Partilerin İzmir yarışı kızışıyor

Güncelleme Tarihi:

Partilerin İzmir yarışı kızışıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2013 11:26

YEREL seçimler öncesi TBMM’nin açılmasıyla Ankara’da hareket başladı.

Haberin Devamı

Meclis koridorlarını yansıtmak ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan İzmir adaylarıyla ilgili tüyolar almak üzere Başkent’teydik. AK Parti İzmir milletvekilleri ile birlikte İzmir’den yola çıkıp, yeni yasama yılının ilk grup toplantısına katıldık. Başbakan Erdoğan’ın önceki gün gerçekleşen grup toplantısındaki konuşması önemli satırbaşları içeriyordu. Ancak ondan önce bu toplantıda önemli ayrıntılar da vardı. Gezi olayları sırasında attığı tweet’lerle okları üzerine toplayan ve hükümeti eleştiren İzmir Milletvekili Erdal Kalkan da en ön sırada Başbakan’ı dinledi. İzmir milletvekillerinin yanında, sıralarda İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay dikkat çekiyordu. Akay bir ara Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanına giderek uzun süre sohbet de etti.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuşmasına, “Bugün yeni bir gündür. Dün dünde kaldı. Elbette dünden ibret alacağız ama...” diyerek başladı. Bu sözler yerel seçim sürecinin başlaması ve cumhurbaşkanlığı seçimine doğru giden yolda önemli bir başlangıç mesajı olarak yorumlandı. Başbakan Erdoğan’ın konuşması sık sık alkışlar ve Ankara dışı teşkilatlardan gelen partililerin sloganlarıyla kesilirken, türbanda yeni düzenlemeleri aktardığı bölümdeki duygusal sözlerine hem izleyiciler hem de milletvekilleri arasında gözyaşı döken kadınlar vardı.

“İŞTE BU” DİYECEKLER

Başbakan, yerel seçimle ilgili ise önemli açıklamalar yaptı, partiye mesajlar verdi: “Seçim çalışmalarımızı daha da hızlandıracak, 30 Mart’a son derece dinamik bir şekilde gireceğiz. Aday tespit çalışmalarımız çok büyük bir hassasiyetle devam ediyor. Sahada bilimsel araştırmalarla, mülakatlarla, bu arada teşkilat bünyesinde de inşallah süratle temayül yoklamalarıyla, bakanlarımızın, milletvekillerimizin, genel başkan yardımcılarımızın, kadın ve gençlik kollarımızın katkılarıyla adaylarımızı belirleyecek ve duyuracağız. Yani genel başkan olarak masaya otur ve yanına da al birkaç kişi, oradan filanca filanca yere, filanca filanca yere, filanca filanca yere aday olduğu gibi bir anlayış AK Parti’nin anlayışında yoktur. Bunu özellikle bilmenizi istiyorum. Her zaman olduğu gibi şu ana kadar 81 vilayetimizde kamuoyu araştırması yaptık, bir durum tespiti yaptık. Şimdi temayül yoklaması ve temayül yoklamasıyla birlikte bir taraftan da kamuoyu araştırmasını bayram sonrası süratle yapacağız. Bazı illerimizde hemen bir taraftan açıklamaya bu temayül yoklamalarına göre başlayacağız. Kılı kırk yaran bir hassasiyetle, kuyumcu titizliğiyle en iyi, en uygun, liyakat ve ehliyet sahibi adayları belirleyecek ve onlarla inşallah seçimlere gireceğiz. Beldelerimizden ilçelerimize, şehirlerimizden büyükşehirlerimize kadar belirlediğimiz her aday vatandaşlarımızın görmek istedikleri, işte benim aradığım başkan bu diyecekleri adaylar olacak, inşallah yanılma payını en aza indirmek suretiyle.”

