KSK’ye stadı biz yaparız

Güncelleme Tarihi:

KSK’ye stadı biz yaparız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2011 00:00

Büyükşehir Belediye Başkanı, KSK’nin Çiğli’de bir işadamının bağışlayacağı arsaya yapımında ısrarcı olduğu tesis konusuna kendince son noktayı koydu.

Haberin Devamı

İZMİR’de tartışma konusu olan KSK’nin stat projesinde yeni bir vaşamaya gelindi. Mavişehir’e yakın Çiğli sınırlarındaki 100 dönümlük spor tesisi alanını satın alan Ali İhsan Kaya adlı yatırımcının, 23 dönümlük ticaret seçenekli konut imarı verilmesi karşılığında 59 dönümlük alanı KSK’ye stat yapımı için bağışlama önerisine karşı çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, basın toplantısı düzenledi.

Kocaoğlu, 2009 seçim bildirgesinde kentin kuzey ve güneyine stat yapımı için söz verdiğini anısattı. Buca Spor’un mevcut stada katkı vermesini, yenisine gerek olmadığını belirtmesi üzerine güneyle ilgili sorun kalmadığını belirten Kocaoğlu, kuzey için de dönemin bakanı, federasyon başkanı, gençlik ve spor genel müdürüyle Örnekköy’de 25 bin kişilik tesis için el sıkıştıklarını söyledi.

Aşure haline geldi

Haberin Devamı

Stadın maliyetinin beşte üçünü Büyükşehir, kalanının federasyon ve gernel müdürlüğün karşılayacağını belirten Kocaoğlu, “Ancak daha sonra stadın küçük olduğu, büyütülmesi tartışması oldu. 30-40 bin kişilik mi olsun derken stat projesi bir İzmir klasiği, aşure dediğim duruma geldi. Belki de bugün bitecekti” dedi.
Kocaoğlu, Örnekköy’de yapılacak proje bu aşamadayken, tartışılan TOKİ’nin bir kişiye sattığı 100 dönümlük alana yapılmak istenen KSK Stadı’nın gündeme geldiğini söyledi.

Bir kişiye satıldı

Kocaoğlu, TOKİ’nin kamu arazilerini spor tesisi yapılacaksa GSGM, yol yapılacaksa belediye veya Karayolları’na, okul yapılacaksa Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, belediye hizmet alanlarını ilçe veya büyükşehir belediyelerine bırakması gerektiğini, ancak sözkonusu alanın bir kişiye satıldığını söyledi. Emlak Bankası’nın bu bölgede kentsel ve bölgesel spor alanı imarlı üç adanın emsalinin artırılması için 8 Mayıs 2011’de Büyükşehir’e başvurduğunu, gerekçe olarak da bu alanda ticaret yapılmayacak olmasını bildirdiğini açıklayan Kocaoğlu, “Sonra kamuya terk edilmesi geren bu alan satıldı” dedi.

İmar istemine ret

Kocaoğlu, alanın 2006’da dört kez satışa çıktığını, sonunda bugünkü sahibinin aldığını öğrendiklerini, 2007’de işlemden bir ay sonra konut imarı için Büyükşehir Belediyesi’ne başvurulduğunu açıkladı. Meclis’in bu öneriyi reddettiğini belirten Kocaoğlu, “Öğrendiğimize göre sonra bir yöntem arayışına girmişler. Karşıyaka Spor Klubü ile stat yapılması konusunda mutabık kalmışlar. Bir beyefendinin dediğine göre ön protokol imzalamışlar. Büyükşehir ve Karşıyaka belediyelerine de ‘ihaleye çıktığında niye satın almadılar” diye suçlamada bulunuyor” dedi.

Hastane ve otel de var

Haberin Devamı

Kocaoğlu, plan değişikliği önergesinde 100 dönümlük arazinin 59 dönümünün stat, 23 dönümünün ticaret seçenekli konut alanı, geri kalanının ise belediyeye yol için terk edileceğinin açıklandığına dikkat çekerek, “Bu alanda sadece stat yok. Otel, özel sağlık tesisi, alışveriş merkezi gibi ticari işletmeler de yer verilmiş. Plan teklifi içinde bunlar da var” dedi.
Mavişehir’in imarı en şıkışık bölgelerden birisi olduğunu vurgulayan Kocaoğlu, “100 dönümde ağaçlandırılacak alan, tenis, basketbol sahaları ve  soyunma odaları, duşlar, yönetim gibi binalara yüzde 3 imar bulunuyor. Buradan iki dere geçiyor. Birisinin üstünün kapatılması, diğerini ise yönünü değiştirmesiyle stat alanı yaratılmaya çalışılıyor. Bu sorunların en başındaki yeralan e TOKİ’nin burayı satmasıdır” diye konuştu.

