Manken hastalığı madalya getirdi

Güncelleme Tarihi:

Manken hastalığı madalya getirdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2011 23:08

Anaroksiya nevrosa’ya yakalanan sınıf arkadaşlarından esinlenerek araştırma yapan Cem Bakioğlu Anadolu Lisesi öğrencileri Elif Kütük ve Ezgi Yazıcı, Psikoloji Dalı’nda bronz madalya kazandı.

Haberin Devamı

GENÇ kadınlarda ve ergenlik çağındaki kızlarda görülen, bu hastalığa yakalanan mankenlerle ünlendiği için “Manken hastalığı” olarak bilinen ‘Anaroksiya nevrosa’, İzmirli iki lise öğrencisi genç kıza bilim olimpiyatlarında madalya kazandırdı. Anaroksiya nevrosa hastalığına yakalanan ve 40 kilogramın altına düştükten sonra tedavi görmeye başlayan sınıf arkadaşlarının yaşadıklarının diğer genç kızlara örnek olmasını, toplumun bu konudaki bilgisini arttırmayı amaçlayan Cem Bakioğlu Anadolu Lisesi 10 G sınıfı öğrencileri Elif Kütük ve Ezgi Yazıcı, Fatih Üniversitesi tarafından bu yıl üçüncü kez düzenlenen ve tüm Türkiye’den 513 okulun katıldığı Ulusal Sosyal Bilimler Olimpiyatı’nda Psikoloji Dalı’nda bronz madalya kazandı. Genç liseliler aynı konuda araştırma yapan iki ekibi de geride bıraktı.

Haberin Devamı

Elif Kütük ve Ezgi Yazıcı, olimpiyatlara katılmaya karar verdikten sonra düzenleme komitesi tarafından belirlenen 60 konu arasından, manken hastalığı tedavisi gören sınıf arkadaşlarının etkisiyle yeme içme alışkanlıkları sonucu çıkan hastalıklar konusunu seçerek “Hiçbir şey Zayıflığın Hissi Kadar Lezzetli Değil” adıyla rapor hazırladı.

Takıntılarla başlıyor

Yaklaşık iki ay süren çalışmaya ilk olarak hastalıkla ilgili kitapları ve çıkan haberleri okuyarak başladıklarını belirten Elif Kütük ve Ezgi Yazıcı, “Hastalıkla ilgili uzman kişilerle görüştük. Ardından başta okul olmak üzere çevremizdekilere anket uyguladık. Sokakta vatandaşlarla en son olarak da hasta arkadaşımızla ropörtaj yaptık. Amacımız bu hastalığın başta genç kızlar olmak üzere toplum tarafından daha fazla bilinmesi ve toplumun daha çok aydınlanması. Çünkü bu hastalık küçük takıntılar yüzünden oluşuyor, başta aileler olmak üzere kimse zayıflığı hastalık olarak kabul etmiyor bu yüzden de çocuklarını doktora götürmüyor. Ancak bu hastalık tedavi edilmezse sonu büyük ölçüde ölüm oluyor” şeklinde konuştular.

OKULA ÖDÜL YAĞDI

Cem Bakioğlu Anadolu Lisesi Müdürü Yılday Kandemir, okulun bu yıl Ulusal Sosyal Bilimler Olimpiyatı’nda 1 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalya aldığını, başarının ise ekip çalışması sonucu geldiğini dile getirdi. Kandemir, “Tüm illerden pek çok projenin katıldığı olimpiyatları kazanmak konusunda pek ümitli değildik çünkü sosyal bilimler üzerine bizden çok daha kuvvetli okullar vardı. Ancak öğrencilerimiz gerçekten iyi çalışarak büyük başarı elde ettiler” diye konuştu. Fatih Üniversitesi tarafından bu yıl 3’üncü kez düzenlenen Ulusal Sosyal Bilimler Olimpiyatı’na 2 binin üzerinde proje katıldı. İlk elemenin ardından altı dalda toplam 513 proje finale kaldı. Finalde yarışan projeler arasında en yüksek puanları alanlar ödüle layık görüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!