Kuşu'ya umut doğdu

Güncelleme Tarihi:

Kuşuya umut doğdu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2015 01:37

KÜTAHYA Simav’a bağlı Kuşulular, “Belediyemiz geri verilmezse sandığa gitmeyeceğiz” dedi, sözlerinin arkasında durup son 4 seçimde de oy kullanmadı.

Haberin Devamı

Kuşuya umut doğdu

Yeni Büyükşehir Yasası’nın ardından, belediyeyle yönetiliyor iken köy statüsüne alınmalarına karşı çıktı. Belediyelerinin geri verilmesi için açlık grevine kadar pek çok eylem yaptı. Şimdi onlara umut doğdu. Direniş devam ederken, Afyonkarahisar Sinanpaşa Güney’den Kuşu’ya da umut olabilecek bir haber geldi. Danıştay, Güney’in İdare Mahkemesi’nin verdiği karara itirazını kabul etti ve kararı bozdu. Şimdi bu kararın Kuşu gibi benzer durumdaki eski beldeler için emsal olacağı söyleniyor.


4 seçime katılmadılar
Kuşulular, önce 30 Mart yerel seçimlerinde oy kullanmadı. Ne bir tek kişi muhtar adayı oldu, ne de sandığa gidip oy verdi. 30 Haziran’daki seçim tekrarında Kuşulular yine oy kullanmayınca, ortaokul müdürü muhtar olarak atandı. 10 Ağustos’taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir kez daha sandığı protesto ettiler. Erkekler kahvede oturdu, kadınlar yemek yapıp meydanda dağıttı. 7 Haziran’da Kuşu’da sandıktan yine tek bir oy çıkmadı. Adeta bir rekora imza atıp son 4 seçimde de oy kullanmadılar.

Haberin Devamı

Kuşuya umut doğdu


Dava sonucu bekleniyor
Bu arada haklarını yargıda aramayı da sürdürdüler. Kuşu’da yaşayanlar bugün yine kendilerine haksızlık yapıldığını şu sözlerle anlattı: “2011 Simav depremi nedeniyle yeni yasanın çıktığı günlerde nüfusumuz azalmıştı. Ancak şimdi yine yükseldi, bunu kabul ettirmek istiyoruz. Kütahya’nın ilk belediyesi iken köy olmayı, belediye hizmeti alamayacak olmayı haksızlık olarak görüyoruz. Dava açtık, sonucunu bekliyoruz. Her partiden insan tek yürek oldu. Bu kuru inatlaşma, devlete bayrak açma değil. Bir hak arayışı. Tek derdimiz, uğradığımız haksızlığın giderilmesi. Elbet birileri bunu görecek.”

Kuşuya umut doğdu

Haberin Devamı


Emsal niteliğinde
Kuşu direnişe devam ederken, Afyonkarahisar Sinanpaşa Güney’den umut olabilecek bir haber geldi. Danıştay, Güney’in İdare Mahkemesi kararına itirazını kabul etti, kararı bozdu. Şimdi bu kararın Güney dışında Kuşu gibi benzer durumdaki eski beldeler için emsal olacağı söyleniyor. Güney’in son dönemindeki Belediye Başkanı Erol Karabacak, gelişmeleri şöyle anlattı: “Danıştay davayı reddetti. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı bozdu. Bununla yüzde 99 kesinleşmiş oldu. Daha önce bir köyle birleştiğimiz için o günkü tarihte nüfus 2 binin üzerindeydi. İdare Mahkemesi, ‘2011’i baz alıyoruz’ diye reddetti. Seçime katılamadık. Biz de Danıştay’a temyiz ettik. Danıştay, İdare Mahkemesi’nin kararını bozdu. ‘Verdiğiniz karar yanlış’ dedi. Hem mahkeme kararı, hem de gerekçeli karar var elimizde. Şimdi İçişleri Bakanlığı, Danıştay’a itirazda bulunabilir. Ama kararı veren Danıştay. Bu nedenle biz de otomatikman reddetmesini bekliyoruz. Ardından da bize bir seçim görünüyor. Tokat, Artvin, herkes bizden gerekçeli kararı istiyor. Onlar da dava açacak. Temyizden dönen ilk belediyeyiz. Kuşu’ya da böylece umut doğdu. Emsal niteliğinde bir karar.”

Haberin Devamı

Kuşuya umut doğdu

ADALET ER GEÇ TECELLİ EDECEK

Kuşu sakinlerinden Mustafa Ertaş, “Biz Kuşu halkı olarak 2011’de uzmanların deprem fırtınası dediği binlerce sarsıntı yaşadık. Büyükşehir Yasası’nın geçici 2’nci maddesiyle nüfusu 2 binin altındaki beldelerin köye dönüşeceğini duyunca devlet büyüklerimizin bizim depremzedeliğimize bakarak ya da kanunun çıktığı tarihteki nüfusumuza bakarak beldeliği almayacaklarını düşündük, ama olmadı” dedi. 1952’den beri belde olan Kuşu’nun köy yapıldığını hatırlatan Ertaş, “Bunun adalet, eşitlik ve insan sınırlarına sığmadığını anlatmak için demokrasi ve hukuk içerisinde aklımıza gelen her şeyi yaptık. Siyasilerle temaslarda bulunduk. Hükümet kurulunca da devam edeceğiz. Demokratik tepkiler verdik, son 4 seçimde de sandığa gitmedik. Bin 600 seçmen, sıfır oy. Bu, Türk demokrasi tarihinde bir ilktir. Davalar açtık. Danıştay’da adli tatil sonrası Güney gibi lehimize karar çıkacağını ümit ediyoruz. Adaletin tecelli edeceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!