Okulda fanla ısınma

Güncelleme Tarihi:

Okulda fanla ısınma
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2009 00:00

Beş ayrı yere dağıtılan Karşıyaka Kız Meslek Lisesi’nin akşam 20.00’ye kadar barakada öğrenim gören öğrencileri, mini fanlı ısıtıcılarla ısınmaya çalışıyor

Haberin Devamı

BİRİ dışında okul binaları depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle ders yılı başında boşaltılan Karşıyaka Anadolu Meslek Kız Meslek Lisesi’nin 5 ayrı yere dağıtılan öğrenci ve öğretmenleri ‘göçebe eğitim’le perişan oluyor. Gazi Lisesi’nin barakalarında öğrenim gören, dersleri akşam saat 20.00’ye kadar süren öğrenciler, yetkililerin ısınma sorunu olmadığı savunmalarının aksine, kaloriferlerin yanmaması yüzünden mini fanlı ısıtıcılarla ısınmaya çalışıyor. Bu yıl hastalıktan kurtulamadıklarını belirten öğrenciler, “Öğretmenlerimiz bile bizim gibi paltolarıyla ders yapmak zorunda kalıyor” diyor.
Geri adım attılar
İl Milli Eğitim Müdürlüğü, depreme dayanıksız olduğu raporuna karşın yıkılmayacağı gerekçesiyle ders yılı öncesinde iç dış badana, boyası yapılan, ancak öğrencilerin hayatının tehlikeye atıldığına ilişkin haberlerin yoğunlaşması üzerine geri atmak zorunda kaldı.  2008/2009 öğretim yılı başında İl Milli Eğitim Müdürlüğü, çok sayıda okulla birlikte Karşıyaka Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi’ni de güçlendirme programına aldı.

Çözüm ikili öğretim

Haberin Devamı

Ders yılı başında okulun bir binası dışında devre dışı bırakılması, idarecileri, öğretmen ve öğrencileri çaresiz bıraktı. 1400 öğrencinin nerede öğrenim göreceği güçlükle planlandı. Öğrencilerin büyük bölümünün derslerinin ikili öğretimle, akşam saat 20.00’ye kadar süreceğinin ortaya çıkması aileleri de isyan ettirdi. Bir grup öğrencinin okuması planlanan Alsancak’taki Cumhuriyet Kız Meslek lisesi’nden vazgeçildi. 600 civarında öğrenci Karşıyaka’daki Necip Demir Ticaret Meslek Lisesi’ne veridi. 400 kadar öğrenci okulun yıkılmayacak küçük binasında kalırken, 170 öğrenciye Gazi Lisesi’nin bahçesindeki üç baraka sınıf olarak verildi.

Öğrenciler bölündü

150 öğrenci, her gün çeşitli meslek kurslarının düzenlendiği, her yaştan insanın girip çıktığı Karşıyaka Halk Eğitim Merkezi’nde öğrenimlerini sürdürürken, okulun uygulamalı anaokulu ise, Örnekköy’deki Karşıyaka iş Eğitim Merkezi’ne yerleştirildi. Çocuk gelişimi bölümü öğrencileri staj için anaokuluna gitmek zorunda kalırken, öğretmenler de ‘parçalanmış okul’larının öğrencilerinin peşinden gitmek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Örnekköy’de TOKİ’nin yaptırdığı ve hiçbir eksiği kalmadığı bildirilen iki okul binasına taşınma planı da tutmayan Karşıyaka Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi öğrencileri, ‘zoraki konuk’ oldukları okullarda dışlanmaktan yakındı.

Bize hiç bir sorun gelmedi

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Koordinatör Müdür Yardımcısı İsmail Çetin, “Karşıyaka Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi ile ilgili kendilerine bir sorun gelmediğini söyledi. Açık Kapı Birimine istek ve şikayetlerin iletilebileceğini belirten Çetin, “Eğer sorun Bakanlığa iletişmişse, Bakanlıktan yine Açık Kapı Birimimize ulaştırılır” dedi.

Protokol

Çetin daha sonra şunları söyledi: “Karşıyaka Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi’nin boşaltılan binalarının yeniden yapılması için bir hayırseverle protokol imzalandı. Örnekköy’deki iki okul binası  TOKİ tarafından yaptırılıyor. Bize teslim edilmedi. Sanıyorum gelecek yıl açılacak. ”

Öğrencilerin şikayetleri

Haberin Devamı

Gazi Lisesi’nin bahçesindeki barakalarda öğrenim gören öğrenciler şu şikayetlerle dert yandı: “Kendimizi sığıntı gibi hissediyoruz. Gazi Lisesi’nin tuvaletlerini bile başımızda öğretmenimiz varsa kullanabiliyoruz. Aksi taktirde bahçedeki halı saha için yapılmış tuvaletleri kullanıyoruz.

Kapatılıyor

Gazi Lisesi’nde eğitim akşamüstü bitiyor. Biz de ise saat 20.00’ye kadar eğitim var. Kaloriferler sabah yanıyor, öğlende kapatılıyor. Dersi saat 14.00’te başlayıp 20.00’de biten bizler ise donuyoruz. Kalorifer kapatılınca hiçbir ısınma aracı yok. Aramızda para toplayıp mini elektrikli fanlar aldık. Bitişik sınıflarla aynı anda 2’şer fan çalıştırdığımızda sigortalar atıyor. Bir sınıf tek çalıştırıyor, diğeri iki. Isınınca biri kapatılar, diğer sınıf çalıştırıyor.

Haberin Devamı

Yağmurda çatı akıyor, duvarlardan sular giriyor. Rutubetten boyası dökülmüş duvarlar söylediklerimizi kanıtlıyor.

Gece otopark

Gazi Lisesi akşam üstü kapandıktan sonra okul bahçesi otopark oluyor. Bu koşullarda eğitim görüyoruz. Bizim günahımız ne.” Bazı veliler ise çocuklarının zor eğitim koşullarının düzeltilmesi için okul idarecilerinin aracılığıyla Milli Eğitim yetkililerine ilettiklerini, çözüm bulunmayınca Milli Eğitim Bakanılğı’na şikayetçi olduklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!