Kybele Fransızlar’ın gözbebeği oldu

Güncelleme Tarihi:

Kybele Fransızlar’ın gözbebeği oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2009 22:01

Haberin Devamı

BATI Anadolu’nun M.Ö. 600 yıllarındaki 12 İon kentinin en önemlilerinden birisi olan bugünkü adı Foça eski adıyla Phokaia ile fransa’nın Marsilya kenti arasında yıllar sonra yeniden bağ kurulmasını içeren “İzmir-Foça-Marsilya Tarihe Yolculuk” projesi çerçevesinde Marsilya’ya giden “Kybele” gemisi Fransızların gözbebeği oldu. Dışişleri Bakanlığı himayesinde, ankara, Ege ve Dokuz Eylül Üniversiteleri, Başbakanlık Tanıtma Fonu, fransa Büyükelçiliği, Amatör Denizcilik Federasyonu, Marsilya’daki yerel kuruluşlar, istanbul Kültür ve Sanat Vakfı, Foça Belediyesi ve Deniz Ticaret Odası izmir Şubesi gibi çok sayıda kuruluşun işbirliğiyle destek verdiği, ana sponsoru Arkas Holding olan ve 360 Derece Araştırma Grubu tarafından hazırlanan proje çerçevesinde Marsilya’ya ulaşan “Kybele”, şimdi gezinin ikinci ayağı olan Paris etabına hazırlanıyor.

Her gün dolup taşıyor

Haberin Devamı

Projenin Koordinatörü arkeolog Osman Erkurt, 1700 deniz mili ve  54 gün süren bir yolculuktan sonra 30 Temmuz’da Marsilya Limanı’na demirlediklerini hatırlattı. Burada Marsilya Belediye Başkan Yardımcısı Daniel Herman ve Türkiye’nin Marsilya Başkonsolosu Özer Aydan tarafından karşılandıklarını kaydeden Erkurt, “Resmi törenlerin ardından gemiyi halkın ziyaretine açtık. fransa halkından olağanüstü bir ilgi görüyoruz. Gemi her gün dolup taşıyor diyebilirim” dedi. Kybele’nin özellikle küçük çocukların ilgisini çektiğini anlatan Erkurt, “Teknede kürekçi arkadaşların yerine oturuyorlar. Kürek çeker gibi yapıyorlar. Resim yapıyorlar” diye konuştu.

Her akşam misafir

Osman Erkurt, şimdi de projenin ikinci ayağı olan “nehir yoluyla Paris” etabına hazırlanmaya başladıklarını söyledi. Erkurt, Kybele’nin daha sonra Tuna Nehri’nden Osmanlı’nın izlerinin peşinde sekiz Avrupa ülkesini geçerek, Karadeniz’e çıkmasının ve istanbul 2010 Kültür Başkenti etkinliklerine katılmasının planlandığını hatırlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!