi olan Yasar, Kusadasi - Karsiyaka maci oncesinde tum spor camiasina gonderilmek uzere bir mektup kaleme aldi.

Ardindan da macin genel atmosferini etkilememek icin mektubu daha sonra gonderme karari aldi.

‘‘Sevgili KSK dostlari, Karsiyaka'yi sevenler ve Karsiyaka'da yasayanlar’ diye baslayan mektupta Yasar, su noktalara dikkat cekiyordu:

‘‘Yimpas Yozgatspor'la ilgili cikan bir fotografi sizlere gonderiyorum. (Fotografta takim oyuncularindan daha cok kulup yoneticileri bulunuyor) Basarinin sirri uyumlu calismadadir. Simdi dusunun bakalim. Gecen hafta Yimpas sirketinin Baskani ve Yonetim Kurulu Uyeleri misafirim oldular. Yozgatspor icin bir anonim sirket kurma, halka acilma karari almislar. Fakir Yozgat halkindan 5 bin kisi bir ay icinde 1 - 2 - 10 - 15'er milyon verip bu kurulan sirkete ortak olmuslar. Ancak parayi SPK'dan izin almadan topladiklari icin cezadan zor kurtulmuslar ve sirket projesini de simdilik rafa kaldirmislar. Onemli olan fakir Yozgat'ta insanlarin spor sirketine ortak olmak istemesidir. Meger kuluplerini ne kadar cok seviyorlarmis. Cunku orasi yoklar ulkesi. Yozgat'in nufusu 600 bin, Karsiyaka'nin ise 1.5 milyon. KSK neredeyse 100 yillik. Halimize bakin... Yapayalniz buyuk bir kulup... Tesisleri var, gencligi var... Eskiden yoneten, para veren kacmis... Herkes, 'ben' diyor.

Insanlar uzaktan seyrediyor. Pasif uyesiyle ruhsuz bir kulup. Yoneten bir avuc insan kalmisiz. Son durumdan ben dahil butun Karsiyakalilar sucludur. Uzlasma ve gonul birligi olmadan, maddi fedakarlik yapilmadan, bencil dusuncelerden kurtulmadan bugunku degerleri de kaybedebiliriz, diye dusunuyorum. ‘‘

Selcuk Yasar, Kusadasi macinin berabere bitmesi ve Birinci Lig hayalinin sona ermesinden sonra da mektubuna su notu dusuyor.

‘‘BUGUNUN NOTU: Bugun daha zor. Altay, Goztepe, Izmirspor ve KSK, artik biz bize kaldik. Bu sorun daha da buyuk...‘‘

Izmir sporundaki gerilemeyi neye bagliyorsunuz?

YASAR: 1958 yilinda Karsiyaka Spor Kulubu Baskani olunca Altay, Karsiyaka rekabeti yasaniyordu. O zaman Milli Kume vardi ve ciddi anlamda bir futbol sevgisi yasaniyordu. O donemdeki futbol kulturunu daha olgun buluyorum. Sonrasinda kulup yonetimlerinde zaafiyetler yasanmaya basladi. Maalesef iyi yoneticiler yetistiremedik ve kuluplerimizin ekonomik altyapilarini guclendiremedik. Bunda en onemli etken de belediyeler oldu.

Belediyeleri sporun gelismesinde neden sorumlu tutuyorsunuz?

YASAR: Burhan Ozfatura doneminde Baskan, ‘‘Hangi kulube yardim edeyim, yetisemem‘‘ dedi. Hakikaten Izmir, bolunmus durumda. Belediyeler kuluplere sahip ciksaydi, boyle bir tablo karsimiza cikmazdi.

Spora maddi, manevi cok desteginiz oldu. Izmir'e kirgin misiniz?

YASAR: Kirgin degilim. Cunku ortada buyuk bir eser duruyor. Bugun Karsiyaka Spor Kulubu'nun degeri 50 milyon dolardir. Karsiyaka Plaza projesini kuculterek, gerekli degisiklikleri yapacagiz. Bu Karsiyaka'ya birakacagim bir mirastir.

Izmirgucu modeline nasil bakiyorsunuz?

YASAR: Izmirgucu'ne inanmiyorum. Karsiyaka'yla Bornova'yi al 1.5 milyon insan yapiyor. Buyuksehir Belediye Baskani Ahmet Piristina Altay'a sahip ciksin, Konak Belediyesi Izmirspor'a, Karsiyaka Belediyesi Karsiyaka'ya sahip ciksin, bu baska turlu olmaz. Goztepe'nin arkasinda zaten Bilgin ailesi, Bucaspor'un arkasinda da Buca Belediyesi var. Karsiyaka Belediyesi kuluple ilgilenseydi, takimin durumu daha farkli olurdu. Biz kendisinden para istemedik ki... Sadece ilgisini ve biraz mesai harcamasini istedik. Parayi Cigli'deki sanayicilerden isteyecegiz. Yonetimdeki zaafiyetlerimiz bu organizasyonlarin yapilmasini da engelledi.

