Köylülere yeni geçim kaynağı

Güncelleme Tarihi:

Köylülere yeni geçim kaynağı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2014 01:32

MUĞLA'nın Ortaca, Köyceğiz ve Dalaman İlçelerinde çocukları ile dağlara çıkan aileler sılcan, kuzu göbeği mantarı, sığla ağacı ile menevişin filizlerini topluyor. Köylüler hem kendi ihtiyaçlarını gideriyor hem de pazarda satarak geçimlerini sağlıyor.

Haberin Devamı

Mutfakların vazgeçilmezi kuzu göbeği mantarı Latince adıyla 'Morchella esculenta', sılcan, meneviş ve sığla ağaçlarının yeni sürgünü baharın gelmesiyle orman köylülerinin geçim kaynağı oldu. Dağların eteğinde ormanlık alanda yetişen kuzu göbeği mantarını toplamak isteyen köylüler, mantar toplama mesaisine sabah erken saatlerde başlıyor. Sadece bahar aylarında kendiliğinden yetişen kuzu göbeği mantarına, özellikle yağışın bol olduğu dönemlerde bolca rastlanıyor. Tek ya da küçük kümeler halinde yetişen kuzu göbeği, tadı ete benzediği ve yüksek besin değeri taşıması nedeniyle tercih ediliyor. İyileştirici özelliği olduğuna inanılan kuzu göbeği, özellikle mide ve bağırsak hastalıkları olanlar tarafından tüketiliyor. Konik yapılı, boyu sapından biraz uzun, esmer veya sarımtırak renklerde olan kuzu göbeği, halk arasında 'dolaman' olarak adlandırılıyor. Protein değeri etten daha yüksek olan, kan yapıcı özelliği bulunan, zihni açtığı ve vücudu kuvvetlendirdiği bilinen kuzugöbeği mantarı, şifa kaynağı olarak görülüyor.

Haberin Devamı

HER DERDE DEVA

Orman köylüleri, her derde deva olarak gösterilen mantarı toplamak için ormana gidiyor. Çam ormanlarında ağaçların arasında ellerinde sepetler gözlerini yerden ayırmadan dolaşan mantar toplayıcıları, günde en fazla 1 kilo mantar toplayabiliyor. Özellikle yağışlı günlerin hemen ardından bolca çıkan mantarın kilosu, 30 ile 60 lira arasında satılıyor.

Genelde nisan ve mayıs ayları arasında havanın yağışlı geçmesi, rutubet oranının yüksek olması nedeniyle mantarın çam ağaçlarının dibinde çıktığına işaret eden köylüler, "Sabah erken saatlerde ormanda büyük bir mantar toplama çalışmasına başlarız. Bölgede yaşayan yerleşik yabancılar ve turistler de zaman zaman mantar toplamaya katılıyor. Satabildiğini satıyor, kalanı ise kendileri tüketiyor. Etten daha lezzetli olan kuzu göbeği hem bir şifa hem de gelir kaynağı" dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!