Operasyonu duyan evini boşalttı

Güncelleme Tarihi:

Operasyonu duyan evini boşalttı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2011 00:00

Yapımında standartların altında malzeme kullanılan binalara sahte evrak düzenlendiği ihbarı üzerine çalışma başlatan Kaçakcılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 6 ay süren izleme başlattı.

Haberin Devamı

Yapı denetim firmaları, inşaat malzemesi innceelenen laboratuvar ve müteahit belgelerin, binalarını inceleyen polis, bilir kişilerden gelen olumsuz raporlar sonrasında eş zamanlı operasyonda 26 kişiyi gözaltına aldı. Sorgularına başlanan zanlılardan üçü ifadeleninin ardından serbest bırakıldı. Diğerlerinin ifade işlemlerinin devam ettiği bildirildi. Yapı denetim firması ile laboratuvar sahiplerinin 10 bin TL karşılığında, normalin çok altında demir ve çimento kullanarak yapılan apartmanlara uygunluk raporu verip belediyelerden ruhsat almalarını sağladıkları belirlendi.

Daire sahipleri şokta

Polisin ve bilirkişilerin yaptığı ilk araştırmada Buca, Bornova ve Karabağlar’daki 7 binanın çürük olduğunun belirlenmesiyle daire sahipleri de büyük şok yaşadı. Operasyonda kendi apartmanlarıyla ilgili olumsuz rapordan haberi olan bazı daire sahipleri, korku yaşadıkları gerekçesiyle evlerini terk etti, hukuk mücadelesi başlatacaklarkını bildirdi. Bu arada şebeke elemanlarının olur raporu verdikleri 50 binadaki inceleminin sürdüğü sonuçlarının daha sonra açıklanacağı bildirildi. Çürük raporu verilen binaların modern görünümleri de dikkat çekti.

Haberin Devamı

10 evin sahibi şikayetçi

Polis, operasyonun ardından ulaştığı daire sahiplerinin de ifadelerine başvurdu. Bunlardan 10 ev sahibinin zanlılardan şikayetci olduğu bildirildi. Apartman sakinlerinden Kevser Fırat, “Ev almak için çok uğraştık. Müteahhit tanıdık olduğu ve ona güvendiğimiz için daireye satın aldık. Olayı öğrenince büyük şok ve korku yaşadık” dedi.

Para bağı kesilmeeli

Operasyonun şok ettiği bir kesim de yapı denetim şirketi yöneticileri oldu. Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Şube Başkanı Osman Akbaşak, “Yapı denetmenlerinin, müteahitlerle para bağlantılarının kesilmesi gerekiyor. Bu şekilde müteahhit kendisi yapı denetmenlerini buluyor ve bunlar da suistimallerini bereberinde getiriyor. Oysa, bu binaların firmalara inceleme dağıtımları, elektronik ortamda olsa bu sorunlar yaşanmaz. Ayrıca para ödemeleri de belediyeler ya da belirlenen bir kurum üzerinden yapılması da olumlu bir adım olur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!