Onlar yeni yılı böyle karşıladı

Güncelleme Tarihi:

Onlar yeni yılı böyle karşıladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2014 23:49

ONLAR, ülkelerindeki iç savaştan kaçıp en yakın komşu olan Türkiye’ye sığındılar.

Haberin Devamı


Doğdukları toprakları, evlerini, eşyalarını bırakıp kilometrelerce yol kat edip sınırdan Türkiye’ye attılar canlarını. Kamplarda yer bulamayan Suriyeliler, tanıdıklarının yaşadığı şehirlere yerleşirken, açlık ve sefaletle boğuşuyor. Ne yeni gelen yılı düşünüyorlar, ne de büyük dilekleri var. Suriyeli ailelerin iç sızlatan hikayelerini dinledik. Bir odalı, kömürlükten bozma evlerinde yorgan altında ısınmaya çalışıyor, açlıktan ağlayan çocuklarını susturamıyorlardı.

Onlar yeni yılı böyle karşıladı

Giysi yakıyorlar
Abdullah Muhammed ve eşi Fatma, iki çocuklarıyla Kobani’den gelmiş. Bunun ikinci gelişleri olduğunu anlatan Abdullah Muhammed, acı dolu hikayelerini şöyle aktardı: “Geçen sene de geldik, sonra olaylar yatıştı diye geri gittik. Ancak daha kötü olunca yine buraya dönmek zorunda kaldık. Benim kalbim delik. Eşim üçüncü çocuğumuza hamile. Ekmek alacak paramız yok. Çocuklar pazardan bulduğumuz çiğ karnabaharları yiyor. Sobada yakacak bir şeyimiz olmadığı için hava çok soğuyunca mecburen giysi yakmaya başladık. Eşim doğum yapacak ama doktorlar mutlaka ameliyatla bebeğin alınması gerektiğini söyledi. Ne yapacağımızı bilemiyoruz.”

Haberin Devamı

Onlar yeni yılı böyle karşıladı

Hiçbir şeyleri yok
Gülistan Kasım, Şanlıurfa’dan daha dün geldiklerini anlattı kömürlükten bozma tek odalı yeni evlerinde... “Kobani’den kaçıp önce Şanlıurfa’ya geldik. 2 aydır oradaydık. Sonra İzmir’deki akrabalarımızın yanına göçtük” diyen Enes, ekledi: “Hiçbir eşyamız yok. Elektrik yok. Soba yok. Yemek pişirmek için tüpümüz bile yok. Pişirmeden yenebilecek gıda bulmaya çalışacağız. Akşam evde yemek pişirecek tenceremiz bile yok. Birkaç yardımsever bize battaniye verdi. 2 çocuğum var. Aynı zamanda hamileyim. Nasıl geçineceğimizi bilmiyoruz. Ama bizim başka hiçbir şansımız yok.”

Onlar yeni yılı böyle karşıladı

Haberin Devamı

46 BİNİ KAYIT ALTINDA
İZMİR Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, 46 bin Suriyeliye tanıma karnesi verip kayıt aldıklarını söyledi. Uzunkaya, sayının öngörünün de üzerine çıkabileceğini vurguladı, şu bilgileri verdi: “Tanıma karnesi için ekiplerimiz çalışıyor. Muhtarlar, ilçeler ve mülteci dernekleriyle sürekli temas halindeyiz. Bazen vatandaşlar kendileri de gelip kayıt altına alınmak istiyor. Çünkü bu sayede sağlık ve sosyal yardımlardan faydalanabiliyorlar. Hayırsever vatandaşlar meslekleri doğrultusunda iş verebilir ya da yardımda bulunabilir. Çok zor şartlarda yaşamaya çalışıyorlar. Bir de ayrıca bu vatandaşlarımıza suçtan uzak durma telkin ve tavsiyesinde bulunuyoruz. Bunun cezası sınır dışı edilmek. Bugüne kadar 119 Suriyeli, göçmen kaçakçılığı, vize ihlali, fuhuş ve fuhuşa aracılık, izinsiz çalışma, sigara kaçakçılığı, hırsızlık, yaralama, darp ve evrakta sahtecilik suçlarından sınır dışı edildi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!