Müberra dört yıllık özlemin ardından okullu oldu

Güncelleme Tarihi:

Müberra dört yıllık özlemin ardından okullu oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2015 17:34

İZMİR’de Ege Üniversitesi Hastanesi’nde, 2.5 yıldır ilik bekleyen 11 yaşındaki Müberra’ya, geçen yıl sağlık durumu kötüleşmeye başlayınca, ABD’li donörden alınan ilik, hepatit bulaşma olasılığına rağmen nakledildi.

Haberin Devamı

Ailesinin de izniyle yapılan bu nakil ardından ilik artık vücudun ihtiyacı olan kanı üretmek için çalışmaya başladı, hepatit virüsü de geçmedi. İlkokul 4’üncü sınıfta yarım bıraktığı eğitimine evde devam etmek zorunda kalan Müberra, bu öğretim yılı başında yıllardır özlemini duyduğu formasını giyip, okuluna ve arkadaşlarına kavuştu.

Kütahya’da oturan 11 yaşındaki Müberra Teke’nin 2011 yılının Kasım ayında vücudunda morluklar oluştu. Hastaneye götürülen Müberra’nın yediği fazla miktardaki çikolatadan alerjik etkilendiği sanıldı. Ancak morluklar geçmeyince Müberra’ya sevkedildiği Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi’nde apilastik anemi tanısı konuldu. Kemik iliğinin kan üretmemesi üzerine Müberra’ya, hayatta kalabilmesi için her hafta bir ünite kan, bir ünite de trombosit verilmeye başladı. Bu süre içerisinde bir yandan tedavisine devam edilen Müberra için, bir yandan da gerekli olan kemik iliğinin bulunması amacıyla Türkiye ve dünyadaki tüm ilik bankalarıyla bağlantıya geçildi.

Haberin Devamı

Hayatta kalmak için büyük mücadele veren Müberra’ya 2.5 yıllık bekleyişi ardından hem ABD, hem de Almanya’daki iki donörden iyi haber geldi. Gerekli işlemler sürerken önce Almanya’daki donörün 2017 yılının Nisan ayına kadar ilik veremeyeceği, ardından da ABD’deki donörün liste dışı kaldığı bilgisi geldi.

ABD’Lİ DONÖRDE HEPATİT ÇIKTI

Kullanılan ilaçların yan etki gösterip kötü hücreler üretmesiyle ilik nakli olmaktan başka çaresi kalmayan Müberra için, son olarak ABD’deki ilik bankasına kayıtlı bir donörde, yüzde 90 oranında uygunluk tespit edildi. Donörden alınan kan örneğine, özel kuryeyle İstanbul’a getirildikten sonra yapılan testlerde, Hepatit B virüsü tespit edildi. Sağlık durumu, naklin gerçekleşmemesinden dolayı kötüleşmeye başlayan Müberra Teke’nin ailesine, ABD’li donördeki hepatit virüsünün geçme olasılıkları, tek tek anlatıldı. Aile de, kızlarının hayatta kalması için bu riski göze alıp nakile onay verdi. Nakilin ardından riskli dönem başarıyla tamamlandı. Müberra’ya yapılan kontrollerden sonra müjdeli haberi doktorları verdi. İliğin artık vücudun ihtiyacı olan kanı üretmek için çalışmaya başladığı, ayrıca hepatit virüsünün de geçmediği belirlendi.

Haberin Devamı

YAŞADIĞI MUTLULUK GÜLÜŞLERİNDE

İbrahim, Ümmühan Teke çifti kızlarının tedavisi için İzmir’e taşındı. Tedavi süresince hastanede ve evinde eğitim gören Müberra, nakilin üzerinden geçen bir yılın ardından artık sağlıklı biri öğrenci olarak, yeni eğitimi yılmınını hazırlıklarını heyecanla tamamlayıp okul kaydını da Bornova’da yaptırdı. Müberra yıllardır özlemini duyduğu formasını giydi, okuluna ve arkadaşlarına kavuştu. Okulun ilk iki gününde büyük heyecan yaşayan Müberra Teke’nin, yaşadığı mutluluk ve sevinç gülüşlerine de yansıdı. Sevincini ailesiyle paylaşan Müberra Teke, kendisi gibi hasta olan çocuklara da, umutlarını ve mutluluklarını hiçbir zaman yitirmemelerini tavsiye etti. Çok sevdiği ilk öğretmeninden dolayı sınıf öğretmeni olmak istediğini anlatan Müberra Teke, "Okula ilk gittiğim zaman çok heyecanlandım. Arkadaşlarım ve öğretmenlerim bana yakın davrandı. Kısa sürede onlarla kaynaştım. Çok mutluyum" dedi. Kızlarının tedavileri süresinde büyük zorluk yaşayan, maddi olarak halende sıkıntılı dönem geçiren geçimlerini güçlükle sağlayan anne Ümmühan Teke ise, "Müberra gülüyor, biz de gülüyoruz. Şimdi çok mutluyuz. Herkesin kızım gibi şanslı olmasını ve hayata tutunmasını istiyorum. Ekonomik olarak zorluk yaşıyoruz ama üstesinden gelmek içinde çabalıyoruz. Kızımın tedavisi için İzmir’de olmamız gerektiği için memleketimizdeki işlerimizi yapamadık. Şimdi ekonomik olarak da kendimizi toparlamaya çalışacağız. Aylık periyodik kontrolleri yapılacak" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!