Haberin Devamı

HÜRRİYET’İN SORULARINI YANITLADI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, grup toplantısı sonrası sadece Hürriyet EGE’nin sorularını yanıtladı. Başbakan, İzmir için aday açıklamanın henüz erken olduğunu vurgularken, İzmir adayının kim olacağının merak konusu olduğu sorumuz üzerine, “Daha şu anda onları açıklamıyoruz. Açıkladığımızda zaten genel açıklayacağız” yanıtını verdi. Konuşulan aday isimleri arasında bir ipucu verip veremeyeceğini sorusuna ise, sadece, “Lokal lokal açıklayacağız” demekle yetindi. Teşkilat içinde de heyecanla beklenen 30 Ekim İzmir ziyareti öncesi kente mesajını almak istediğimiz Başbakan Erdoğan, “30 Ekim’de İzmir’deyiz. Oradayız. Tüm İzmir’le kucaklaşacağız inşallah” dedi.

Haberin Devamı

Partilerin İzmir yarışı kızışıyor

İZMİR PROGRAMI

Başbakan, 30 Ekim Çarşamba günü geleceği İzmir’de, 5’inci Uluslararası İzmir İktisat Kongresi’nin açılış konuşmasını yapacak, ardından Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda miting gerçekleştirecek. Başbakan Erdoğan, toplu açılış töreninin de yapılacağı mitinge, 2 bin 60 yataklı Bayraklı Entegre Sağlık Kampusü’nün temelini atacak, AK Parti İzmir İl Başkanlığı, Tire Adliyesi, Mordoğan yolu ve çok sayıda okul ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yatırımlarını da hizmete açacak. Erdoğan, Balçova’daki Kaya İzmir Thermal&Convention’da partininin kurucuları, il ve ilçe yöneticileri, milletvekilleri, belediye başkanları ve meclis üyeleri ile akşam yemeği yiyecek.

Haberin Devamı

MECLİS’TE NELER KONUŞULUYOR?

İKİ günlük Ankara ve Meclis izlenimlerinde öne çıkan, yaklaşan yerel seçim kulisleri oldu. İktidar ve ana muhalefet koridorlarından hem bolca izlenim hem de bolca haberle döndüm. AK Parti ve CHP yerel seçim fısıltılarından sonra MHP izlenimlerini de önümüzdeki haftalarda yansıtmak için yine Başkent’e gözümüzü çevireceğiz. Dün akşam saatlerine kadar TBMM koridorlarında İzmir’den pek çok isimle karşılaştım, kapıların ardında konuşulanlara da kulak verdim.

YILDIRIM’DA SÜRPRİZ OLABİLİR

Önce, “AK Parti’de neler oluyor?”a bir bakalım... Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığımız görüşmeden çıkan sonuca göre de henüz netleşen bir isim yok. Sık sık kamuoyu yoklamalarıyla hem teşkilatın hem de İzmirli’nin nabzı tutulmaya çalışılıyor. Erdoğan’ın yine belirttiği gibi, genelin kabulünü gören bir isim öne çıkacak ve asla masa başı bir atama yapılmayacak. Bunun için de AK Parti, farklı araştırma şirketlerine kamuoyu yoklamaları yaptırıyor. Ancak Başbakan Erdoğan’a çok yakın bir isimden edindiğim bilgiye göre İzmir’de sürekli konuşulan Denizcilik, Haberleşme ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın olası adaylığında sürpriz gelişme yaşanabilir. Geçtiğimiz haftalarda kesin gibi görünse de ibre aday olmayabileceği yönünde...

