Kuma istemiyor yatırım yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Kuma istemiyor yatırım yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2013 00:00

Kuruluş öyküsü bir pastanede başlayan Uğur Grubu, bugün 137 ülkeye ihracat yapan dev bir şirkete dönüşürken, yurt dışından gelen ortaklık tekliflerine kapısını kapatıp, ilk tesisini İran’da açıyor.

Haberin Devamı

AYDIN Nazilli’den dünyaya açılan Uğur Grubu, ilk yurt dışı yatırımını İran’a yaptı. Tahran’da 50 milyon dolara kurulan fabrikanın, haziran ayında devreye girmesi bekleniyor. Şirketin orta vadeli hedefleri arasında, Brezilya ve Rusya’ya da fabrika kurmak yer alıyor. Yurt dışından gelen teklifleri ‘kuma istemiyoruz’ diye geri çeviren Uğur, sektöründe Avrupa’da firma satın almayı da planlıyor.
İran’daki tesisin Avrupa’nın en büyük ikinci ticari soğutucu fabrikası olacağını söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Takmaklı, “Zaten ilk sırada da Nazilli’deki tesisimiz yer alıyor. Ham bir pazar olduğu için burayı tercih ettik. İran’da vergiler çok yüksek. Ayrıca ithalat da belirli sektörlerde yapılıyor. Bizim ürünlere izin verilmiyordu. Biz de bunun için orada üretime başlıyoruz. Bu fabrika tamamen İran için olacak. Üretim anlamında ilk uluslararası deneyimimizi burada yaşayacağız. Fabrikanın makine parkurunun yüzde 85’ini kendimiz yaptık. Şirketin yüzde 60’ı Uğur’a, yüzde 40’ı ise 15 yıldır ürün verdiğimiz İranlı bir firmaya ait” dedi.

Haberin Devamı

3 sektörde yoğunlaşacak
Grup olarak faaliyet gösterdikleri bazı sektörlerden çıkmayı planladıklarını belirten Zeynel Abidin Takmaklı, yollarına soğutma, motosiklet ve kozmetikle devam edeceklerini kaydetti. Takmaklı, “Bir işi kendin takip etmiyorsan zor. Mermer ocaklarımız vardı, şimdi o sektörden çekiliyoruz. Gıdadan çıktık. Önü açık olduğu için kozmetiğe girdik. Motosiklette çok iyi durumdayız. 2012’de Mondial markasıyla 40 bin adet sattık. Bu yılki hedefimiz 75 bin” diye konuştu.

ORTAĞA İHTİYACIMIZ YOK

Yurtdışından zaman zaman ortaklık teklifleri aldıklarını vurgulayan Uğur Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Takmaklı, “Avrupa’nın tüm ülkelerine ihracat yapıyoruz. Yurtdışında bürolarımız var. Kendi sektörümüzde ihracat lideriyiz. Dolayısıyla yabancı bir ortağa ihtiyaç duymuyoruz. ‘Evlilik yapın’ diyenler var. Ama biz kuma istemiyoruz. Geçmiş yıllarda Danimarka’dan Derby ile bir anlaşmamız olmuştu. Ama artık düşünmüyoruz” dedi.

Kuma istemiyor yatırım yapıyor

Haberin Devamı

DONDURMA İLE BAŞLADI

Zeynel Abidin Takmaklı, iş hayatına dondurma satışı yaparak başladı. 1950’li yıllarda babasıyla birlikte kendi dondurma makinesini üretme düşüncesiyle ‘Uğur’ markasıyla soğutma sektöründe yerini aldı. Takmaklı, o yılları şöyle anlattı: “O dönemde yurtdışından makine ithalat yasaktı. Sümerbank’ta çalışan ve teknisyen olan babamla bu süreçte kendi dondurma makinemizi üretme fikri ortaya çıktı. 1954’te bunu başardık. Daha sonra çevreden de bu yönde talepler alınca üretime geçtik. Bizim işlerin en yoğun olduğu 1960 yazında ihtilal olunca büyük darbe aldık. O dönemde yine dondurma işiyle işi toparlamaya çalıştık. Süreç içerisinde dondurma makinesi üretmeye devam ettik. 1986’da da yeniden yapılanmaya giderek Türkiye’nin ilk derin dondurucusunu ürettik.”

Haberin Devamı

BREZİLYA VE RUSYA GÜNDEMDE

İran’daki tesislerden sorumlu olan Genel Müdür Yardımcısı Talip Takmaklı da, şu bilgileri verdi: “İran’daki tesis için 50 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdik. Türkiye’deki tesisin yarısı kadar olacak. Yıllık 300 bin adet üretim kapasitesine sahip. İran’ın ardından 2-3 yılında Brezilya ve ardından Rusya’ya da yatırım yapma düşüncemiz var. Bunun yanında Avrupa’da şirket satın alma yönünde görüşmelerimiz sürüyor.” Talip Takmaklı, geçtiğimiz yıl grubun cirosunun 600 milyon TL olduğunu, bu yıl ise yüzde 20’lik bir büyüme hedeflerinin bulunduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!