Mücevher yılın yıldızı oldu

Güncelleme Tarihi:

Mücevher yılın yıldızı oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2012 00:00

Egeli kuyumcular 2010’daki 535 bin dolarlık değerli maden ve mücevherat ihracatını geçen yıl tam 20 kat artışla 10 milyon 159 bin dolara yükseltti.

Haberin Devamı

ALTIN fiyatlarındaki yükselme sonrası siparişlerin İtalya’dan Türkiye’ye kayması değerli maden ve mücevherat ihracatını zıplattı. Ege İhracatçı Birlikleri’ne bağlı firmaların içinde geçen yıl en fazla artışa imza atan sektör kuyumcular oldu. 2011 kayıtlarına göre; değerli maden ve mücevherat ihracatı 2010’de 535 bin dolar iken, bu rakam 2011 sonunda 10 milyon 159 bin dolara yükselerek, 20 kat arttı.

İki temel neden

İzmir Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege Demir - Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği eski Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Uca, bu artışın iki nedeni olduğunu belirterek, “Birincisi dünyada altın fiyatları çok arttığı için piyasada daralma oldu. İtalya’dan sonra ikinci üretici konumundaki Türkiye, fırsatları kullandı. İtalya’da maliyetler yüksek olduğu için birçok işletme üretimini kıstı. Bu boşluğunu da Türkiye doldurdu ve siparişler buraya kaydı” dedi.
İkinci bir nedenin de değer bazında artış olduğunu kaydeden Uca, “Dünya genelinde altın fiyatı artınca faturalar da yüksek çıkmaya başladı. Yani miktar bazında artış İtalya’dan kaynaklanırken, değer bazında artış da bizim ihracatımızı yükseltti” diye konuştu.

AYAKLI BANKA

Haberin Devamı

Uça, ihracatın yükselme eğiliminin devam etmesi için öncelikle mesleğin disiplin altına alınması gerektiğini belirterek, “Eczacıların nasıl birliği varsa bizim de olmalı. Çünkü biz ayaklı bankayız. Üretim, pazarlama ve satış aşamalarının düzene bağlanması gerekiyor” diyerek, yükselen talebe en kaliteli bir biçimde yanıt vermek için tasarım konusuna büyük önem verdiklerini vurguladı.

ŞAMPİYON SEKTÖR

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Necmi Çalışkan “Türkiye, pazarda bir sektörde dünya şampiyonu olacaksa o da mücevher olacaktır” dedi. Çalışkan, sektörün çok renkli bir pazara sahip olduğunu, 180 ülkeye ihracat yapıldığını belirterek, bu sektörde geleneksel bir pazarın oluşmadığını, yıldan yıla çok büyük değişimler görülebildiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!