Pamukta hedef itibar iadesi

Güncelleme Tarihi:

Pamukta hedef itibar iadesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2012 00:00

Yıllık 24 milyar dolarlık ihracat yapan tekstil ve hazırgiyim sektörlerinin ana hammaddesi olan pamuğun stratejik ürün ilan edilmesi istendi.

Haberin Devamı

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETKİB) Başkanı Sabri Ünlütürk, pamuğun stratejik ürün ilan edilmesini, üreticinin yeniden pamukla barıştırılmasını ve “beyaz altına itibarının iadesini” istedi. Ünlütürk, bu amaçla ilk olarak 4 ay sonra tarlaya girecek üreticiye moral desteği vermek için prim miktarının bir an önce açıklanmasını talep etti.

14-15 Ocak’ta İzmir’de düzenlyenen çalıştayda daha fazla katma değerli ürün üretilmesi, ithalata bağımlılığın azaltılması, tedarik güvenliği ve ihracatta rekabet gücünün kazanılması konusunda eylem planları hazırlandığını söyleyen Ünlütürk, pamuk üretiminin yıllık 900 bin tonlardan 370 bin tonlara düştüğünü hatırlattı. Bu ürünün mutlaka “stratejik ürün” olarak belirlenmesi gerektiğini dile getiren Ünlütürk, “Pamukta dünyanın sayılı üreticilerinden biri iken çeşitli nedenlerden dolayı pamuğa küsen üreticinin yeniden pamuk ile barıştırılması gerekmektedir. Teşvik sisteminin devamlılığı büyük önem taşımaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Stratejik ürün

Ünlütürk, geçen yıl pamuktaki sert fiyat yükselişleri ve düşüşlerine de dikkat çekerek şöyle konuştu; “Pamuk üzerinde yaratılan bu tarz manipülatif oyunlara karşı sanayimizi koruma altına almak için pamuk stratejik ürün ilan edilmelidir. Planlanan tüm faaliyetlerin nihai hedefi beyaz altın olarak tanımlanan pamuğun itibarının iadesidir, bu amaca ulaşmak için kamu, özel sektör ve üniversite ayrımı olmadan işbirliği yapılması gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!