Pamukçu, 42 kuruşluk primi yeterli bulmadı

Güncelleme Tarihi:

Pamukçu, 42 kuruşluk primi yeterli bulmadı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2011 00:00

İZMİR Ticaret Borsası Tarım Zirvesi’ne katılan eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın açıkladığı kilo başına 42 kuruşluk pamuk prim destek fiyatı hayal kırıklığı yarattı.

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, “Açıklanan rakamla birlikte son üç yıldır pamuk primi değişmemiş oldu. Üretici 50 kuruşları telaffuz ediyordu ama biz en azından enflasyon oranında artış talep etmiştik. Bu da 45-46 kuruşa denk geliyor” dedi.
Kocagöz, “Eğer taleplerimiz kabul edilseydi, bir destek miktarından çok, sembolik de olsa bir artış yapılması Türkiye’de pamuğun stratejik ürün olarak görüldüğünün göstergesi olacaktı. Bunu önemseme simgesi olarak görüyorduk. Bilindiği gibi girdiler enflasyonun üstünde artıyor. Primde artış, ‘Sen pamuk ekmeye devam et’ mesajı olurdu” değerlendirmesini yaptı.
Pamuk fiyatları düştü
Pamuk fiyatlarının diğer tarım ürünlerinden farklı olarak global piyasalarda belirlendiğine, buna ne Türkiye’deki sektörün ne de Tarım Bakanlığı’nın müdahalede bulunamayacağına dikkat çeken Barış Kocagöz, tebliğin açıklandığı 7 Nisan’dan bu yana pamuk fiyatlarının dünyada yüzde 20, Türkiye’de ise yüzde 30’lara varan düşüşler gösterdiğini vurguladı. Kocagöz, “Tebliğ, tarımı muallakta bırakmıştı. Şimdi en azından açıklandı. Diğer yandan üretici farkında, fiyatların düşebileceğini biliyor. Fiyatları kimse garanti edemez ki... Türkiye de dünyayla paralel şekilde destek vermek zorunda” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!