Kumkurtaran

Güncelleme Tarihi:

Kumkurtaran
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2012 00:00

Gökova Körfezi’nde adını antik Mısır’ın kraliçesi Kleopatra’dan alan, ‘Oolotik’ denilen özel kumuyla dünya çapında ünlenen Kleopatra (Sedir) Adası’nda ‘kumkurtaran’ görev yapıyor. Bir kulede resmi kıyafetiyle oturan kumkurtaran, kumlara yatanları ve yasak bölgeye girenleri uyarıyor. Denize terlik veya sandaletle girilmesini ve kumda oyun oynanmasını da engelliyor.

Haberin Devamı

Mitolojide, Mısır kraliçesi Kleopatra ile sevgilisi Romalı komutan Antonius’un buluşmaları için Mısır’dan gemilerle getirildiğine inanılan altın sarısı kumları ve mavinin farklı tonlarını barındıran deniziyle Sedir Adası, ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi sürdürüyor.
“Gökova Bütünleşik Kıyı Projesi” kapsamında dört yıl önce adada kapsamlı inceleme yapıldı. Alınan kararla, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan ‘Oolotik’ adlı özel kum koruma altına alındı. Kumsal iplerle çevrildi, yatarak güneşlenme, üzerinde yürüme yasaklandı. Plaj girişine, Türkçe ve İngilizce olarak, “Plajdan hiçbir şekilde kum alınamaz, taşınamaz” ifadesi yer alan tabela asıldı. Dört yılda kumlarda büyük oranda çoğalma sağlandı. Kumun kendi kendine çoğalma özelliğinin olmasıyla bu işlemin gerçekleştiği, yine yasaklar sayesinde kumların hatıra amaçlı olarak bile olsa adadan götürülmesinin önlendiği belirtildi.

Haberin Devamı

Özel kulesi var
Bu önlemlerin ardından, kumların korunması için bir de “kumkurtaran” görevlendirildi. Kendisine ait kulede resmi kıyafetiyle oturan kumkurtaran, koruma altına alınan kumlar üzerinde yatanları ve yasak bölgeye girenleri uyarıyor. Ayrıca, denize terlik veya sandaletle girilmesini ve kumda oyun oynanmasını engelliyor.
Adaya Marmaris’in Çamlı Köyü’nden kalkan dolmuş motorlarla 15 liraya gidip dönülebiliyor. Giriş ücreti olarak 10 lira alınıyor. 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişilerden ücret talep edilmiyor. Mavi tur teknelerinden tekne ücreti alınmayıp içindeki yolcuların adaya girmesi halinde bilet kesiliyor. Adadan 19.00’da herkes ayrılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!