Kriz yaratan ceza

Güncelleme Tarihi:

Kriz yaratan ceza
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Karayolları, kamulaştırma sınırı ihlali gerekçesiyle valiliğin Deprem Kriz Merkezi'ni yapan Aydın Belediyesi'ne 465 milyon ceza kesince ortalık karıştı

KARAYOLLARI 2. Bölge Müdürlüğü, temelini Devlet Bakanı Yüksel Yalova'nın attığı, Aydın Valiliği Deprem ve Doğal Afetler Kriz Merkezi inşaatının, otoyoldaki 60 metrelik kamulaştırma sınırını ihlal ettiğini belirledi.

Aksu, Yalova’ya şikayet etti

MERKEZİN inşaatını üstlenen Aydın Belediyesi'ne 465 milyon lira ceza kesen Karayolları Müdürlüğü, ayrıca inşaatın üç metre geriye çekilmesini de isteyince, Başkan Hüseyin Aksu, Bakan Yalova'ya şikayet etti.

Bakan cezayı çok buldu

AKSU, cezanın valiliğe yazılması gerektiğini savunurken, Yalova, ‘‘3 metrelik ihlal için bu kadar ceza kesilir mi?’’ diye öfkelendi. Karayolları Bölge Müdürü Turgay Çimen ise yasayı uyguladıklarını söyledi.

Kriz merkezinin inşaatın temelinin atıldığı gün bürokratik kriz yarattı. Temel atılırıken, Devlet Bakanı Yüksel Yalova ile birlikte olan Belediye Başkanı Hüseyin Aksu, ceza nedeniyle Karayolları'nı şikayet etti. Karayolları 2'nci Bölge Müdürü Turgay Çimen (yanda) yasaları uyguladıklarını söyledi.

KARAYOLLARI Genel Müdürlüğü, İzmir Otoyolu için kamulaştırdığı alandan, 45 bin metrekarelik bölümü, ‘‘Deprem ve Doğal Afetler Kriz Merkezi’’ yapımı için Aydın Valiliği'ne tahsis etti. Kriz merkezinin projesi ve inşaatını Aydın Belediyesi üstlendi. Kriz merkezine yapılacak 2 katlı binanın temeli ve çevre düzenlemesi için düzenlenen törene Devlet Bakanı Yüksel Yalova da katıldı.

ANCAK İzmir'deki Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü, yaptığı ölçümlerde, merkez inşaat alanının otoyolların çevresinde 60 metrelik yapılaşma yasağına aykırı olduğunu, 3 metrelik ihlal bulunduğunu saptadı. Temel atma töreninin ardından, ihlal nedeniyle inşaatı üstlenen Aydın Belediyesi'ne 465 milyon liralık ceza tebliğ edildi.

Ortalık karıştı

‘‘CEZANIN muhatabı biz değiliz’’ diyen Belediye Başkanı Hüseyin Aksu olayı, konuyu Yalova'nın da bulunduğu bir ortamda Vali Emir Durmaz'a iletti. Yalova, Karayolları 2. Bölge Müdürü Turgay Çimen'i aradı, ‘‘Kamu hizmeti için yapılan bir işte 3 metre için bu kadar ceza yazılır mı’’ dedi.

YASAYI uygulayıp hukuk dışı işlem yapmadıklarını belirten Çimen ise, ‘‘Otoyollar kontrollü yollar kapsamındadır. Çevresindeki yapılaşmanın yoldan çekme mesafeleri bellidir. Bu ölçüyü aştıkları için ceza kesildi. Ayrıca uyardık. Belediye, Aydın-Denizli Otoyolu çıkışında da yasa ihlalinde bulundu. Otoyolda tehlike yaratmamak için biz gerekli önlemi alırken, yasanın ihlalini de engelliyoruz’’ dedi.

Neden belediye?

BAŞKAN Aksu, Karayolları'nın kasıtlı davrandığını öne sürerek, ‘‘Kriz Merkezi, Aydın Belediyesi'nin değil. Valilik tarafından yapılan bir inşaat. Bütün kurumlar bu projeyi çeşitli boyutta destekliyor. Biz de inşaatı ve hafriyatı üstlendik. Ceza valiliğe değil de, niye bize kesiliyor’’ diye sordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!