Gecen hafta odalarin Baskan ve Meclis Baskanlari'yla biraraya geldiniz. Kendilerine neler soylediniz?

YASAR: Birlik, beraberlik ve uyumu saglamamiz gerektigini soyledim. Gecmisten ders alarak bizim yaptigimiz hatalari yapmamalari gerektigini ifade ettim. Bizden onceki isadamlarindan Osman Kibar, Mehmet Karaoglu, Bedri Akgerman gibi isimler basarili oldular. Ondan sonra Ergun ve Melih Ozakat, Rasit Ozsaruhan, Sinasi Ertan, Dundar Soyer, Mazhar Zorlu ve benim oldugum donemde maalesef birlik ve beraberlik saglayamadik.

Basarisizligi neye bagliyorsunuz. Bu durum Izmir'in genel yapisindan mi, yoksa kisilerin cekismesinden mi kaynaklandi?

YASAR: Bu basarisizligi kiskanclik ya da dedikoduyla aciklayamam. Bana gore pasif bir sevgisizlik yasandi. Is alanlarimiz ayni olmamasina ragmen bu tur tatsiz olaylar yasadik. Simdi ayni samimiyetsizligi simdi is dunyasi icinde de goruyorum. Rekabet etmeyle yarisi karistiriyoruz. Bu da Izmir'e zarar veriyor. Izmir'i levanten kulturu etkilemistir. Gucbirliklerinin, isbirliklerinin sonuna kadar yanindayim. Ama o olusumlarda bile insanlarin acik olmadiklarini goruyorum.

Peki, ne tavsiye ediyorsunuz?

YASAR: Aile sirketlerinin profesyonel yonetime gecmeleri gerekiyor. Izmir'de profesyonellerin egitim ve cevre acisindan eksiklikleri bulunuyor. Istanbul'da profesyoneller surekli kendilerini yenilemeye calisiyor. Boyle bir cabayi her karsilastiginizda hissediyorsunuz. Mazhar'in (Zorlu) dedigi gibi Megakoy'de insan kendisini nasil gelistirir ya da bu heyecani nasil hisseder.

Siz bir isadami degil de, profesyonel bir yonetici olsaydiniz Izmir'de kalir miydiniz?

YASAR: Profesyonel olsam ben de Istanbul'a kacardim. Kar da cok, maas da... Gelecekle ilgili beklentileriniz de fazlaysa neden genc profesyonel Izmir'de kalsin. Ne olacak Izmir'de? Ekonomi daralmis, sanayi kuculmus... Metas gitmis, BMC gitmis... Bugun en genis agi olan grup Yasar Toplulugu'dur. Ben bile Istanbul'dan Izmir'e profesyonel getirirken zorlaniyorum, gelmiyorlar. Istanbul'daki haklarini vermeyi kabul ediyorum, Bu sefer de 'Karim gelmiyor, cocuklarim istemiyor' gibi sozler duyuyorum.

Selcuk Yasar olarak Istanbulla iliskilerinizi siz nasil gelistirdiniz?

YASAR: Ornegin ben Vehbi Koc ve Nejat Eczacibasi ile baba - evlat gibiydim. Bir de yurtdisinda gidip gordugum iyi seyleri hep Izmir'e uygulamaya calistim. Benim Turkiye'de yaptigim ilkler gorup denedigim uygulamalardir. Izmir'in Istanbul'la iliskisini artirmasi gerekiyor. Izmir'de yukselirim dusuncesini atip, Istanbul'la nasil daha iyi gecinirim, diye dusunmek gerekiyor. Bunda en onemli gorev Sanayi, Ticaret Odalari ile ESIAD, EGIAD gibi sivil toplum orgutlerine dusuyor.

24. Mesaj kitapciginizda siyasetcileri agir bir sekilde elestiriyorsunuz. Siyasetcileri yanimiza neden alamiyoruz?

YASAR: Ozal'dan bu yana Izmirliler olarak siyasetcileri yanimiza alamadik. Televizyonda seyrediyorum, Izmir milletvekili Isin Celebi Galatasaray macina gitmis, mactan sonra ‘Galatasaray kredi bulmali, Hazine de buna garanti vermeli’ diyor. Izmir'de bircok proje Hazine garantisi alamadigi icin yarim kalirken, Galatasaray'a garanti verilmesi ne kadar dogru. Iste Istanbul'un basardigi budur, siyasi gucu cok iyi kullaniyor. Biz daha Korfez problemini cozemedik, Adliye Sarayi'ni bitiremedik, Cesme'nin su problemini halledemedik, elektrik dagitim isini elimize yuzumuze bulastirdik.

