Mimarlar'dan Buca planına tepki

Güncelleme Tarihi:

Mimarlardan Buca planına tepki
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2012 10:38

Mimarlar Odası İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde CHP ve Ak Parti'nin oylarıyla kabul edilen mevcut planlarda yeşil alan olan Şirinyer Parkı'nın plan değişikliğiyle yapılaşmaya açılmasına tepki gösterdi.

Plan askıdan inmeden Büyükşehir ve Buca Belediyeleri'nin proje için protokol imzalayacağına da dikkat çeken Mimarlar Odası, 7 bin metrekare ticaret alanı yapımının önünün açıldığını açıkladı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin projede AVM olmadığını, sinema, tiyatro ve kültürel kullanıma ayrılan yer olduğu açıklamasının da doğru olmadığını belirten Mimarlar Odası İzmir Şubesi yönetimi, 7 bin metrekarelik tali iş merkezi kararının yerinde durduğunu belirtti. Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Buca İlçesindeki Şirinyer Parkı'nın 1/5000 ölçekli Nazım İmam Planı değişikliği ile kamu mülkiyetinde bulunan ve imar planlarında yeşil alan olarak gösterilen Şirinyer Parkı'nın yapılaşmaya açıldığı uyarası yaptı.
Mevcut durumda park alanı, Tansaş, açık otopark, açık spor alanı, kültürel tesis alanı olarak düzensiz bir şekilde kullanılmakta olan alanın çok yoğun bir nüfusa sahip Buca İlçesinin merkezinde kamunun elinde kalmış tek yeşil kamusal alan olduğunu dikkat çeken Mimarlar Odası, yapılan plan değişikliğiyle alanda, rekreasyon alanı, park alanı, pazar alanı, Belediye hizmet alanı, aktarma merkezi, İZSU yapısı, açık otopark ve 7000 m2 ticaret alanı (Tali İş Merkezi) yapılacağını açıkladı.
Planda yapılan değişiklikle ise basına yansıdığı gibi sinema, tiyatro, kültürel kullanım değil, imar planında 7000 m2 Tali İş Merkezi (Ticaret) kullanımı getirildiğini belirten Mimarlar Odası yönetimi, yaptığı yazılı açıklamada “Ayrıca zaten park alanı kararını rekreasyon alanına çevirerek yüzde 1 yapılaşma koşuluyla, park için ihtiyaç duyulacak büfe, wc türü işlevler için yapılaşma alanı belirtilmektedir ve park içinde toplamda 600 m2'ye yakın yapı yapılabilecektir. Buca'nın merkezinde, belediyelerin mülkiyetinde bulunan bu alanın, nitelikli bir tasarımla, Buca yerleşiminin ihtiyaç duyduğu, kentsel yeşil alan, park alanı, kültürel alan ve otopark-aktarma merkezi işlevleriyle hızla uygulaması yapılarak, marjinal kullanımlardan arındırılarak, ticari kullanımlardan vazgeçilerek, kentin merkezinde nitelikli bir yeşil alan olarak kentlinin yararlanmasına sunulmalıdır. Kamunun ve belediyelerin elindeki alanlar ticaret ve benzeri işlevler yüklenerek kamu elinden ve kamusal kullanımdan çıkarılmamalıdır” görüşü savunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!