Kruvaziyer şirketleri İzmir'den vazgeçmedi

Güncelleme Tarihi:

Kruvaziyer şirketleri İzmirden vazgeçmedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2015 16:56

ALMANYA’nın Hamburg kentinde düzenlenen Seatrade Europe Kruvaziyer Fuarı’na katılan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kruvaziyer şirketlerinin yöneticileri ile biraraya geldi. Demirtaş, "Şirketler en çok ülkemizdeki olayları soruyor. Onlara bölgemizde güvenlik sorunu olmadığını anlatıyoruz, şirketlerin endişesi yok ama yolcular güvenlik nedeniyle gelmeyebiliyor" dedi.

Haberin Devamı

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 9-11 Eylül 2015 tarihlerinde Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen Seatrade Europe Kruvaziyer Fuarı’na katıldı. İTO Turizm Müdürü Mine Güneş Kaya ile birlikte fuara katılan Demirtaş, Hamburg’da Carnival Maritime Liman Operasyonları Başkanı Kay Uve Maross, Carnival Corporation Avrupa Limanlar Gelişim bölümü Başkan Yardımcısı Michel Nestour, MSC CEO’su Gianni Onorato ve Costa Crociere Güzergah Planlama Yöneticisi Federico Bartoli ile görüştü. Görüşmeleri hakkında bilgi veren Demirtaş, "Kruvaziyer sektörünün devlerinin yöneticileri ile yaptığı görüşmelerde herkesin ortak sorusu ’Türkiye’de neler oluyor?’ oldu. Ben de elimden geldiğince Türkiye’nin istikrarlı bir ülke olduğunu, ekonomisinin güçlü olduğunu, ancak içinde bulunduğumuz günlerde özellikle Suriye ve Irak kaynaklı olarak Güneydoğu Anadolu bölgemizde terör örgütü nedeni ile bölgesel sorunlar yaşadığını söyledi. Bunların kısa sürede çözülmesi için çaba sarf edildiğini, başta İzmir olmak üzere gemilerin geldiği liman ve kentlerimizde bir güvenlik sorunu olmadığını aktardım" dedi.

Haberin Devamı

Kruvaziyer şirketleri İzmirden vazgeçmedi

Dünya kruvaziyer turizminde trendlerin Uzakdoğu, Karayipler, Kuzey Avrupa ve Akdeniz olarak sıralandığını belirten Demirtaş, şu anda Doğu Akdeniz’in ise tamamen gözden çıkarılmış gibi görüldüğünü söyledi. Demirtaş, "Hatta gemilerin bir bölümünü Çin’e ve Küba’ya kaydırıyorlar. Ancak orada olgunlaşmış bir pazar yok bu da şirketleri tedirgin ediyor. Bu yüzden şirketlerin gözü hala Ege ve Akdeniz’de. Ancak Tunus, Mısır, İsrail gibi Doğu Akdeniz ülkeleri güvenlik nedeniyle listeden çıkartılmış durumda. Şirketlerin Ege, Akdeniz’in diğer kısımları ve Türkiye ile ilgili bir güvenlik endişesi yok ama yolcuların bu yönde endişeleri olabiliyor ve yolcular güvenlik endişeleri yüzünden içinde Türkiye olan bir kruvaziyer destinasyonu için bilet almayabiliyorlar. Yine de hiçbir şirket İzmir’den tamamen vazgeçmiş değil, hepsi İzmir’i yakından takip ediyor ve İzmir seferlerini sürdürme kararlılığında" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu gelişmelerin şirketleri değişik kararlar almaya ittiğini ve arayışların sürdüğünü belirten Demirtaş, görüşmelerinde yeni yolcu salonunun inşası için çalışmaların başladığını söylediğini aktardı. Demirtaş, "Ayrıca artık Avrupa’dan direk seferlerin arttığını ve turnaround (biniş - iniş limanı) olarak kullanılması için İzmir Limanı’nın her şeyi ile hazır olduğunu anlattım. Şu an için 2016 yılına yönelik müjdeli bir haber yok ama karamsar olacak bir tablo da yok, bazı firmalar rotalarını İzmir’e çevirebilir. 2017 için ise şimdiden çalışmak gerekiyor. Bu nedenle büyük firmaların tepe yöneticileri ile özel görüşmeler yapmaya ve 14 - 17 Mart 2016 tarihleri arasında ABD’nin Fort Lauderdale kentinde düzenlenecek olan Cruise Shipping Fuarı’na çok daha güçlü bir Cruise Türkiye olarak katılmaya karar aldık. Karamsarlığa kapılmadan, kruvaziyer turizm için çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!