Mavi yol artık ölü balıkların

Güncelleme Tarihi:

Mavi yol artık ölü balıkların
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2008 00:00

Milas’a bağlı Kıyıkıylacık Köyü, Gazalıkuyu ve Ziraat Adası’nda üç hafta önce başlayan çipura ölümleri Boğaziçi Köyü’ndeki çiftliklere de sıçrarken, sivil toplum örgütleri, turizmciler ve yöre halkının tepkileri de dinmedi.

Güllük Körfezi’ndeki adaların ve koyların 28 Eylül 2000’de Su Ürünleri Potansiyel Üretim ve Geliştirme Alanı ilan edilip 158 balık çiftliğinin Yalıkavak ile Kuşadası Körfezi arasında toplanmasının ardından çevre faciası yaşandı.

Torba Koyu karşısındaki Salih Adası, İkiz Adalar, Güvercinlik Köyü, Boğaziçi Köyü, Güllük Beldesi, Kıyıkışlacık Köyü ve Kazıklı koylarında yaşam cehenneme döndü. Turistlere cennet koyları gezdiren yatların sayısı on yılda 80’den 15’e düştü.

YAT TURİZMİ BİTTİ

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, plansız, çarpık yapılaşma, balık çiftliklerinin gelişigüzel, ruhsat kapasitelerinin çok üzerinde bir alanda ve miktarda üretim yapıp körfeze yayılması nedeniyle yaşanan çevre felaketinin Bodrum’dan Kuşadası’na kadar olan bölgede yat ve deniz turizmini de bitirdiğini söyledi. Nalbantoğlu, Ege ve Akdeniz’de her yıl seyahat eden 400 bin yattan fazlasını koylara çekebilme mücadelesini verirken, son beş yılda yüzde 50’sini kaybettiklerini, yatların başka ülkelere yöneldiğini bildirdi, şunları söyledi:

KOYLAR BİTTİ

"Bölgedeki 60’a yakın cennet koy, balık çiftlikleri nedeniyle cehenneme döndü, yat turizmine kapandı. Pek çok deniz turizmi acentesi, Güllük Körfezi’ni rotasından çıkardı. Körfeze yanlışlıkla giren yatları ve turistleri ise ellerinde tüfekli adamlar karşılamaya başladı. Sektörleri birbirine düşürecek plansızlıkla, yatırımcıyı ve ülkeye döviz kazandıranları düşman ettiler. Artık Bodrum ile Kuşadası arasındaki cennet koylarda yatlar, turistler gezmiyor, bunun yerine ölü balıklar yüzüyor. Güllük Körfezi’nin tek kurtuluşu bilimadamları, sektörün tarafsız uzmanları ve devlet adamlarının ülkenin geleceğini düşünerek, her sektöre eşit davranarak, lobi yapmadan, Ege ve Akdeniz Kıyı Alanları Master Planı’nı hazırlamasıyla mümkün."

Avrupalı aileler kaçıyor

á Bölgede emlakçılık yapan İngiliz Peter Royer, "Salih adasında 20 yıl önce 7 villa yaptırıp yerleşen Alman aileler adayı terk etmek zorunda kaldı" dedi. Torba’da Kervansaray Otel’in Genel Müdürü Osman Duru, çiftliklerin sayısıyla birlikte denizde kapladıkları alanın da arttığını söyledi "Bir zamanlar Alman, İngiliz ve Fransız turizm ve seyahat dergilerinde yer alan Güllük körfezi ve koyları artık gezi rehberlerinde yok" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!