Kurban derisine DiKKAT

Güncelleme Tarihi:

Kurban derisine DiKKAT
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2014 01:00

100 milyon lirayı bulan kurban derisi pazarında ehil olmayan ların deriyi yüzerken yaptığı hatalar büyük ekonomik kayıp yaratıyor

Haberin Devamı

Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Akif Küplemez, Kurban Bayramı’nda hayır kurumlarına bağışlanan derilerin uzman kişiler tarafından yüzülmesi gerektiğine dikkat çekti. Derilerin işleme tesislerinde tabaklandığını ve yanlış yüzüldüğü taktirde ekonomik anlamda ciddi kayıplara neden olduğunu söyleyen Küplemez, şu uyarılarda bulundu; “Kurban derileri her yıl ihale yoluyla işletmeler tarafından satın alınıyor. Bunları sanayicimiz işliyor ve ekonomik bir değere dönüştürüyor. Fakat kurban derisiyle ilgili en önemli sıkıntımız, yüzme işleminin ehil olmayan kişilerce yapılmasıdır. Deriye bilinçsizce vurulan her bıçak darbesi, tabaklama sırasında sorunlara yol açtığından kaliteli olan bir derinin işlentiye alınamadığı dahi görülebiliyor. Yanlış yüzülen kurban derileri, ekonomik anlamda en az yüzde 30’luk kayıptır. Kayıpları önlemek için kurban kesimini ve derisinin yüzümü, kasaplara veya daha önce bu işlemi eksiksiz yerine getirmiş kişilerce yapılmalıdır. Bu noktada belediyenin oluşturduğu kesim noktalarındaki yetkililerden yardım alınabilir” dedi.

Haberin Devamı

MUHAFAZA ÖNEMLİ

Kurban derisinin post edilirken mutlaka tuzlanması gerektiğini kaydeden Küplemez, “Yüzülmesinin yanı sıra, doğru şekilde muhafaza edilmesi de önem taşıyor. Kurbanlığın derisi yüzüldükten sonra en ince ayrıntısına kadar tuzlanmalı ve güneş görmeyen bir yerde bekletilmelidir. Tuzlama yöntemi derinin sağlıklı bir şekilde muhafazasını sağlar” dedi.

ÖZEN GÖSTERİLMELİ

Kurban satışlarıyla ilgili net bir rakamın söylenmesinin mümkün olmadığını dile getiren Akif Küplemez, Türkiye’de tahmini 1.5 milyon kurban kesildiğine dikkati çekti. Küplemez, “Kurban derilerinin sadece yüzde 15’i Türk Hava Kurumu tarafından toplanıyor. Kalan yüzde 85’lik dilim ise diğer toplayıcılar tarafından alınıyor. Kurban derisi pazarı 100 milyon lirayı buluyor. Toplanan derilerden elde edilen gelir, devletimizin sosyal sorumluluk gereği kurduğu ve ayakta tuttuğu kurumlara dağıtılıyor. Bu noktada vatandaşımızın kestiği kurbanın derisine daha fazla önem göstermesi gerekiyor. İyi yüzülen her kurban derisi, yardıma ihtiyacı olanlar için önemli bir destek haline geliyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!