Karamsar misiniz?

YASAR: Karamsar degilim. Medya, ozel sektor ve siyasetciler biraya gelmeliler. Eger bu carklar iyi islerse dort yil icinde Izmir'in cehresi degisebilir. Ancak bireysellik bu kente zarar veriyor. Herkes beni savunuyor, bizi konusan yok. 1994 yilinda yasanan ekonomik krizden sonra Izmir bir turlu toparlanamadi. Benim onerim eskilerle yenilerin biraraya gelerek konusmalaridir. Laf atmalari, cekememezlikleri artik bir kenara birakip is yapmamiz gerekiyor. Yasayan eski liderlerle yeni liderlerin konusup ortak strateji uretmesini bekliyorum. Izmir'de baris ruzgarlarinin esmesi gerekiyor.

Istanbullulari basarili kilan nedir?

YASAR: Istanbullular, rekabet etmelerine ragmen menfaatler konusuldugunda yan yana gelebiliyorlar. Is yasantisiyla toplumsal menfaatleri ayirmak gerekiyor. Istanbullular'daki tolerans, olgunluk bizde yok. Hislerimizle hareket etmeyi birakip olaylara objektif bakmanin zamani coktan gecti. Gaziantep, Denizli, Konya gibi kentler bizi gecmeye basladiysa ortada ciddi bir konu vardir. Yapilmasi gereken ozelestirinin saglikli bir sekilde yapilmasidir. Yeni stratejinin belirlenebilmesi icin de workshop ya da arama konferansi gibi bir calismanin icine girilmelidir.

Izmirliler gercekleri gormekte hala goremiyorlar mi?

YASAR: Gercekleri gormeden hareket etmek yanlis yola sapmamiza neden olur. Hayat devam ediyor, kimsenin kusmeye hakki yok. Hayalperestligi birakalim. Ders almayi bilmek de bir erdemliliktir. Spordaki cokusle, ekonomik gerilemeyi birbirinden ayirmak gerekiyor. Altay'la birlikte Goztepe'nin de dusmesi sok etkisi yaratti. Zaman zaman boyle soklar iyidir. Hayatta durdugunuz zaman dusersiniz.

Son mesajiniz...

YASAR: Selcuk Bey, 75 yasinda, hayatinda bircok sey gecirmis. Firtinalar da, basarilar da yasamis. Su adam ne dusunuyor, ne diyor diyenin olmasi gerekiyor. Bir Mazhar Bey'in agzindan cikan laflar altin gibidir. Bir Dundar Soyer, bir Sinasi Ertan... Bu kisilerin sozlerini yapmayabilirsin ama dinle... Biz buyuklerimizin tecrubelerinden hep yararlandik. Orta Asya'ya gittigimde bana ‘‘aksakal‘‘ muamelesi yaptilar. Beni bilge, tecrubeli kisi diye takdim ettiler... Bizim Ege'de aksakal yok mu! Izmir'in aksakallilarini genclerin dinlemesini tavsiye ediyorum.

Bir Mazhar Zorlu'nun, Dundar Soyer'in, Sinasi Ertan'in agzindan cikanlar altin gibidir. Bu kisilerin sozlerini yapmayabilirsin ama dinle... Orta Asya'ya gittigimde bana aksakal muamelesi yaptilar. Beni bilge kisi diye takdim ettiler. Bizim Ege'de aksakal yok mu! Izmir'in aksakallilarini genclerin dinlemesini tavsiye ediyorum.

Izmirgucu'ne inanmiyorum. Belediyeler kuluplere sahip ciksaydi, boyle bir tablo karsimiza cikmazdi. Buyuksehir Belediye Baskani Ahmet Piristina Altay'a sahip ciksin, Konak Belediyesi Izmirspor'a, Karsiyaka Belediyesi Karsiyaka'ya sahip ciksin, bu baska turlu olmaz.

Bugun en genis agi olan grup Yasar Toplulugu'dur. Ben bile Istanbul'dan Izmir'e profesyonel getirirken zorlaniyorum, gelmiyorlar. Istanbul'daki haklarini vermeyi kabul ediyorum, Bu sefer de 'Karim gelmiyor, cocuklarim istemiyor' gibi sozler duyuyorum.

Bizden onceki isadamlarindan Osman Kibar, Mehmet Karaoglu, Bedri Akgerman gibi isimler basarili oldular. Ondan sonra Melih ve Ergun Ozakat, Rasit Ozsaruhan, Sinasi Ertan, Dundar Soyer, Mazhar Zorlu ve benim oldugum donemde maalesef birlik ve beraberlik saglayamadik.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!