LPG'de büyük vurgun

Güncelleme Tarihi:

LPGde büyük vurgun
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2014 14:32

İZMİR'de, gümrük muhafaza ekiplerinin operasyonunda, kimya ve kozmetik üretimi yapan firmanın imalatta kullanacağını söyleyip ÖTV'siz alıp piyasaya sürdüğü 1 milyon 818 litre LPG ele geçirildi.

Haberin Devamı

Gazı, akaryakıt istasyonlarına düşük fiyattan pazarlayan firmanın, hayali üretimlerini de paravan şirketlere pazarlamış gibi gösterdiği ortaya çıktı.

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde kimya ve kozmetik üretimi yapan firmanın, LPG kaçakçılığı yaptığına yönelik bilgi üzerine Gümrük muhafaza ekipleri çalışma başlatı. Ekiplerin araştırmalarının ardından, firmanın aerosol üretiminde itici gaz olarak İzmit'teki firmanın ÖTV'siz olarak LPG aldığı belirlendi. Firmanın bu LPG'yi ise, üretimde kullanmak yerine ucuz fiyattan bağlantı kurduğu akaryakıt istasyonlarına otogaz olarak pazarladığı saptandı. Ayrıca bir yıldır faaliyet gösteren firmanın, üretimde kullanacağını taahüt ederek ithal ettiği toplam 6 milyon 500 bin TL değerindeki LPG'yi, kaçak olarak piyasaya sürdüğü tespit edildi.

Haberin Devamı

PARAVAN ŞİRKETLERE PAZARLAMIŞ
Operasyonun ardından şirketin muhasebe kayıtlarında yapılan inceleme de, ayrı bir skandalı ortaya çıkardı. Firmanın üretmiş gibi gösterdiği aerosol spreyleri, İzmir, Balıkesir ve Gaziantep illerindeki 9 farklı firmaya sattığı belirlendi. Ancak bu şirketlere yönelik araştırmada, gerçek ortaya çıktı. Şirketlerin büyük bir bölümünün paravan şirket olduğu, diğerlerinin ise, kimya ve kozmetik üretimiyle ilgilenmedikleri ortaya çıktı.

NAKLİYELERİ MOTOSİKLETLERLE YAPMIŞ
Bunun yanı sıra firmanın üretip sattığını evraklarda yazdığı binlerce ürün için hazırladığı irsaliye belgeleri de tek tek incelendi. Bu belgelerin üzerinde yazılı bulunan ve ürünlerin nakliyesinin yapıldığı araçlarınmış gibi gösterilen plakaların da, motosiklet yada otomobillere ait olduğu tespit edildi. Yine bu bazı plakaların kaydının da resmiyetteolmadığı hayali olduğu belirlendi. Devletin bu yöntemle, yaklaşık 3 milyon TL'lik gelir kaybı yaşadığı da açıklandı. Bunun yanı sıra, usulsüzlükle ilgisi olduğu belirlenen 9 firma ile 13 firma yetkilisi hakkında, kaçakçılık suçlamasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

AEROSOL, LPG'NİN 10 NUMARASI
Yemek sanayinin kullandığı atık yağların çeşitli kimyasallarla karıştırıldıktan sonra 10 numara yakıt olarak dizel araçlarla kullanılmasının ardından, aerosol üretimi için LPG'nin ÖTV'sinin sıfırlanmasıyla aynı yöntemin burada da kunnalıdığı belirlendi. ÖTV'nin sıfırlanmasıyla, bu üretim için LPG satışlarında yüzde 200'lere varan artış yaşandığı, ancak artışın kozmetik ürünlerin üretimine yansımadığı saptandı. Firmaların bu yöntemle aldıkları LPG'leri, akaryakıt istasyonlarına düşük fiyattan pazarladıkları bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!