Mavi bayraklı çöplüğe isyan

Güncelleme Tarihi:

Mavi bayraklı çöplüğe isyan
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2009 00:00

Bodrum Gündoğan’da Kırmızı Değirmen ile Tunalı Tatil sitelerinin ortak kullandığı foseptikteki atık suların mavi bayraklı koya ulaşarak denizi kirletmesi ve insan sağlığını tehdit eden düzeye ulaşması çevrecileri ayaklandırdı. Peynirçiçeği ve Gündoğan Gönüllüleri Derneği Başkanı Sema Höçek, foseptik sularının akıtılmasının dışında sahilin adeta çöplüğe döndüğünü belirtti.

Şunları söyledi:

"Kurumlar kağıt üzerinde para cezası vererek işlem yaptığını sanıyor. Kurumların ciddiyetsizliği, zamanında müdahale edilmemesi, caydırıcı yaptırımlar uygulanmaması yüzünden önüne gelen pisliğini denize boşaltıyor. Devlet kurumları sadece ’para cezası kesiyoruz’ diyor. Gündoğan koyunun tam ortasında denize döşenen foseptik borulara soruşturma izni dahi vermeyen zihniyet çevre düşmanlığını tetikliyor. Suç adeta teşvik ediliyor. Ayrıca bu sitelere iskan ruhsatı verirken lüks villaların projeleri onaylanırken, atık sularının nereye gideceği görülmüyor mu? Bu projeler nasıl onaylanıyor? Ülkenin geleceğiyle oynayanlara çok daha ağır cezalar verilmeli. İhmali olanlar ve cenneti çöplüğe çevirenler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız."

Daha önce de ceza yazıldı

Bodrum Yurttaş İnisiyatifi sözcüsü Ayhan Karahan da, geçen yıl yine Gündoğan sahilinde, denizin iki metre yakınına turistik tesislerin atık su boruları döşettiğini çevre mühendisleri ve noterle belirleyip suç duyurusunda bulunduklarını hatırlattı, şöyle konuştu: "Belediye ceza yazmış. Çevre İl Müdürlüğü soruşturma açmış. Günlerce pis suların plaja ve denize aktığını tespit ettik. Boruları 1,5 yıl geçti, kaldıramadılar. Plaja foseptik boruları döşenmesine izin veren zihniyet, bu kez de aynı koyun başka bölümünde denize atık suların boşaltılmasını iki aydır görmüyor. "

Çevre müdürü ateş püskürdü

Muğla Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Şahin, cennetin çöplüğe çevrilmesinde tatil siteleri kadar belediyenin de sorumluluğu olduğunu belirtti. Sitelere 67’şer bin lira, belediyeye de en az o kadar ceza verileceğini vurguladı, "Denizi, koyu, çevreyi ve insan sağlığını korumak öncelikle belediyenin görevidir. ’6 bin lira ceza yazdım’ demekle iş bitmez, gerekirse gider çevre rezaleti yaşatan tesisi mühürlersin. En azından iki aydır yaşanan rezalete göz yummazsın. Bu nedenle doğayı kirleten vatandaşa kabus yaşatan site ve belediyeye en ağır cezaların uygulanmasını sağlayacağım" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!