Mobil hastanelere yer aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Mobil hastanelere yer aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

MARMARA ve Düzce depremlerinin acısı hala yüreğimizde. Sağlık alanında çok özverili çabalara tanık olduk. Ancak hazırlıksız olduğumuzu kötü bir deneyimle öğrendik. Sütten ağzımız yanınca, ‘‘Her an, her yerde, her şey olabilir’’ diye düşünmeye başladık. Nitekim felaketin ardından valiliklerde kriz masaları kuruldu. Bu masaların en büyük ayağı ise ilkyardım ve sağlık hizmetleri grubu, grup içinde de hastaneler oldu.

İZMİR Valiliği Kriz Yönetim Merkezi olası afete hazırlık amacıyla tüm hastanelere talimat gönderdi. Buna göre; her hastane mobil hastane kuracak. Bunun için gerekli prefabrik veya çadır ünitelerini, tıbbi demirbaş ve sarf malzemelerini en kısa zamanda temin edip, saklayacak. Mobil hastanenin kurulacağı hastane bahçesi, ya da yakın bölgenin krokisi çıkarılacak ve kriz merkezine bildirilecek.

HEPSİ doğru yerinde düşünce de talimat bütün bu hazırlıkların hastane kaynaklarıyla yapılmasını öngörüyor. Enjektör alacak para bulamayan hastaneler bu yükü nasıl kaldıracak bilemem. Bir diğer sorun da para getirsin diye otoparka dönüştürülen hastane bahçelerinde bahçe diye bir yer kalmadı. Felaket ‘‘Ben geliyorum’’ diye haber verip, otoparkların boşaltılmasını bekler mi? Biz dua edelim, bir daha Marmara, Düzce yaşamayalım. Çünkü hastane çevrelerinde mobil hastane kuracak uygun alan bile kalmadı.

Bir jüri hikayesi

DOKUZ Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde kuruluş çalışmaları süren Tüp Bebek Merkezi'ne deneyimli eleman alınacaktı. 3 yardımcı doçent kadrosu açıldı, aralarında Ege Üniversitesi'nden de uzmanların bulunduğu jüri oluşturuldu. Başvuruların ardından dedikodular başladı. Jürinin geleneklere uygun seçilmediği öne sürüldü. Ama yönetim jürinin doğruluğu konusunda ısrarlı oldu. Değişmeyen jüri, adayların dosyalarını inceledi, değerlendirdi. Notlarını verdi. İddiaya göre istenilen adaylar kazanamadı. Ya da kazananlar istenilenler değildi. Bu kez yönetim jürinin yanlış oluşturulduğunu belirterek alımı iptal girişiminde bulundu. Ama iş işten geçmişti. Çünkü jüri değerlendirmesini yapıp, adaylarla ilgili raporlarını yazıp göndermişti. Bu noktada çark edildiğinde hukuki sorunlar çıkacak, yargı yolu açılacaktı. Ama ne olduysa oldu, kazananlar dosyalarını geri çekiverdi. Böylece sorun halledildi. Ama kafalarda da pekçok soru işareti kaldı.

Annelerden en kutsal görev

EGE Bölgesi Sanayi Odası Sosyal İşler Komitesi Alt Komisyonu Bayanlar Birliği İzmir'deki zihinsel engelli çocuklara kucak açtı. Onların eğitilmesi için hazırlar. Bu işe ne kadar gönüllü olduklarına, heyecanlarına tanık oldum. Bu bence bulunmaz fırsat. EBSO tarafından Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde açılan halen 21 öğrencinin öğrenim gördüğü Özel Eğitim ve Uygulama Okulu'na kendi çabalarıyla öğrenci bulmaya çalışıyorlar. Ama hepimiz biliyoruz ki yaralı ailelerin bir bölümü böyle çocuklarını gizliyor, bir bölümü de çaresizlik içinde. Ama artık hepsini yönlendirebileceğimiz bir okul, emanet edebileceğimiz bir gönüllü grup var. Üstelik eğitimin yanında bu çocukların ulaşımını, beslenmelerini de üstleniyorlar.

Bu oyun kaçmaz

OMURİLİK Felçlileri Derneği bünyesinde kurulan tiyatro topluluğu 27 Mayıs'ta ‘‘Ayak İzi’’ adlı oyunla Bornova Belediyesi Açıkhava Tiyatrosu'nda İzmirliler'in karşısına çıkacak. Oyun 7 ayrı skeçten oluşuyor. Oyunda tekerlekli sandalyeye bağımlı kişilerin başlarından geçen ve her an karşılaşabilecekleri olaylar anlatılıyor. Oyunu yazan - derleyen Ramazan Baş, yöneten Emre Kınay. Dekor Ali Yenel'e ait. Oyuncular ise önemli ve özellikli. Çünkü oyunda tekerlekli sandalye kullananların tümü gerçek omurilik felçlileri.

Omurilik nedir?

OMURİLİK beyin ile vücudun irtibatını ve her iki yönde haberleşmesini sağlar. Omurilikte hasar hangi seviyede meydana gelirse o seviyeden aşağısı felç olur. Omurilik felcine çoğunlukla kazalar (trafik, iş kazaları, sportif yaralanmalar, ateşli silahla yaralanmalar v.b) enfeksiyon, tümör ve yumuşak doku hastalıkları (fıtıklar) neden olmaktadır.

Omurilik Felçlileri Derneği:

0.212. 573 29 90- 573 29 34

Banka hesap numaraları: İş Bankası Başvekil Şubesi: 1160 304 400 208 699

Kentbank Yeşilköy Şubesi:

9340 - 216181- 351

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!