Haberin Devamı

ARAŞTIRMALARDA ÜÇ YENİ İSİM

Bir kamuoyu araştırma şirketine geçen hafta yaptırılan anket ise AK Parti kulislerinde dolaşan yeni bir haber. “İzmir’de AK Parti’nin Büyükşehir adayı olarak kimi görmek istersiniz?” sorusunda üç ismin fotoğraflarıyla İzmirli’ye sorulduğu bilgisini de elde ettim. Bu üç isim ise Aydın Şengül, İlknur Denizli ve Mahmut Özgener. AK Parti kulislerinde en çok konuşulan isimlerden biri de İzmir Milletvekili Rifat Sait. Sait, renkli ve hareketli kişiliği ile Meclis’in sevilen isimlerinden. TBMM’nin CHP’li çalışanlarından bile Rifat Sait’in çok sevildiğini duydum. Her partiye, her insana yakınlığı ile tanınırken, “İzmir için AK Parti neden böyle bir kişiyi aday göstermesin?” sorusu Ankara’da konuşulanlar arasında. AK Parti İzmir milletvekilleri de Sait’e büyükşehir adaylığıyla ilgili takılsa da Genel Merkez’e onunla ilgili olumsuz konuştukları söylentisi de var. İzmir milletvekilleri genel olarak Binali Yıldırım’ın aday olması düşüncesinde birleşiyor. Yıldırım’ın teşkilatı öne çıkarıp motive edeceği ve avantaj sağlayacak isim olduğu konuşuluyor. Önceki gün yapılan AK Parti Grup Toplantısı’na katılan İl Başkanı Ömer Cihat Akay’ın Genel Merkez’le ilçe başkanlarını konuştuğu, kendisinin ise aday olarak değil de yine il başkanı olarak devam etmek istediği ve 2015’teki genel seçimlerde vekilliği düşündüğünü kulislerden öğreniyorum. Kasımda temayül yoklaması yapılacak.

CHP KULİSLERİNDE AYNI HAREKET

CHP kulisleri, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun adaylığına kesin gözüyle bakıyor. Başkan’ın artık kararını verdiği ve yakında açıklayacağı konuşuluyor. Kocaoğlu’nun, yaydıkları kulisle inciten iki milletvekilinin ise diğer vekillerden tepki çektiği de söylentiler arasında. Bu vekillerin, “Aziz Kocaoğlu yargılandığı davadan ceza alırsa başkanlığı düşer, bu da CHP için İzmir’de iktidar kaybı olur” dediği, bunun da Kocaoğlu’nu incittiği kaydediliyor. CHP kulislerinde de hareketlilik bu hafta artmış görünüyor.

HÜSEYİN ASLAN ANKARA’DA KAMP KURDU

Meclis koridorları İzmir’den gelenlerle dolu. Önceki gün yapılan grup toplantısında Güzelbahçe aday adayı Mustafa Gürkan, Buca aday adayı Necati İmam da vardı. TBMM’de dikkat çeken isimlerden biri de Hüseyin Aslan. Ege Koop Genel Başkanı, hafta başından bu yana adeta Ankara’ya kamp kurdu. Görüşmeler yaptığı gibi, önceki günkü CHP Grup Toplantısı’na katıldı. Toplantı biter bitmez soluğu Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanında aldı. Meclis bahçesinde konuştuğumuz Aslan’ın yanında PM Üyesi Faruk Demir de vardı. Hüseyin Aslan, Gökhan Günaydın, Erdoğan Toprak, Adnan Keskin, Nihat Matkap, Bülent Tezcan, Gürsel Tekin, Faik Öztrak ve Deniz Baykal’la görüştü. Tüm görüşmelerinin olumlu geçtiğini kaydeden Aslan, yine Hürriyet EGE’ye özel açıklama yaptı. Bayram sonrası, kasım başında büyükşehir adaylığıyla ilgili çok önemli bir açıklama yapacağını söyledi.

Hüseyin Aslan’a Ankara’da eşlik eden Demir ise CHP’nin artık her kesimden oy alacak adayları öne çıkaracağını söyleyerek, “Yerel seçimlerde sadece belediye başkanı seçmeyeceğiz. Cumhuriyet’in teminatını elde etmek için yıkmaya yönelik güçlerin karşısında bütün oyları toparlayacak vizyonda adayları belirleyeceğiz. Arayacağımız en büyük özellik AKP’nin karşısındaki tüm oyları CHP çatısı altında toplayacak adaylar olacak” dedi.

Partilerin İzmir yarışı kızışıyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!