Büyükşehir tek başına yapacak

Haberin Devamı

Kocaoğlu, Büyükşehir olarak  stat için Örnekköy’deki 70 dönümlük arazinin tahsisini isteyeceklerini söyledi,  “25 bin kişilik UEFA standartlarına uygun stadı tek başımıza yapacağız. KSK, GSGM ve Büyükşehir Belediyesi bunun için bir protokol imzalar. Stadı yaptıktan sonra teslim ederiz. Tüm yükümlülüğü alıyoruz. Bugünden itibaren gerekli girişimleri yapacağız. Bunu, gelecek kuşaklara sağlıklı kent bırakmak üzere yapıyorum” dedi.


Biz emlakçı değiliz

Kamuya terk edilmesi gereken yerleri belediyelerin alması gibi bir işleyişin nerede uygulandığını merak ettiğini soran Kocaoğlu, şunları söyledi:
“Siz pazarlama işi yaptığınız için bu normal. Bizim neyi alıp neyi almayacağımızın, kamuya terkedilmesi gereken bir yeri para karşılığı TOKİ’den belediyenin alması gibi bir değerlendirme yapmasını sağlıklı bulmadım. Biz emlak işi yapmıyoruz. Kimin neyi sattığını, neresinin satıldığını takip etmiyoruz. Arsa spekülatörü değiliz. Büyükşehir Belediyesi altyapı sorunların çözmek için çalışıyor. Emlak komisyoncusu değiliz. Gayrimenkulcü de değiliz” dedi.

Bana kimse gelmedi

Haberin Devamı

Kocaoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’dan tartışma konusu olan 100 dönümlük sosyal donatı alanının geri almasını ve kente bırakmasını istedi, “Biz de Karşıyaka Belediyesi ile çocuklar ve gençler için spor tesisleri yapalım” dedi.
Son tartışmanın İzmir’de yaratılmış bir kriz olduğunu belirten Kocaoğlu, BakanBayraktar’ın konuyla ilgili gazetelerde yeralan açıklamaları yapmadığının öğrenildiğini söyledi. Kocaoğlu, son stat projesiyle ilgili kendisine gelinmediğini belirterek, kendisinin de açıkladığı konularda Karşıyaka ve Çiğli başkanlarıyla konuşmayı düşünmediğini açıkladı. Kocaoğlu “Arkadaşların niyetleri belli, açık. Teklifi yaparken bana gelmediler. Benim bu konudaki düşüncem de açık. Kendileri gelirlerse görüşürüz. İzmir’e hizmet için görev yapıyorum kimseyle polemiğe düşmek istemiyorum” dedi.

Haberin Devamı

Özür dilerim ben bu işleri yapamıyorum

Kocaoğlu, son dönemde yönetim anlayışında, zihniyet değişikliği olduğuna dikkat çekti, başkanlığı döneminde 1 TL bağış almadığını, herhangi bir araziye imar verip ticaret olanağı sağlamayı düşünmediğini söyledi, “Öyle işlere girsem, o zaman devlet bana bütçe de vermesin. Alırım imar satırımı elime yarısı senin yarısı benim mantığıyla en zengin belediyelerden biri oluruz. Planlama, şehircilik, kent yönetimi bu değildir. Zaten bu konuda anlaşamıyoruz. Belediye başkanlığı sürecinde önüme çıkan en büyük engel de budur. Bu çağa, zihniyete uymamaktır. Ama yapamıyorum. Özür diliyorum ben bu işleri yapamıyorum. Hataysa hata, benle birlikte mezara kadar gidecek” diye konuştu.

Kulübün tavrına dikkat

Karşıyaka Spor Klübü’nün tutumuna da dikkat çeken Kocaoğlu, şunları söyledi:“Sanki biz stat yapmak için canhıraş uğraşmıyormuşuz gibi, KSK son gündeme gelen projeyi olmazsa olmaz bir stat yeri olarak kamuya sunuyor. Burayı alan arkadaşın 1 ay sonra stat yapma gibi bir düşüncesi yok. Getirmiş ‘konut imarı istiyorum’ demiş. Büyükşehir olarak reddetmişiz. Alan kişi tabii ki kar bekleyecek. Stat yapıp, KSK’ya bağışlamak için almadı. Hayırsever biri olarak stada yardım etmesi ayrı. Buna saygı duyarım ama arsayla ilgisi yok. Özel sektör mantığıyla mutlaka kar edecek bir imar durumunun gerçekleşmesini isteyebilir. Ama KSK’nin böyle konuda olmazsa olmaz, taraftarı da yanına alarak böyle İzmirli ve Karşıyakalı hemşehrilerimizin gözlerinden kaçmamalıdır.”

Karşıyaka’dan açıklama bugün

KARŞIYAKA yönetimi, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun Çiğli’de stat yapılması planlanan arazideki imar değişikliğine karşı çıkıp Örnekköy’e belediye imkanlarıyla stat inşa edeceklerini açıklaması üzerine beklemeye geçti. Kulüp Başkanı Hüseyin Çalışkan konu hakkında yarın (bugün) basın açıklaması yapacaklarını belirtti, “Kulübü siyasi polemik ortamına sokup zarar vermek istemiyoruz. Amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Stadımızı istediğimizi yıllardır söylüyoruz. Durumu dikkatlice değerlendireceğiz” dedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!